informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Kontekst

Jeśli zamkniesz oczy i pomyślisz o tropikach, to co czujesz? Jaki czujesz zapach, jaki smak masz na końcu języka? Zastanów się. Powiem ci, co ja czuję. Jestem na małej wyspie, na którą przypłynąłem specjalnie z lądu. Wyspa ta ma 50 metrów szerokości i 100 metrów długości. Po środku góruje nad nią kilkunastometrowa skała, którą widać  z daleka. Poniżej, w głębi wyspy, rozpościera się rzadki las palmowy i kilka owocowych drzew zasadzonych tutaj przez los lub dawnych rozbitków. Pod drzewami, w cieniu, rosną zioła i przyprawy, które zaczynają swój żywot w soczystych korzeniach. Korzenie pobierają wodę z deszczu, który nie pada tutaj zbyt często. Wciągam powietrze głęboko i próbuję zdefiniować ten zapach. Esencję wyspy. Jest trochę kwaśny i świeży jak limonka i mango, a z drugiej strony słodki i oleisty od bananów i kokosa. Jest tam coś jeszcze. Jakaś ciemna materia, ziemia, kora, zapach paleniska. Te ziemiste zapachy to kardamon, cynamon i czarny pieprz. Osobno świetne, razem rozbrajające.
W poszukiwaniu mojej definicji tropików powstał ten deser. Wymaga ugotowania tapioki (kulki powstające z manioku), które zagęszczają strukturę, tworząc rodzaj kisielu oraz chłoną wszystkie smaki. Tapioka jest też po prostu przyjemna w jedzeniu. Ten deser to kawał świetnej, kulinarnej zabawy. Zapraszam do eksperymentowania.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Gotowanie tapioki jest bardzo proste. Ja swoją tapiokę kupiłem w Kuchniach Świata, ale można kupić ją z powodzeniem przez internet. Jest dosyć tania. Tapioka to są takie kulki zrobione z mąki z manioku (taka bulwa). Zasada gotowania tapioki jest taka, że powinna się gotować w dużej ilości wody. Woda nie powinna wrzeć, tylko delikatnie bulgotać. Garnek powinien mieć grube dno, bo tapioka lubi przywierać. Z doświadczenia gotuję tapiokę tak. Na szklankę tapioki zagotowuję 4 szklanki wody. Wsypuję tapiokę na wrzątek i mieszam delikatnie co jakiś czas. W razie potrzeby, jeśli za bardzo zgęstnieje dolewam zimnej wody. Tapioka jest gotowa, jeśli wszystkie ziarna są przezroczyste. Można ewentualnie zostawić pewien procent "al dente", żeby nie rozgotować jej. Następnie tapiokę przenosimy na sito i zalewamy dużą ilością zimnej wody, żeby pozbyć się nadmiaru "kleju". Taką tapiokę można przechowywać kilka dni w słoiku w lodówce.
1.    Najpierw musisz zrobić wywar, esencję smaków i zapachów. Do garnka (ok. 2-3 litry) wlej wino i doprowadź do delikatnego wrzenia. Dodaj wszystkie przyprawy  (skórka z limonki, imbir, kardamon, pieprz, cynamon, liście limonki i wanilię), gotuj ok. 15 minut. Laskę wanilii trzeba przeciąć na pół i wydobyć czarne nasiona, które dodaje się wraz ze skorupką do wywaru.
2.    Po tym czasie przecedź „napar” na sitku i wlej z powrotem do garnka. Dodaj mleko kokosowe i podgrzewaj. Do gotującego się wywaru wrzuć  pokrojone w kostkę mango i gotuj 5 minut. Następnie dodaj tapiokę i pokrojone w kostkę banany. Gotuj kolejne 10 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji kisielu. Tapioka oddaje w tym czasie właściwości żelujące, a banan się rozgotowuje. Na koniec pozostało doprawić sokiem z limonki i cukrem. Kisiel podawaj na ciepło, albo schłodzony ze świeżą miętą. Zrób ten deser koniecznie!
Kisiel z tapioki mango i banana-1 Kisiel z tapioki mango i banana-2 Kisiel z tapioki mango i banana-5 Kisiel z tapioki mango i banana-7

One comment on “Kisiel z tapioki na mleku kokosowym z mango i bananem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab