informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Kozi sernik z figowym toffi

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Wpis gościnny Julity Chodzyńskiej
Miewacie tak, że nagle pojawia się ochota na coś słodkiego? Nie jestem słodkożercą, dla mnie idealny deser to kawałek sera albo placki ziemniaczane. Kiedy jednak nachodzi mnie głód na słodycz zazwyczaj rozwiązaniem okazuje się łyżka miodu albo dżemu, bo ciastek i cukierków w mieszkaniu nigdy nie ma.
W tym tygodniu zainspirowana jęczeniem Tomka (autora bloga), żeby zrobić sernik z figami, miałam jednak szczęście i przez kilka dni do kawy delektowałam się serniczkiem. Moim pierwszym, własnoręcznie przyrządzonym. Z figami i skórką pomarańczową, na spodzie z herbatników.
Figi w dwóch wariantach – pokrojone w plasterki i ułożone na wierzchu lub w formie polewy. Ten z plasterkami mój, z polewą – Tomka. Fajnie robić magię we dwoje, a tu zaczarowaliśmy mój ulubiony składnik – ser, w dodatku kozi.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od rozpuszczenia i ostudzenia masła, które posłuży do zespojenia pokruszonych herbatników i zrobienia spodu. Ciastka najszybciej rozkruszyć blenderem, można też połamać je i użyć widelca do dokładniejszego rozdrobnienia. Następnie połącz masło z pokruszonymi herbatnikami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę wody. Następnie tak przygotowanym ciastem należy wykleić spód formy (o średnicy 23 cm) i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Do wysokiego naczynia przełóż ser, zetrzyj skórkę z uprzednio sparzonej pomarańczy (pamiętaj, żeby nie ścierać białej błonki), dodaj cukier i sok z połówki owocu. Zmiksuj wszystko razem. Jajka dodawaj po jednym – dokładnie miksując po każdym z nich. Dodaj śmietanę i krótko mieszaj wszystko mikserem.
3. Tak powstałą masę przelej do formy, udekoruj pokrojonymi w plasterki figami i włóż do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie, możesz dać mu jeszcze 15 minut. Następnie zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by się ostudził.
4. W czasie pieczenia możesz zrobić figowe „toffi”, którym polejesz ciasto. Świetny przepis znajduje się tutaj. Kiedy toffi zacznie nabierać brązowego koloru, dodaj 3 posiekane figi i gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru.
Autorem tekstu jest Julita Chodzyńska.
Sernik z koziego sera z figami

2 comments on “Kozi sernik z figowym toffi”

    1. Możesz spróbować testowo taki minisernik upiec. Ja zdobyłem twaróg słony, więc ciasto wyszło trochę bardziej wytrawne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab