promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Kozi sernik z figowym toffi

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Wpis gościnny Julity Chodzyńskiej
Miewacie tak, że nagle pojawia się ochota na coś słodkiego? Nie jestem słodkożercą, dla mnie idealny deser to kawałek sera albo placki ziemniaczane. Kiedy jednak nachodzi mnie głód na słodycz zazwyczaj rozwiązaniem okazuje się łyżka miodu albo dżemu, bo ciastek i cukierków w mieszkaniu nigdy nie ma.
W tym tygodniu zainspirowana jęczeniem Tomka (autora bloga), żeby zrobić sernik z figami, miałam jednak szczęście i przez kilka dni do kawy delektowałam się serniczkiem. Moim pierwszym, własnoręcznie przyrządzonym. Z figami i skórką pomarańczową, na spodzie z herbatników.
Figi w dwóch wariantach – pokrojone w plasterki i ułożone na wierzchu lub w formie polewy. Ten z plasterkami mój, z polewą – Tomka. Fajnie robić magię we dwoje, a tu zaczarowaliśmy mój ulubiony składnik – ser, w dodatku kozi.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od rozpuszczenia i ostudzenia masła, które posłuży do zespojenia pokruszonych herbatników i zrobienia spodu. Ciastka najszybciej rozkruszyć blenderem, można też połamać je i użyć widelca do dokładniejszego rozdrobnienia. Następnie połącz masło z pokruszonymi herbatnikami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę wody. Następnie tak przygotowanym ciastem należy wykleić spód formy (o średnicy 23 cm) i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Do wysokiego naczynia przełóż ser, zetrzyj skórkę z uprzednio sparzonej pomarańczy (pamiętaj, żeby nie ścierać białej błonki), dodaj cukier i sok z połówki owocu. Zmiksuj wszystko razem. Jajka dodawaj po jednym – dokładnie miksując po każdym z nich. Dodaj śmietanę i krótko mieszaj wszystko mikserem.
3. Tak powstałą masę przelej do formy, udekoruj pokrojonymi w plasterki figami i włóż do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie, możesz dać mu jeszcze 15 minut. Następnie zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by się ostudził.
4. W czasie pieczenia możesz zrobić figowe „toffi”, którym polejesz ciasto. Świetny przepis znajduje się tutaj. Kiedy toffi zacznie nabierać brązowego koloru, dodaj 3 posiekane figi i gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru.
Autorem tekstu jest Julita Chodzyńska.
Sernik z koziego sera z figami

2 comments on “Kozi sernik z figowym toffi”

    1. Możesz spróbować testowo taki minisernik upiec. Ja zdobyłem twaróg słony, więc ciasto wyszło trochę bardziej wytrawne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab