Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Kontekst

Jeśli zamkniesz oczy i pomyślisz o tropikach, to co czujesz? Jaki czujesz zapach, jaki smak masz na końcu języka? Zastanów się. Powiem ci, co ja czuję. Jestem na małej wyspie, na którą przypłynąłem specjalnie z lądu. Wyspa ta ma 50 metrów szerokości i 100 metrów długości. Po środku góruje nad nią kilkunastometrowa skała, którą widać  z daleka. Poniżej, w głębi wyspy, rozpościera się rzadki las palmowy i kilka owocowych drzew zasadzonych tutaj przez los lub dawnych rozbitków. Pod drzewami, w cieniu, rosną zioła i przyprawy, które zaczynają swój żywot w soczystych korzeniach. Korzenie pobierają wodę z deszczu, który nie pada tutaj zbyt często. Wciągam powietrze głęboko i próbuję zdefiniować ten zapach. Esencję wyspy. Jest trochę kwaśny i świeży jak limonka i mango, a z drugiej strony słodki i oleisty od bananów i kokosa. Jest tam coś jeszcze. Jakaś ciemna materia, ziemia, kora, zapach paleniska. Te ziemiste zapachy to kardamon, cynamon i czarny pieprz. Osobno świetne, razem rozbrajające.
W poszukiwaniu mojej definicji tropików powstał ten deser. Wymaga ugotowania tapioki (kulki powstające z manioku), które zagęszczają strukturę, tworząc rodzaj kisielu oraz chłoną wszystkie smaki. Tapioka jest też po prostu przyjemna w jedzeniu. Ten deser to kawał świetnej, kulinarnej zabawy. Zapraszam do eksperymentowania.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Gotowanie tapioki jest bardzo proste. Ja swoją tapiokę kupiłem w Kuchniach Świata, ale można kupić ją z powodzeniem przez internet. Jest dosyć tania. Tapioka to są takie kulki zrobione z mąki z manioku (taka bulwa). Zasada gotowania tapioki jest taka, że powinna się gotować w dużej ilości wody. Woda nie powinna wrzeć, tylko delikatnie bulgotać. Garnek powinien mieć grube dno, bo tapioka lubi przywierać. Z doświadczenia gotuję tapiokę tak. Na szklankę tapioki zagotowuję 4 szklanki wody. Wsypuję tapiokę na wrzątek i mieszam delikatnie co jakiś czas. W razie potrzeby, jeśli za bardzo zgęstnieje dolewam zimnej wody. Tapioka jest gotowa, jeśli wszystkie ziarna są przezroczyste. Można ewentualnie zostawić pewien procent “al dente”, żeby nie rozgotować jej. Następnie tapiokę przenosimy na sito i zalewamy dużą ilością zimnej wody, żeby pozbyć się nadmiaru “kleju”. Taką tapiokę można przechowywać kilka dni w słoiku w lodówce.
1.    Najpierw musisz zrobić wywar, esencję smaków i zapachów. Do garnka (ok. 2-3 litry) wlej wino i doprowadź do delikatnego wrzenia. Dodaj wszystkie przyprawy  (skórka z limonki, imbir, kardamon, pieprz, cynamon, liście limonki i wanilię), gotuj ok. 15 minut. Laskę wanilii trzeba przeciąć na pół i wydobyć czarne nasiona, które dodaje się wraz ze skorupką do wywaru.
2.    Po tym czasie przecedź „napar” na sitku i wlej z powrotem do garnka. Dodaj mleko kokosowe i podgrzewaj. Do gotującego się wywaru wrzuć  pokrojone w kostkę mango i gotuj 5 minut. Następnie dodaj tapiokę i pokrojone w kostkę banany. Gotuj kolejne 10 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji kisielu. Tapioka oddaje w tym czasie właściwości żelujące, a banan się rozgotowuje. Na koniec pozostało doprawić sokiem z limonki i cukrem. Kisiel podawaj na ciepło, albo schłodzony ze świeżą miętą. Zrób ten deser koniecznie!
Kisiel z tapioki mango i banana-1 Kisiel z tapioki mango i banana-2 Kisiel z tapioki mango i banana-5 Kisiel z tapioki mango i banana-7



Koniecznie spróbuj

One comment on “Kisiel z tapioki na mleku kokosowym z mango i bananem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab