informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Boczek z grilla marynowany tydzień w czosnku niedźwiedzim

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To jest ten przepis, który sprawia, że płaczę ze szczęścia, kiedy o nim piszę i przypominam sobie jego smak. Przyznam, że chciałem marynować ten boczek dzień, góra dwa, ale sytuacja sprawiła, że musiał posiedzieć w lodówce trochę dłużej - cały tydzień! Zacznijmy więc od początku. To nie może być byle boczek. Szukaj takiego z ładnymi przerostami tłuszczu, ale raczej chudego. Słoninka jest pyszna, ale nie chcemy dostać od razu zawału serca. Po drugie, powinien mieć skórę. Dzięki niej i zawartym w nim kolagenie boczek wzniesie się na wyżyny kulinarnej rozkoszy. Po trzecie i ostatnie, żeby wieprzowina wytrzymała tydzień w lodówce musisz ustawić minimalna temperaturę np. 1-3 stopnie oraz włożyć do foliowego worka z minimalną ilością powietrza. Najlepsza będzie pakowarka próżniowa. W tym czasie mięso przejdzie wszystkimi przyprawami. Warto będzie czekać!

Składniki

Składniki

  • kilogram chudego boczku ze skórą
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opakowanie suszonego czosnku niedźwiedziego lub 3 łyżki pasty
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżka kolendry
  • łyżka suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrego sosu, np. tabasco
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kup świeży boczek i od razu zabierz się za marynowanie. Skórę boczku natnij w centymetrowe paski tak, żeby nacięcie sięgało mięsa. Dzięki temu marynata będzie miała szansę przedostać się od tej strony. Mięso najpierw natrzyj olejem oraz kolejno każdą przyprawą (wszystkie powinny być w sproszkowanej formie). Wmasowuj przyprawy w mięso ok. 5 minut. Następnie zamknij szczelnie w worek z zamknięciem strunowym lub zamknij w pakowarce próżniowej lub zawiń w kilka warstw folii spożywczej. Postaw w najzimniejsze miejsce w lodówce i ustaw najniższą możliwą temperaturę. Odwracaj codziennie na drugą stronę.
  2. W dzień grillowania wyciągnij mięso kilka godzin wcześniej. Odwiń z folii i usuń papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty. Rozpal grilla tak, żeby z jednej strony był mocny ogień, a z drugiej słabszy. Zrumień boczek z każdej strony na silnym ogniu. Najwięcej od strony skóry, żeby stałą się chrupiąca. Następnie odstaw na mniejszy ogień i przewracaj co kilkanaście minut przez półtorej godziny. Najlepiej jeśli grill ma pokrywę. Możesz też po rumienieniu zawinąć w kilka warstw folii aluminiowej i piec w ten sposób.
  3. Zdejmij boczek z grilla i zawiń w folię aluminiową (jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś) i odstaw na pół godziny. W tym czasie zrób jakiś sos np. gremolatę, na którą przepis znajdziesz tutaj. Boczek pokrój w grubsze lub cieńsze plastry i jedz jeszcze ciepły z sosem. Tyle trzeba do szczęścia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab