powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Kontekst

Timothy Ferriss w swojej książce "4-godzinny mistrz kuchni" - książce, która ma na celu nauczyć gotowania najgorszych laików, jako pierwsze i najprostsze danie podaje wołową potrawkę. Nawet ty jesteś w stanie zrobić to danie i wiedz, że będzie pyszne. Wszystko dzięki technice Low&Slow, czyli powolnym, kilkugodzinnym duszeniu mięsa na minimalnym ogniu. Do takich dań najlepsze jest najtańsze mięso. Pełne chrząstek i ścięgien. Kilkugodzinne gotowanie sprawi, że te wszystkie wady zamienią się w zalety. Wszystko dzięki kolagenowi, który rozpuści się nadając delikatności mięsu i stworzy pyszny sos. Ogony wołowe będą do tego idealne. Nie bój się ogonów, to tylko kość z mięsem. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, kup pręgę wołową lub inną tańszą wołowinę. To danie wiele wybacza.
Potrawa podobna jest w swej konstrukcji do Boeuf Bourguignon, o którym pisałem wcześniej. Zdecydowałem się tym razem na wymianę wina na ciemne piwo porter, które nadało wołowinie ciekawy, orzechowy smak. Dodatkowym atutem gotowania z piwem jest to, że możesz kupić kilka różnych marek i rodzajów portera i popróbować, które będzie pasowało, a resztę wypić! 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Danie wykonałem w dużym garnku z grubym dnem na gazie, ale możesz je zrobić także  w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub w tagine.
2. Na początek  mięso i warzywa trzeba potraktować ostrym grzaniem, by smaki się skondensowały i skaremelizowały. Rozgrzej piekarnik do maksimum i wstaw na jakieś 25 minut. Dobrze, by mięso z zewnątrz się zarumieniło albo nawet przypaliło.
3. W tym samym czasie obierz i pokrój drobno warzywa. Kształt nie ma znaczenia, bo i tak wszystko powinno się rozpaść w sosie. W garnku w którym będziesz dusić mięso lub na patelni podgrzej olej i podsmaż cebulę, marchew i seler. Najlepiej jeśli wszystko się skarmelizuje lub trochę przypali. Pod sam koniec dodaj posiekany czosnek.
4. Wyciągnij mięso z piekarnika i dodaj wszystko do smażących się warzyw. Wlej piwo i pomidory. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Płyn powinien prawie przykrywać mięso. Jeśli tak nie jest, dolej odpowiednią ilość bulionu lub wody. Jeśli używasz wody, będzie trzeba więcej przyprawiać. Zagotuj.
5. Ogony duś pod przykryciem przez 3 godziny na minimalnym ogniu (tak, by tylko lekko  bulgotało). Jeśli używasz piekarnika, nie przekraczaj 150-160 stopni. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
6. Wyciągnij ogony i odstaw na bok, muszą trochę przestygnąć. Wykrój lub palcami wyrwij mięso i wrzuć z powrotem do sosu. Duś jeszcze przez pół godziny.
7. Podawaj w towarzystwie maślanego purée z ziemniaków. Wszystko to posyp szczodrze szczypiorkiem i pietruszką. Otwórz kolejną butelkę portera i ciesz się wspaniałym daniem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab