promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Sałatka fasolowa z natką i cytryną

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Brzmi prosto? Dokładnie o to chodziło. Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni. Przepis inspirowany jest książką "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego, który pisze, że taką sałatkę często jadał na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. W innych źródłach wyczytałem, że szczególnie pokochali ją Libańczycy.

Nie po to mam jednak bloga, żeby robić przedruki przepisów, nawet wielkich szefów kuchni. Moja wersja jest mocno spolszczona. Zdecydowałem, że nie użyję czerwonej komosy ryżowej, a to postawiłem na naszą swojską kaszę jaglaną. Skomponowałem też mieszankę przypraw, które pasują do fasoli.

Szczególnie kozieradka lubi takie "skrobiowe" smaki. Co do ziół to na pewno pietruszka jest tutaj kluczowa. Powinno być na prawdę sporo jej w sałatce. Co do mięty to możecie ją dodawać lub nie. W zależności np. od pogody. W upalne dni mięta będzie bardziej pasowała niż w zimie, choć ja lubię miętę i dodałem spory pęczek.
Dajcie koniecznie znać jak wam smakowała?


Składniki

Sałatka fasolowa

  • 400 gramów drobnej fasoli (namoczona w 3 litrach wody, ugotowana z 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki sody)
  • 200 gramów kaszy jaglanej
  • 2 cytryny
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
  • 1 pęczek mięty
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (może być też lniany lub inny)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 5 ziaren ziela angielskiego









Wykonanie

  1. Fasolę wypłucz i namocz w 3 litrach zimnej wody. Najlepiej w ty samym garnku, w którym będziesz gotować. Fasolę najlepiej namaczać 12 godzin. Następnie gotuj ją przez ok. 20 minut z 2 łyżeczkami soli morskiej i 1/2 sody. Sól sprawi, że fasola będzie delikatnie słona i będziemy musieli mniej doprawić później, a soda sprawi, że będzie miększa, ale nie powinna się rozpaść. Kiedy fasola będzie gotowa, wypłucz ją w zimnej wodzie i ostudź.
  2. Odmierz 200 gramów kaszy jaglanej (lub niepełną szklankę). Wypłucz w ziemnej wodzie na sicie. Zagotuj 400 ml wody (lub 2 niepełne szklanki). Kaszę wsyp na wrzątek i gotuj na "wolnym ogniu" pod przykryciem przez ok 18 minut. Odstaw garnek do ochłodzenia.
  3. Weź sporą miskę i przesyp fasolę i rozdrobnioną widelcem kaszę. Cytryny obierz pozbywając się białej skórki i pokrój w kostkę. Pozbądź się pestek. Dodaj do miski. Posiekaj drobno zioła i przesyp do miski. Dodaj połowę oleju i wymieszaj wstępnie, żeby składniki nie traciły wilgoci.
  4. Zmiel pieprz, ziele angielskie, kozieradkę i koper włoski. Ja używam do tego celu elektrycznego młynka do kawy, alem może być inny młynek czy moździerz. Dodaj do miski razem z 2 płaskimi łyżeczkami soli morskiej. Dodaj też pozostały olej i wymieszaj dokładnie. Spróbuj czy nie trzeba doprawić. Sałatka najlepsza będzie jeśli poczeka przynajmniej pół godziny. Można ją trzymać w lodówce przez kilka dni. Raczej nie nadaje się do zamrażania.

Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab