promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kontekst

Timothy Ferriss w swojej książce "4-godzinny mistrz kuchni" - książce, która ma na celu nauczyć gotowania najgorszych laików, jako pierwsze i najprostsze danie podaje wołową potrawkę. Nawet ty jesteś w stanie zrobić to danie i wiedz, że będzie pyszne. Wszystko dzięki technice Low&Slow, czyli powolnym, kilkugodzinnym duszeniu mięsa na minimalnym ogniu. Do takich dań najlepsze jest najtańsze mięso. Pełne chrząstek i ścięgien. Kilkugodzinne gotowanie sprawi, że te wszystkie wady zamienią się w zalety. Wszystko dzięki kolagenowi, który rozpuści się nadając delikatności mięsu i stworzy pyszny sos. Ogony wołowe będą do tego idealne. Nie bój się ogonów, to tylko kość z mięsem. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, kup pręgę wołową lub inną tańszą wołowinę. To danie wiele wybacza.
Potrawa podobna jest w swej konstrukcji do Boeuf Bourguignon, o którym pisałem wcześniej. Zdecydowałem się tym razem na wymianę wina na ciemne piwo porter, które nadało wołowinie ciekawy, orzechowy smak. Dodatkowym atutem gotowania z piwem jest to, że możesz kupić kilka różnych marek i rodzajów portera i popróbować, które będzie pasowało, a resztę wypić! 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Danie wykonałem w dużym garnku z grubym dnem na gazie, ale możesz je zrobić także  w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub w tagine.
2. Na początek  mięso i warzywa trzeba potraktować ostrym grzaniem, by smaki się skondensowały i skaremelizowały. Rozgrzej piekarnik do maksimum i wstaw na jakieś 25 minut. Dobrze, by mięso z zewnątrz się zarumieniło albo nawet przypaliło.
3. W tym samym czasie obierz i pokrój drobno warzywa. Kształt nie ma znaczenia, bo i tak wszystko powinno się rozpaść w sosie. W garnku w którym będziesz dusić mięso lub na patelni podgrzej olej i podsmaż cebulę, marchew i seler. Najlepiej jeśli wszystko się skarmelizuje lub trochę przypali. Pod sam koniec dodaj posiekany czosnek.
4. Wyciągnij mięso z piekarnika i dodaj wszystko do smażących się warzyw. Wlej piwo i pomidory. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Płyn powinien prawie przykrywać mięso. Jeśli tak nie jest, dolej odpowiednią ilość bulionu lub wody. Jeśli używasz wody, będzie trzeba więcej przyprawiać. Zagotuj.
5. Ogony duś pod przykryciem przez 3 godziny na minimalnym ogniu (tak, by tylko lekko  bulgotało). Jeśli używasz piekarnika, nie przekraczaj 150-160 stopni. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
6. Wyciągnij ogony i odstaw na bok, muszą trochę przestygnąć. Wykrój lub palcami wyrwij mięso i wrzuć z powrotem do sosu. Duś jeszcze przez pół godziny.
7. Podawaj w towarzystwie maślanego purée z ziemniaków. Wszystko to posyp szczodrze szczypiorkiem i pietruszką. Otwórz kolejną butelkę portera i ciesz się wspaniałym daniem!



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab