informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Pomysł na to danie powstał w mojej głowie, kiedy przygotowywałem się do warsztatów przedświątecznych we Wrocławiu. Grupa sympatycznych programistów wybrała mnie, żebym zanimował spotkanie świąteczne w studiu kulinarnym we wrocławskim Browarze Mieszczańskim. Już drugi raz prowadziłem podobne warsztaty i tym razem zamierzałem wziąć tradycyjne przepisy świąteczne i całkiem mocno je odświeżyć w kontekście międzynarodowym. Nie obeszło się bez naruszenia świętości naszych pierogów z kapustą i grzybami. Uszka z grzybami i barszcz to moje ulubione wigilijne jedzenie.

Barszcz miał wyjść intensywnie grzybowy. U mnie w domu nie robi się takiego, ale w moim zamyśle miała wyjść taka hybryda barszczu i zupy grzybowej. Wyszedł bardzo grzybowy i czysty. Lubię jak jest też kwaśny i pieprzny, czyli konkretny. Kwaśność reguluję octem jabłkowym. Dodaję też trochę cukru do stabilizacji smaku. Uszka miały być jeszcze bardziej konkretne. Czuć wyraźnie smak podsmażanych na maśle leśnych grzybów. Farsz jest wyraźnie kwaśny od kimchi, które też lubi podsmażanie. Jest też lekko pikantny od papryki gochugaru użytej do kiszenia. Nie wiem, czy wasi domownicy przeżyją takie zszarganie tradycji, ale wydaje mi się, że warto raz na jakiś czas odświeżać tradycyjne przepisy. Uwielbiam ten kierunek i myślę, że dzięki temu kuchnia żyje i ciągle się zmienia.

Składniki

Barszcz

  • 750 ml zakwasu na barszcz
  • 750 ml wywaru z suszonych grzybów (50-75 gramów grzybów)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • 2 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka łyżeczek cukru do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Uszka z kimchi

  • ciasto na pierogi z tego przepisu
  • 3/4 namoczonych grzybów ze składników na barszcz
  • 200 gramów kimchi
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Kilka godzin wcześniej namocz 50-75 gramów suszonych grzybów (podgrzybki - borowiki) w ok. 800 ml gorącej wody i przykryj przykrywką.
  2. Zacznij od zrobienia ciasta z tego przepisu. Powinno wyjść jakieś 40-50 pierogów. Ciasto może odpoczywać nawet kilka godzin. Będzie nawet lepsze i bardzie elastyczne.
  3. Barszcz powstanie bardzo szybko z prawie gotowych składników. Połącz wodę z odciśniętych grzybów z zakwasem i bulionem. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj też 1/3 grzybów. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20-30 minut i dopraw cukrem, octem solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj posiekane drobno grzyby i kimchi. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Przełóż masę do pojemnika i za pomocą blendera ręcznego lub malakserem zblenduj na niezbyt gładką masę. Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wycinaj okręgi o średnicy 7-8 cm. Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu, zlep boki ze sobą i połącz uszkami i uszczypnij, żeby się nie rozpadły podczas gotowania. Ugotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia ponad powierzchnię. Podawaj z barszczem i grzybami z barszczu.

Pomysł na to danie powstał w mojej głowie, kiedy przygotowywałem się do warsztatów przedświątecznych we Wrocławiu. Grupa sympatycznych programistów wybrała mnie, żebym zanimował spotkanie świąteczne w studiu kulinarnym we wrocławskim Browarze Mieszczańskim. Już drugi raz prowadziłem podobne warsztaty i tym razem zamierzałem wziąć tradycyjne przepisy świąteczne i całkiem mocno je odświeżyć w kontekście międzynarodowym. Nie obeszło się bez naruszenia świętości naszych pierogów z kapustą i grzybami. Uszka z grzybami i barszcz to moje ulubione wigilijne jedzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab