Świąteczne pierogi na parze z suszonymi grzybami i selerem naciowym

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
5
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis ten powstał ponieważ uwielbiam świąteczne dania z grzybów suszonych, ale nie mam motywacji do lepienia pierogów. Posiadanie bambusowego parownika skłania mnie jednak do używania go od czasu do czasu. Uwielbiam chińskie pierogi na parze dim sum i często chodzę na nie do knajpy. Kątem oka obserwuję chińskie kucharki jak sprawnie i metodycznie lepią kolejne pierogi, każdy rodzaj zagniatając w inny sposób, żeby się nie pomyliły. Mnie stać było tylko na opanowanie jednego rodzaju sklejenia, lecz samo ciasto i farsz wyszły perfekcyjnie. Spróbujcie.


Składniki

Pierogi

  • 200 gramów suszonych grzybów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 gramów mąki typu 500
  • 125 ml wody
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • pasta miso
  • pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny (3-4 łyżki).









Wykonanie

  1. Grzyby namocz w 500 ml ciepłej wody i gotuj ok. 10 minut. Odsącz, a z pozostałego wywaru zrób sos z dodatkiem łyżki sosu sojowego, łyżki pasty miso, łyżki oleju sezamowego i 2 łyżek soku z cytryny. Do miski wsyp mąkę z dużą szczyptą soli i wlej 75 ml gorącej wody. Mieszaj widelcem lub pałeczkami, żeby połączyć składniki, po czym dolej jeszcze 50 ml wody w temperaturze pokojowej. Ugniataj ciasto w misce do jednolitej masy, po czym przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj jeszcze przez 10 minut do uzyskania miękkiego, elastycznego jak plastelina ciasta. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
  2. W tym czasie zrób farsz do pierogów. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. Grzyby i seler posiekaj drobno i smaż razem z szalotkami przez 7 minut. Dopraw łyżką soku z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym.
  3. Wróćmy do ciasta. Uformuj z niego wałek gruby na 3 cm. Ostrym nożem pokrój wałek na 30 równych odcinków. Każdy kawałek ciasta rozgnieć wstępnie w rękach na okrągły kształt, następnie podsyp mąką i wałkuj na okręgi o średnicy 10-12 cm i grubości 1-2 mm. Na środku każdego placka ułóż 2-3 łyżeczki farszu i sklej uszczypnięciami krawędzie ciasta. Następnie wykonuj zagięcia co pół
    centymetra.
  4. Pierogi możesz zamrozić lub od razu przygotować za pomocą parownika. Parownik bambusowy ułóż na
    garnku z gotującą się wodą, tak żeby para nie uciekała. Na każdym piętrze połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pierogi. Gotuj przez 5-7 minut i podawaj niezwłocznie z sosem grzybowym. 


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab