powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Czas
przygotowania
1 tydzień
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pomysł na suszone jajko nie jest nowy. Sam pierwszy raz spotkałem się z tym wynalazkiem u chefa Macieja Wawryniuka z Kamisa. Po co suszyć jajka, a właściwie to same żółtka? Odpowiedź jest bardzo prosta - dla smaku. Nie wiem jak wy, ale dla mnie płynne żółtko jest jak sos. Nie ważne czy w zupie, czy na kanapce uwielbiam jego tłustą kremowość.

Nie wiem czy wiecie, ale żółtko jajka kurzego zawiera ok. 10% tłuszczów. O co więc chodzi w suszeniu żółtka? Dzięki naturalnym właściwościom soli morskiej i cukru do wyciągania wody z produktów spożywczych, której jesteśmy w stanie pozbyć się ok. 50%. Tym samym jesteśmy w stanie bardziej skoncentrować jego smak. Żółtko robi się wtedy twarde i przypomina strukturą i smakiem dojrzewający ser, np. parmezan. Smak suszonego żółtka (ang. cured yolk) jest słony, ale i pełny umami, dlatego suszę je, żeby później ścierać np. do makaronów. Używam go albo zamiennika parmezanu, albo w przepisach, które w ogóle nie wymagają sera, np. w tatarze wołowym. Starte żółtko idealnie doprawia mięso tłustym, słonym smakiem. Suszone żółtko dlatego właśnie nazywane jest parmezanem dla ubogich. Cena 10 żółtek jest dosyć przystępna (koszt jajek, kilograma soli i kilograma cukru). Z białka możemy zawsze zrobić bezę. Polecam przepisy na bezy Asi z Odczaruj Gary 😉

Składniki

Suszone żółtko

  • 10 żółtek jajka kurzego (waga L)
  • kilogram średniozmielonej soli morskiej (grubość ziarna ok. 3 mm)
  • kilogram cukru białego

Wykonanie

Przepis jest dosyć prosty. Sól z cukrem dokładnie mieszamy. Połowę sporego naczynia wysypujemy taką mieszanką. Naczynie powinno zmieścić 10 żółtek w odległości od siebie ok. 4 cm. W tak wysypanym naczyniu zrób 10 niewielkich wgłębień, żeby żółtka wpadły dokładnie w nie. Wymyj jaka i wysusz je. Rozbij delikatnie i odcedź białko do osobnej miski (nie będzie nam potrzebne). Włóż bardzo delikatnie żółtka w zagłębienia i przysyp delikatnie mieszanką soli z cukrem. Przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum tydzień. Następnie przemyj żółtka pod zimną wodą, żeby pozbyć się soli i cukru. Wysusz na ręczniku papierowym i przełóż do suszarki do grzybów lub na stalową kratkę i wstaw do piekarnika. Takie żółtka będą wymagały jeszcze kilka godzin suszenia w takiej suszarce lub w piekarniku nagrzanym do max 50 stopni. Po wyciągnięciu z suszenia odstaw jeszcze na dzień dwa do suszenia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie możesz przełożyć żółtka np. do słoika i tak przechowywać normalnie w szafce lub w lodówce.

Pomysł na suszone jajko nie jest nowy. Sam pierwszy raz spotkałem się z tym wynalazkiem u chefa Macieja Wawryniuka z Kamisa. Po co suszyć jajka, a właściwie to same żółtka? Odpowiedź jest bardzo prosta - dla smaku. Nie wiem jak wy, ale dla mnie płynne żółtko jest jak sos. Nie ważne czy w zupie, czy na kanapce uwielbiam jego tłustą kremowość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab