informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Świąteczne pierogi na parze z suszonymi grzybami i selerem naciowym

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
5
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis ten powstał ponieważ uwielbiam świąteczne dania z grzybów suszonych, ale nie mam motywacji do lepienia pierogów. Posiadanie bambusowego parownika skłania mnie jednak do używania go od czasu do czasu. Uwielbiam chińskie pierogi na parze dim sum i często chodzę na nie do knajpy. Kątem oka obserwuję chińskie kucharki jak sprawnie i metodycznie lepią kolejne pierogi, każdy rodzaj zagniatając w inny sposób, żeby się nie pomyliły. Mnie stać było tylko na opanowanie jednego rodzaju sklejenia, lecz samo ciasto i farsz wyszły perfekcyjnie. Spróbujcie.

Składniki

Pierogi

  • 200 gramów suszonych grzybów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 gramów mąki typu 500
  • 125 ml wody
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • pasta miso
  • pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny (3-4 łyżki).

Wykonanie

  1. Grzyby namocz w 500 ml ciepłej wody i gotuj ok. 10 minut. Odsącz, a z pozostałego wywaru zrób sos z dodatkiem łyżki sosu sojowego, łyżki pasty miso, łyżki oleju sezamowego i 2 łyżek soku z cytryny. Do miski wsyp mąkę z dużą szczyptą soli i wlej 75 ml gorącej wody. Mieszaj widelcem lub pałeczkami, żeby połączyć składniki, po czym dolej jeszcze 50 ml wody w temperaturze pokojowej. Ugniataj ciasto w misce do jednolitej masy, po czym przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj jeszcze przez 10 minut do uzyskania miękkiego, elastycznego jak plastelina ciasta. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
  2. W tym czasie zrób farsz do pierogów. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. Grzyby i seler posiekaj drobno i smaż razem z szalotkami przez 7 minut. Dopraw łyżką soku z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym.
  3. Wróćmy do ciasta. Uformuj z niego wałek gruby na 3 cm. Ostrym nożem pokrój wałek na 30 równych odcinków. Każdy kawałek ciasta rozgnieć wstępnie w rękach na okrągły kształt, następnie podsyp mąką i wałkuj na okręgi o średnicy 10-12 cm i grubości 1-2 mm. Na środku każdego placka ułóż 2-3 łyżeczki farszu i sklej uszczypnięciami krawędzie ciasta. Następnie wykonuj zagięcia co pół
    centymetra.
  4. Pierogi możesz zamrozić lub od razu przygotować za pomocą parownika. Parownik bambusowy ułóż na
    garnku z gotującą się wodą, tak żeby para nie uciekała. Na każdym piętrze połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pierogi. Gotuj przez 5-7 minut i podawaj niezwłocznie z sosem grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab