Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Sałatka fasolowa z natką i cytryną

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Brzmi prosto? Dokładnie o to chodziło. Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni. Przepis inspirowany jest książką "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego, który pisze, że taką sałatkę często jadał na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. W innych źródłach wyczytałem, że szczególnie pokochali ją Libańczycy.

Nie po to mam jednak bloga, żeby robić przedruki przepisów, nawet wielkich szefów kuchni. Moja wersja jest mocno spolszczona. Zdecydowałem, że nie użyję czerwonej komosy ryżowej, a to postawiłem na naszą swojską kaszę jaglaną. Skomponowałem też mieszankę przypraw, które pasują do fasoli.

Szczególnie kozieradka lubi takie “skrobiowe” smaki. Co do ziół to na pewno pietruszka jest tutaj kluczowa. Powinno być na prawdę sporo jej w sałatce. Co do mięty to możecie ją dodawać lub nie. W zależności np. od pogody. W upalne dni mięta będzie bardziej pasowała niż w zimie, choć ja lubię miętę i dodałem spory pęczek.
Dajcie koniecznie znać jak wam smakowała?


Składniki

Sałatka fasolowa

  • 400 gramów drobnej fasoli (namoczona w 3 litrach wody, ugotowana z 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki sody)
  • 200 gramów kaszy jaglanej
  • 2 cytryny
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
  • 1 pęczek mięty
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (może być też lniany lub inny)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 5 ziaren ziela angielskiego









Wykonanie

  1. Fasolę wypłucz i namocz w 3 litrach zimnej wody. Najlepiej w ty samym garnku, w którym będziesz gotować. Fasolę najlepiej namaczać 12 godzin. Następnie gotuj ją przez ok. 20 minut z 2 łyżeczkami soli morskiej i 1/2 sody. Sól sprawi, że fasola będzie delikatnie słona i będziemy musieli mniej doprawić później, a soda sprawi, że będzie miększa, ale nie powinna się rozpaść. Kiedy fasola będzie gotowa, wypłucz ją w zimnej wodzie i ostudź.
  2. Odmierz 200 gramów kaszy jaglanej (lub niepełną szklankę). Wypłucz w ziemnej wodzie na sicie. Zagotuj 400 ml wody (lub 2 niepełne szklanki). Kaszę wsyp na wrzątek i gotuj na “wolnym ogniu” pod przykryciem przez ok 18 minut. Odstaw garnek do ochłodzenia.
  3. Weź sporą miskę i przesyp fasolę i rozdrobnioną widelcem kaszę. Cytryny obierz pozbywając się białej skórki i pokrój w kostkę. Pozbądź się pestek. Dodaj do miski. Posiekaj drobno zioła i przesyp do miski. Dodaj połowę oleju i wymieszaj wstępnie, żeby składniki nie traciły wilgoci.
  4. Zmiel pieprz, ziele angielskie, kozieradkę i koper włoski. Ja używam do tego celu elektrycznego młynka do kawy, alem może być inny młynek czy moździerz. Dodaj do miski razem z 2 płaskimi łyżeczkami soli morskiej. Dodaj też pozostały olej i wymieszaj dokładnie. Spróbuj czy nie trzeba doprawić. Sałatka najlepsza będzie jeśli poczeka przynajmniej pół godziny. Można ją trzymać w lodówce przez kilka dni. Raczej nie nadaje się do zamrażania.

Muszę was tylko uprzedzić, że ta sałatka jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w przepisie i podjadam co kilka dni.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab