powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Kozi sernik z figowym toffi

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Wpis gościnny Julity Chodzyńskiej
Miewacie tak, że nagle pojawia się ochota na coś słodkiego? Nie jestem słodkożercą, dla mnie idealny deser to kawałek sera albo placki ziemniaczane. Kiedy jednak nachodzi mnie głód na słodycz zazwyczaj rozwiązaniem okazuje się łyżka miodu albo dżemu, bo ciastek i cukierków w mieszkaniu nigdy nie ma.
W tym tygodniu zainspirowana jęczeniem Tomka (autora bloga), żeby zrobić sernik z figami, miałam jednak szczęście i przez kilka dni do kawy delektowałam się serniczkiem. Moim pierwszym, własnoręcznie przyrządzonym. Z figami i skórką pomarańczową, na spodzie z herbatników.
Figi w dwóch wariantach – pokrojone w plasterki i ułożone na wierzchu lub w formie polewy. Ten z plasterkami mój, z polewą – Tomka. Fajnie robić magię we dwoje, a tu zaczarowaliśmy mój ulubiony składnik – ser, w dodatku kozi.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od rozpuszczenia i ostudzenia masła, które posłuży do zespojenia pokruszonych herbatników i zrobienia spodu. Ciastka najszybciej rozkruszyć blenderem, można też połamać je i użyć widelca do dokładniejszego rozdrobnienia. Następnie połącz masło z pokruszonymi herbatnikami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę wody. Następnie tak przygotowanym ciastem należy wykleić spód formy (o średnicy 23 cm) i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Do wysokiego naczynia przełóż ser, zetrzyj skórkę z uprzednio sparzonej pomarańczy (pamiętaj, żeby nie ścierać białej błonki), dodaj cukier i sok z połówki owocu. Zmiksuj wszystko razem. Jajka dodawaj po jednym – dokładnie miksując po każdym z nich. Dodaj śmietanę i krótko mieszaj wszystko mikserem.
3. Tak powstałą masę przelej do formy, udekoruj pokrojonymi w plasterki figami i włóż do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie, możesz dać mu jeszcze 15 minut. Następnie zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by się ostudził.
4. W czasie pieczenia możesz zrobić figowe „toffi”, którym polejesz ciasto. Świetny przepis znajduje się tutaj. Kiedy toffi zacznie nabierać brązowego koloru, dodaj 3 posiekane figi i gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru.
Autorem tekstu jest Julita Chodzyńska.
Sernik z koziego sera z figami

2 comments on “Kozi sernik z figowym toffi”

    1. Możesz spróbować testowo taki minisernik upiec. Ja zdobyłem twaróg słony, więc ciasto wyszło trochę bardziej wytrawne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab