informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Polska "Panna Cotta" - Kasza manna z malinami i chia - Konkurs nalewek i win owocowych

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Tak naprawdę zawsze chciałem zrobić ten kultowy od czasów przedszkola deser. Nazywam go polską "Panna Cottą". Pamiętam jako mały chłopiec zajadałem się kaszą manną z sokiem malinowym. Później zapomniałem o tym cudownym produkcie, aż do teraz, kiedy postanowiłem zrobić jego "dorosłą" wersję. Podstawowy przepis jest bardzo prosty i wymaga ugotowania jakkolwiek kaszy i polania jej sokiem malinowym. Ja jednak sięgnąłem inspiracją do Włochów, którzy robią swoją słynną panna cottę, czyli zestaloną śmietankę z wanilią z malinami. Ugotowałem kaszę na kremówce i doprawiłem miodem, wanilią i co ciekawe - pieprzem. Może się to wydać dziwne, ale uwierzcie mi, że jest to genialne połączenie w deserach. Do wszystkiego dodałem nasion chia, głównie ze względów estetycznych i żeby wzbogacić konsystencję. Wszystko zwieńczyłem malinami, które marynowały się jakiś czas w delikatnej nalewce malinowej 18%. Oczywiście najlepsze będą maliny odsączone z waszej nalewki jeśli taką posiadacie. Pyszny, sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa z obowiązkowym "twistem".

Składniki

Składniki

  • szklanka kremówki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • spora garść malin
  • 2 kieliszki nalewki malinowej
  • laska wanilii
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 4-5 łyżek miodu
  • mięta do przybrania

Wykonanie

Kilka godzin wcześniej namocz nasiona chia w szklance wody. Maliny zalej nalewką i rozgnieć je widelcem lub zblenduj. W rondlu z grubym dnem podgrzej mleko ze śmietaną. Dodaj nasiona z jednej przekrojonej laski wanilii. Samą laskę też wrzuć. Kiedy zacznie się delikatnie gotować, dodaj 3-3,5 łyżki kaszy manny. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Ciągle mieszaj, aż do zgęstnienia (kasza powinna mieć konsystencję rzadkiej śmietany). Odstaw do częściowego ostygnięcia i dodaj nasiona chia. Dobrze wymieszaj. Tak jak na zdjęciach możesz podawać w szklanych naczyniach, bardziej jak włoski deser, lub bardziej tradycyjnie na talerzu. Maliny w nalewce dodaj albo na spód deseru lub na górę i ozdób świeżą miętą. Życzę smacznego!
Kasza manna z chia-22

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab