powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Sałatka fasolowa z natką i cytryną

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Brzmi prosto? Dokładnie o to chodziło. Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni. Przepis inspirowany jest książką "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego, który pisze, że taką sałatkę często jadał na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. W innych źródłach wyczytałem, że szczególnie pokochali ją Libańczycy.

Nie po to mam jednak bloga, żeby robić przedruki przepisów, nawet wielkich szefów kuchni. Moja wersja jest mocno spolszczona. Zdecydowałem, że nie użyję czerwonej komosy ryżowej, a to postawiłem na naszą swojską kaszę jaglaną. Skomponowałem też mieszankę przypraw, które pasują do fasoli.

Szczególnie kozieradka lubi takie "skrobiowe" smaki. Co do ziół to na pewno pietruszka jest tutaj kluczowa. Powinno być na prawdę sporo jej w sałatce. Co do mięty to możecie ją dodawać lub nie. W zależności np. od pogody. W upalne dni mięta będzie bardziej pasowała niż w zimie, choć ja lubię miętę i dodałem spory pęczek.
Dajcie koniecznie znać jak wam smakowała?

Składniki

Sałatka fasolowa

  • 400 gramów drobnej fasoli (namoczona w 3 litrach wody, ugotowana z 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki sody)
  • 200 gramów kaszy jaglanej
  • 2 cytryny
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
  • 1 pęczek mięty
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (może być też lniany lub inny)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie

  1. Fasolę wypłucz i namocz w 3 litrach zimnej wody. Najlepiej w ty samym garnku, w którym będziesz gotować. Fasolę najlepiej namaczać 12 godzin. Następnie gotuj ją przez ok. 20 minut z 2 łyżeczkami soli morskiej i 1/2 sody. Sól sprawi, że fasola będzie delikatnie słona i będziemy musieli mniej doprawić później, a soda sprawi, że będzie miększa, ale nie powinna się rozpaść. Kiedy fasola będzie gotowa, wypłucz ją w zimnej wodzie i ostudź.
  2. Odmierz 200 gramów kaszy jaglanej (lub niepełną szklankę). Wypłucz w ziemnej wodzie na sicie. Zagotuj 400 ml wody (lub 2 niepełne szklanki). Kaszę wsyp na wrzątek i gotuj na "wolnym ogniu" pod przykryciem przez ok 18 minut. Odstaw garnek do ochłodzenia.
  3. Weź sporą miskę i przesyp fasolę i rozdrobnioną widelcem kaszę. Cytryny obierz pozbywając się białej skórki i pokrój w kostkę. Pozbądź się pestek. Dodaj do miski. Posiekaj drobno zioła i przesyp do miski. Dodaj połowę oleju i wymieszaj wstępnie, żeby składniki nie traciły wilgoci.
  4. Zmiel pieprz, ziele angielskie, kozieradkę i koper włoski. Ja używam do tego celu elektrycznego młynka do kawy, alem może być inny młynek czy moździerz. Dodaj do miski razem z 2 płaskimi łyżeczkami soli morskiej. Dodaj też pozostały olej i wymieszaj dokładnie. Spróbuj czy nie trzeba doprawić. Sałatka najlepsza będzie jeśli poczeka przynajmniej pół godziny. Można ją trzymać w lodówce przez kilka dni. Raczej nie nadaje się do zamrażania.

Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab