informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Boczek z grilla marynowany tydzień w czosnku niedźwiedzim

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

To jest ten przepis, który sprawia, że płaczę ze szczęścia, kiedy o nim piszę i przypominam sobie jego smak. Przyznam, że chciałem marynować ten boczek dzień, góra dwa, ale sytuacja sprawiła, że musiał posiedzieć w lodówce trochę dłużej - cały tydzień! Zacznijmy więc od początku. To nie może być byle boczek. Szukaj takiego z ładnymi przerostami tłuszczu, ale raczej chudego. Słoninka jest pyszna, ale nie chcemy dostać od razu zawału serca. Po drugie, powinien mieć skórę. Dzięki niej i zawartym w nim kolagenie boczek wzniesie się na wyżyny kulinarnej rozkoszy. Po trzecie i ostatnie, żeby wieprzowina wytrzymała tydzień w lodówce musisz ustawić minimalna temperaturę np. 1-3 stopnie oraz włożyć do foliowego worka z minimalną ilością powietrza. Najlepsza będzie pakowarka próżniowa. W tym czasie mięso przejdzie wszystkimi przyprawami. Warto będzie czekać!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kup świeży boczek i od razu zabierz się za marynowanie. Skórę boczku natnij w centymetrowe paski tak, żeby nacięcie sięgało mięsa. Dzięki temu marynata będzie miała szansę przedostać się od tej strony. Mięso najpierw natrzyj olejem oraz kolejno każdą przyprawą (wszystkie powinny być w sproszkowanej formie). Wmasowuj przyprawy w mięso ok. 5 minut. Następnie zamknij szczelnie w worek z zamknięciem strunowym lub zamknij w pakowarce próżniowej lub zawiń w kilka warstw folii spożywczej. Postaw w najzimniejsze miejsce w lodówce i ustaw najniższą możliwą temperaturę. Odwracaj codziennie na drugą stronę.
  2. W dzień grillowania wyciągnij mięso kilka godzin wcześniej. Odwiń z folii i usuń papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty. Rozpal grilla tak, żeby z jednej strony był mocny ogień, a z drugiej słabszy. Zrumień boczek z każdej strony na silnym ogniu. Najwięcej od strony skóry, żeby stałą się chrupiąca. Następnie odstaw na mniejszy ogień i przewracaj co kilkanaście minut przez półtorej godziny. Najlepiej jeśli grill ma pokrywę. Możesz też po rumienieniu zawinąć w kilka warstw folii aluminiowej i piec w ten sposób.
  3. Zdejmij boczek z grilla i zawiń w folię aluminiową (jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś) i odstaw na pół godziny. W tym czasie zrób jakiś sos np. gremolatę, na którą przepis znajdziesz tutaj. Boczek pokrój w grubsze lub cieńsze plastry i jedz jeszcze ciepły z sosem. Tyle trzeba do szczęścia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab