powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Boczek z grilla marynowany tydzień w czosnku niedźwiedzim

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To jest ten przepis, który sprawia, że płaczę ze szczęścia, kiedy o nim piszę i przypominam sobie jego smak. Przyznam, że chciałem marynować ten boczek dzień, góra dwa, ale sytuacja sprawiła, że musiał posiedzieć w lodówce trochę dłużej - cały tydzień! Zacznijmy więc od początku. To nie może być byle boczek. Szukaj takiego z ładnymi przerostami tłuszczu, ale raczej chudego. Słoninka jest pyszna, ale nie chcemy dostać od razu zawału serca. Po drugie, powinien mieć skórę. Dzięki niej i zawartym w nim kolagenie boczek wzniesie się na wyżyny kulinarnej rozkoszy. Po trzecie i ostatnie, żeby wieprzowina wytrzymała tydzień w lodówce musisz ustawić minimalna temperaturę np. 1-3 stopnie oraz włożyć do foliowego worka z minimalną ilością powietrza. Najlepsza będzie pakowarka próżniowa. W tym czasie mięso przejdzie wszystkimi przyprawami. Warto będzie czekać!

Składniki

Składniki

  • kilogram chudego boczku ze skórą
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opakowanie suszonego czosnku niedźwiedziego lub 3 łyżki pasty
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżka kolendry
  • łyżka suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrego sosu, np. tabasco
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kup świeży boczek i od razu zabierz się za marynowanie. Skórę boczku natnij w centymetrowe paski tak, żeby nacięcie sięgało mięsa. Dzięki temu marynata będzie miała szansę przedostać się od tej strony. Mięso najpierw natrzyj olejem oraz kolejno każdą przyprawą (wszystkie powinny być w sproszkowanej formie). Wmasowuj przyprawy w mięso ok. 5 minut. Następnie zamknij szczelnie w worek z zamknięciem strunowym lub zamknij w pakowarce próżniowej lub zawiń w kilka warstw folii spożywczej. Postaw w najzimniejsze miejsce w lodówce i ustaw najniższą możliwą temperaturę. Odwracaj codziennie na drugą stronę.
  2. W dzień grillowania wyciągnij mięso kilka godzin wcześniej. Odwiń z folii i usuń papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty. Rozpal grilla tak, żeby z jednej strony był mocny ogień, a z drugiej słabszy. Zrumień boczek z każdej strony na silnym ogniu. Najwięcej od strony skóry, żeby stałą się chrupiąca. Następnie odstaw na mniejszy ogień i przewracaj co kilkanaście minut przez półtorej godziny. Najlepiej jeśli grill ma pokrywę. Możesz też po rumienieniu zawinąć w kilka warstw folii aluminiowej i piec w ten sposób.
  3. Zdejmij boczek z grilla i zawiń w folię aluminiową (jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś) i odstaw na pół godziny. W tym czasie zrób jakiś sos np. gremolatę, na którą przepis znajdziesz tutaj. Boczek pokrój w grubsze lub cieńsze plastry i jedz jeszcze ciepły z sosem. Tyle trzeba do szczęścia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab