promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kontekst

Jeśli zamkniesz oczy i pomyślisz o tropikach, to co czujesz? Jaki czujesz zapach, jaki smak masz na końcu języka? Zastanów się. Powiem ci, co ja czuję. Jestem na małej wyspie, na którą przypłynąłem specjalnie z lądu. Wyspa ta ma 50 metrów szerokości i 100 metrów długości. Po środku góruje nad nią kilkunastometrowa skała, którą widać  z daleka. Poniżej, w głębi wyspy, rozpościera się rzadki las palmowy i kilka owocowych drzew zasadzonych tutaj przez los lub dawnych rozbitków. Pod drzewami, w cieniu, rosną zioła i przyprawy, które zaczynają swój żywot w soczystych korzeniach. Korzenie pobierają wodę z deszczu, który nie pada tutaj zbyt często. Wciągam powietrze głęboko i próbuję zdefiniować ten zapach. Esencję wyspy. Jest trochę kwaśny i świeży jak limonka i mango, a z drugiej strony słodki i oleisty od bananów i kokosa. Jest tam coś jeszcze. Jakaś ciemna materia, ziemia, kora, zapach paleniska. Te ziemiste zapachy to kardamon, cynamon i czarny pieprz. Osobno świetne, razem rozbrajające.
W poszukiwaniu mojej definicji tropików powstał ten deser. Wymaga ugotowania tapioki (kulki powstające z manioku), które zagęszczają strukturę, tworząc rodzaj kisielu oraz chłoną wszystkie smaki. Tapioka jest też po prostu przyjemna w jedzeniu. Ten deser to kawał świetnej, kulinarnej zabawy. Zapraszam do eksperymentowania.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Gotowanie tapioki jest bardzo proste. Ja swoją tapiokę kupiłem w Kuchniach Świata, ale można kupić ją z powodzeniem przez internet. Jest dosyć tania. Tapioka to są takie kulki zrobione z mąki z manioku (taka bulwa). Zasada gotowania tapioki jest taka, że powinna się gotować w dużej ilości wody. Woda nie powinna wrzeć, tylko delikatnie bulgotać. Garnek powinien mieć grube dno, bo tapioka lubi przywierać. Z doświadczenia gotuję tapiokę tak. Na szklankę tapioki zagotowuję 4 szklanki wody. Wsypuję tapiokę na wrzątek i mieszam delikatnie co jakiś czas. W razie potrzeby, jeśli za bardzo zgęstnieje dolewam zimnej wody. Tapioka jest gotowa, jeśli wszystkie ziarna są przezroczyste. Można ewentualnie zostawić pewien procent "al dente", żeby nie rozgotować jej. Następnie tapiokę przenosimy na sito i zalewamy dużą ilością zimnej wody, żeby pozbyć się nadmiaru "kleju". Taką tapiokę można przechowywać kilka dni w słoiku w lodówce.
1.    Najpierw musisz zrobić wywar, esencję smaków i zapachów. Do garnka (ok. 2-3 litry) wlej wino i doprowadź do delikatnego wrzenia. Dodaj wszystkie przyprawy  (skórka z limonki, imbir, kardamon, pieprz, cynamon, liście limonki i wanilię), gotuj ok. 15 minut. Laskę wanilii trzeba przeciąć na pół i wydobyć czarne nasiona, które dodaje się wraz ze skorupką do wywaru.
2.    Po tym czasie przecedź „napar” na sitku i wlej z powrotem do garnka. Dodaj mleko kokosowe i podgrzewaj. Do gotującego się wywaru wrzuć  pokrojone w kostkę mango i gotuj 5 minut. Następnie dodaj tapiokę i pokrojone w kostkę banany. Gotuj kolejne 10 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji kisielu. Tapioka oddaje w tym czasie właściwości żelujące, a banan się rozgotowuje. Na koniec pozostało doprawić sokiem z limonki i cukrem. Kisiel podawaj na ciepło, albo schłodzony ze świeżą miętą. Zrób ten deser koniecznie!
Kisiel z tapioki mango i banana-1 Kisiel z tapioki mango i banana-2 Kisiel z tapioki mango i banana-5 Kisiel z tapioki mango i banana-7



Koniecznie spróbuj

One comment on “Kisiel z tapioki na mleku kokosowym z mango i bananem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab