Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Pomysł na to danie powstał w mojej głowie, kiedy przygotowywałem się do warsztatów przedświątecznych we Wrocławiu. Grupa sympatycznych programistów wybrała mnie, żebym zanimował spotkanie świąteczne w studiu kulinarnym we wrocławskim Browarze Mieszczańskim. Już drugi raz prowadziłem podobne warsztaty i tym razem zamierzałem wziąć tradycyjne przepisy świąteczne i całkiem mocno je odświeżyć w kontekście międzynarodowym. Nie obeszło się bez naruszenia świętości naszych pierogów z kapustą i grzybami. Uszka z grzybami i barszcz to moje ulubione wigilijne jedzenie.

Barszcz miał wyjść intensywnie grzybowy. U mnie w domu nie robi się takiego, ale w moim zamyśle miała wyjść taka hybryda barszczu i zupy grzybowej. Wyszedł bardzo grzybowy i czysty. Lubię jak jest też kwaśny i pieprzny, czyli konkretny. Kwaśność reguluję octem jabłkowym. Dodaję też trochę cukru do stabilizacji smaku. Uszka miały być jeszcze bardziej konkretne. Czuć wyraźnie smak podsmażanych na maśle leśnych grzybów. Farsz jest wyraźnie kwaśny od kimchi, które też lubi podsmażanie. Jest też lekko pikantny od papryki gochugaru użytej do kiszenia. Nie wiem, czy wasi domownicy przeżyją takie zszarganie tradycji, ale wydaje mi się, że warto raz na jakiś czas odświeżać tradycyjne przepisy. Uwielbiam ten kierunek i myślę, że dzięki temu kuchnia żyje i ciągle się zmienia.


Składniki

Barszcz

  • 750 ml zakwasu na barszcz
  • 750 ml wywaru z suszonych grzybów (50-75 gramów grzybów)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • 2 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka łyżeczek cukru do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Uszka z kimchi

  • ciasto na pierogi z tego przepisu
  • 3/4 namoczonych grzybów ze składników na barszcz
  • 200 gramów kimchi
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz







Wykonanie

  1. Kilka godzin wcześniej namocz 50-75 gramów suszonych grzybów (podgrzybki – borowiki) w ok. 800 ml gorącej wody i przykryj przykrywką.
  2. Zacznij od zrobienia ciasta z tego przepisu. Powinno wyjść jakieś 40-50 pierogów. Ciasto może odpoczywać nawet kilka godzin. Będzie nawet lepsze i bardzie elastyczne.
  3. Barszcz powstanie bardzo szybko z prawie gotowych składników. Połącz wodę z odciśniętych grzybów z zakwasem i bulionem. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj też 1/3 grzybów. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20-30 minut i dopraw cukrem, octem solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj posiekane drobno grzyby i kimchi. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Przełóż masę do pojemnika i za pomocą blendera ręcznego lub malakserem zblenduj na niezbyt gładką masę. Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wycinaj okręgi o średnicy 7-8 cm. Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu, zlep boki ze sobą i połącz uszkami i uszczypnij, żeby się nie rozpadły podczas gotowania. Ugotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia ponad powierzchnię. Podawaj z barszczem i grzybami z barszczu.


Pomysł na to danie powstał w mojej głowie, kiedy przygotowywałem się do warsztatów przedświątecznych we Wrocławiu. Grupa sympatycznych programistów wybrała mnie, żebym zanimował spotkanie świąteczne w studiu kulinarnym we wrocławskim Browarze Mieszczańskim. Już drugi raz prowadziłem podobne warsztaty i tym razem zamierzałem wziąć tradycyjne przepisy świąteczne i całkiem mocno je odświeżyć w kontekście międzynarodowym. Nie obeszło się bez naruszenia świętości naszych pierogów z kapustą i grzybami. Uszka z grzybami i barszcz to moje ulubione wigilijne jedzenie.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab