informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Wyobraźcie sobie środek lata w Polsce. Upały sprawiają, że wszystko dookoła zaczyna sukcesywnie wysychać. Trawa żółta. Liście z drzew schną i spadają. Temperatura w dzień dochodzi do 40 stopni, a w nocy 25. Codziennie ze szlauchem w dłoni musisz dokonywać wyborów, komu przedłużysz życie, a komu je odbierzesz. Woda jest cenna. Wybierasz praktycznie. Jadalne żyje. Niejadalne umiera. Taka selekcja tworzy prawdziwe oazy życia. Warzywniaki. Zawsze. Cokolwiek by się działo, wracam do domu rodzinnego w połowie sierpnia. Wiem, że krzaki będą uginały się od ciężaru słodkich pomidorów, ogórki będą kłuły podwieszone na rusztowaniach, a trzmiele będą zapylać kwiaty cukinii. Jedyna pora dnia, w której pogoda daje nam żyć to poranek. Żeby czerpać przyjemność z jedzenia trzeba rano wstać. 9:30 jest już za gorąco. Żaby zrobić śniadanie wystarczy wyjść na ogród z miską i nazrywać warzyw. Ja postanowiłem zrobić prostą frittatę, czyli włoski omlet. Poza jajkami od wiejskich kur dodałem pomidory, młodą cukinię, wędzony twaróg i kwiaty cukinii. Kwiaty można jeść na surowo, ale lekka obróbka im nie zaszkodzi. Śniadanie wygląda tak, że masz ochotę do upadłego w świetle księżyca podlewać ten ogródek.

Składniki

Frittata

  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 1 młoda cukinia
  • 10 małych pomidorów
  • 150 gramów wędzonego sera (białego lub żółtego)
  • 10 kwiatów cukinii
  • garść bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Jajka roztrzep z mlekiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z masłem. Natłuść naczynie na brzegach. Wlej masę jajeczną na patelnię z metalową rączką, a następnie rozkrusz ser, ułóż pokrojoną cukinię i pomidory. Na koniec zatop do połowy kwiaty cukinii. Frittatę smaż na wolnym ogniu przez ok. 7 minut, a następnie przełóż do piekarnika, żeby dopiec górę na 3-4 minuty. Podawaj od razu ze świeżymi ziołami.

4 comments on “Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem”

  1. Ja już na tyle przyzwyczaiłam się do upałów w ciągu dnia, że rano marznę wręcz. Podlewaniu ogrodu chyba więc bym sprostała. Choć wciąż waham się, czy byłabym w stanie rozbić to codziennie. Ale te warzywa, szczególnie piękne pomidory, no i powstałe z nich dania, niewątpliwie kuszą.

    1. Ja też tak mam. 20 stopni i mam ochotę nałożyć kurtkę. Żałuję, że nie mogę częściej być w ogrodzie bo jest magicznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab