informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Świąteczne pierogi na parze z suszonymi grzybami i selerem naciowym

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
5
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis ten powstał ponieważ uwielbiam świąteczne dania z grzybów suszonych, ale nie mam motywacji do lepienia pierogów. Posiadanie bambusowego parownika skłania mnie jednak do używania go od czasu do czasu. Uwielbiam chińskie pierogi na parze dim sum i często chodzę na nie do knajpy. Kątem oka obserwuję chińskie kucharki jak sprawnie i metodycznie lepią kolejne pierogi, każdy rodzaj zagniatając w inny sposób, żeby się nie pomyliły. Mnie stać było tylko na opanowanie jednego rodzaju sklejenia, lecz samo ciasto i farsz wyszły perfekcyjnie. Spróbujcie.

Składniki

Pierogi

  • 200 gramów suszonych grzybów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 gramów mąki typu 500
  • 125 ml wody
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • pasta miso
  • pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny (3-4 łyżki).

Wykonanie

  1. Grzyby namocz w 500 ml ciepłej wody i gotuj ok. 10 minut. Odsącz, a z pozostałego wywaru zrób sos z dodatkiem łyżki sosu sojowego, łyżki pasty miso, łyżki oleju sezamowego i 2 łyżek soku z cytryny. Do miski wsyp mąkę z dużą szczyptą soli i wlej 75 ml gorącej wody. Mieszaj widelcem lub pałeczkami, żeby połączyć składniki, po czym dolej jeszcze 50 ml wody w temperaturze pokojowej. Ugniataj ciasto w misce do jednolitej masy, po czym przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj jeszcze przez 10 minut do uzyskania miękkiego, elastycznego jak plastelina ciasta. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
  2. W tym czasie zrób farsz do pierogów. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. Grzyby i seler posiekaj drobno i smaż razem z szalotkami przez 7 minut. Dopraw łyżką soku z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym.
  3. Wróćmy do ciasta. Uformuj z niego wałek gruby na 3 cm. Ostrym nożem pokrój wałek na 30 równych odcinków. Każdy kawałek ciasta rozgnieć wstępnie w rękach na okrągły kształt, następnie podsyp mąką i wałkuj na okręgi o średnicy 10-12 cm i grubości 1-2 mm. Na środku każdego placka ułóż 2-3 łyżeczki farszu i sklej uszczypnięciami krawędzie ciasta. Następnie wykonuj zagięcia co pół
    centymetra.
  4. Pierogi możesz zamrozić lub od razu przygotować za pomocą parownika. Parownik bambusowy ułóż na
    garnku z gotującą się wodą, tak żeby para nie uciekała. Na każdym piętrze połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pierogi. Gotuj przez 5-7 minut i podawaj niezwłocznie z sosem grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab