informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Sałatka fasolowa z natką i cytryną

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Brzmi prosto? Dokładnie o to chodziło. Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni. Przepis inspirowany jest książką "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego, który pisze, że taką sałatkę często jadał na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. W innych źródłach wyczytałem, że szczególnie pokochali ją Libańczycy.

Nie po to mam jednak bloga, żeby robić przedruki przepisów, nawet wielkich szefów kuchni. Moja wersja jest mocno spolszczona. Zdecydowałem, że nie użyję czerwonej komosy ryżowej, a to postawiłem na naszą swojską kaszę jaglaną. Skomponowałem też mieszankę przypraw, które pasują do fasoli.

Szczególnie kozieradka lubi takie "skrobiowe" smaki. Co do ziół to na pewno pietruszka jest tutaj kluczowa. Powinno być na prawdę sporo jej w sałatce. Co do mięty to możecie ją dodawać lub nie. W zależności np. od pogody. W upalne dni mięta będzie bardziej pasowała niż w zimie, choć ja lubię miętę i dodałem spory pęczek.
Dajcie koniecznie znać jak wam smakowała?

Składniki

Sałatka fasolowa

  • 400 gramów drobnej fasoli (namoczona w 3 litrach wody, ugotowana z 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki sody)
  • 200 gramów kaszy jaglanej
  • 2 cytryny
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
  • 1 pęczek mięty
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (może być też lniany lub inny)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie

  1. Fasolę wypłucz i namocz w 3 litrach zimnej wody. Najlepiej w ty samym garnku, w którym będziesz gotować. Fasolę najlepiej namaczać 12 godzin. Następnie gotuj ją przez ok. 20 minut z 2 łyżeczkami soli morskiej i 1/2 sody. Sól sprawi, że fasola będzie delikatnie słona i będziemy musieli mniej doprawić później, a soda sprawi, że będzie miększa, ale nie powinna się rozpaść. Kiedy fasola będzie gotowa, wypłucz ją w zimnej wodzie i ostudź.
  2. Odmierz 200 gramów kaszy jaglanej (lub niepełną szklankę). Wypłucz w ziemnej wodzie na sicie. Zagotuj 400 ml wody (lub 2 niepełne szklanki). Kaszę wsyp na wrzątek i gotuj na "wolnym ogniu" pod przykryciem przez ok 18 minut. Odstaw garnek do ochłodzenia.
  3. Weź sporą miskę i przesyp fasolę i rozdrobnioną widelcem kaszę. Cytryny obierz pozbywając się białej skórki i pokrój w kostkę. Pozbądź się pestek. Dodaj do miski. Posiekaj drobno zioła i przesyp do miski. Dodaj połowę oleju i wymieszaj wstępnie, żeby składniki nie traciły wilgoci.
  4. Zmiel pieprz, ziele angielskie, kozieradkę i koper włoski. Ja używam do tego celu elektrycznego młynka do kawy, alem może być inny młynek czy moździerz. Dodaj do miski razem z 2 płaskimi łyżeczkami soli morskiej. Dodaj też pozostały olej i wymieszaj dokładnie. Spróbuj czy nie trzeba doprawić. Sałatka najlepsza będzie jeśli poczeka przynajmniej pół godziny. Można ją trzymać w lodówce przez kilka dni. Raczej nie nadaje się do zamrażania.

Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab