powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Pomysł na to danie powstał w mojej głowie, kiedy przygotowywałem się do warsztatów przedświątecznych we Wrocławiu. Grupa sympatycznych programistów wybrała mnie, żebym zanimował spotkanie świąteczne w studiu kulinarnym we wrocławskim Browarze Mieszczańskim. Już drugi raz prowadziłem podobne warsztaty i tym razem zamierzałem wziąć tradycyjne przepisy świąteczne i całkiem mocno je odświeżyć w kontekście międzynarodowym. Nie obeszło się bez naruszenia świętości naszych pierogów z kapustą i grzybami. Uszka z grzybami i barszcz to moje ulubione wigilijne jedzenie.

Barszcz miał wyjść intensywnie grzybowy. U mnie w domu nie robi się takiego, ale w moim zamyśle miała wyjść taka hybryda barszczu i zupy grzybowej. Wyszedł bardzo grzybowy i czysty. Lubię jak jest też kwaśny i pieprzny, czyli konkretny. Kwaśność reguluję octem jabłkowym. Dodaję też trochę cukru do stabilizacji smaku. Uszka miały być jeszcze bardziej konkretne. Czuć wyraźnie smak podsmażanych na maśle leśnych grzybów. Farsz jest wyraźnie kwaśny od kimchi, które też lubi podsmażanie. Jest też lekko pikantny od papryki gochugaru użytej do kiszenia. Nie wiem, czy wasi domownicy przeżyją takie zszarganie tradycji, ale wydaje mi się, że warto raz na jakiś czas odświeżać tradycyjne przepisy. Uwielbiam ten kierunek i myślę, że dzięki temu kuchnia żyje i ciągle się zmienia.

Składniki

Barszcz

  • 750 ml zakwasu na barszcz
  • 750 ml wywaru z suszonych grzybów (50-75 gramów grzybów)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • 2 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka łyżeczek cukru do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Uszka z kimchi

  • ciasto na pierogi z tego przepisu
  • 3/4 namoczonych grzybów ze składników na barszcz
  • 200 gramów kimchi
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Kilka godzin wcześniej namocz 50-75 gramów suszonych grzybów (podgrzybki - borowiki) w ok. 800 ml gorącej wody i przykryj przykrywką.
  2. Zacznij od zrobienia ciasta z tego przepisu. Powinno wyjść jakieś 40-50 pierogów. Ciasto może odpoczywać nawet kilka godzin. Będzie nawet lepsze i bardzie elastyczne.
  3. Barszcz powstanie bardzo szybko z prawie gotowych składników. Połącz wodę z odciśniętych grzybów z zakwasem i bulionem. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj też 1/3 grzybów. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20-30 minut i dopraw cukrem, octem solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj posiekane drobno grzyby i kimchi. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Przełóż masę do pojemnika i za pomocą blendera ręcznego lub malakserem zblenduj na niezbyt gładką masę. Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wycinaj okręgi o średnicy 7-8 cm. Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu, zlep boki ze sobą i połącz uszkami i uszczypnij, żeby się nie rozpadły podczas gotowania. Ugotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia ponad powierzchnię. Podawaj z barszczem i grzybami z barszczu.

Pomysł na to danie powstał w mojej głowie, kiedy przygotowywałem się do warsztatów przedświątecznych we Wrocławiu. Grupa sympatycznych programistów wybrała mnie, żebym zanimował spotkanie świąteczne w studiu kulinarnym we wrocławskim Browarze Mieszczańskim. Już drugi raz prowadziłem podobne warsztaty i tym razem zamierzałem wziąć tradycyjne przepisy świąteczne i całkiem mocno je odświeżyć w kontekście międzynarodowym. Nie obeszło się bez naruszenia świętości naszych pierogów z kapustą i grzybami. Uszka z grzybami i barszcz to moje ulubione wigilijne jedzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab