informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kontekst

Stereotypowo galareta, czy inaczej nóżki, kojarzy się z ostro zakrapianą i tłustą libacją u wujka. I tak i nie. Po mojemu będzie inaczej. Proponuję dekonstrukcję tradycyjnej galarety. W wyniku kilku zabiegów dostaniecie lekkie, kruche i zaskakujące danie. Zostawiam to, co najlepsze, czyli duże kawałki pysznego mięsa. Okazuje się, że golonka nie musi być tłusta, by była pyszna.
Przypadkiem odkryłem ciekawe połączenie smaków. Zimna wieprzowina z surowymi, chrupiącymi jabłkami i odrobiną jabłkowego cydru dla wzmocnienia smaku. Przekąskę tę można serwować także na bardziej eleganckich przyjęciach i nie koniecznie tyko do wódki. Świetnie sprawdzi się z musującym cydrem. Musicie tego spróbować!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Opłucz golonkę i kości. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotuj i delikatnie zbierz wszystkie szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
2. Pokrój warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj przez następną godzinę. W połowie czasu dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij mięso, przecedź płyn. Dodaj około szklankę cydru i redukuj płyn jeszcze przez pół godziny. Z garnka przez cały czas gotowania powinniśmy zredukować płyn o co najmniej 1/3 objętości.
3. Wyłącz grzanie i rozpuść żelatynę w gorącym wywarze długo mieszając. Wystudź płyn na tyle, by tłuszcz wypłynął na powierzchnię i zestalił się. Usuń większość tłuszczu.
4. Ugotowaną golonkę oczyść z tłuszczu i wszelkich błonek. Rozedrzyj mięso w palcach na mniejsze kawałki.
5. Pokrój jabłko w cienkie słupki. Rozsyp jabłko na dnie naczynia. Na nim układaj mięso. Posyp pieprzem i zalej płynem. Galaretę odstaw na kilka godziny do lodówki. Podawaj na plasterku cytryny z wódką lub cydrem.

2 comments on “Lekka galareta z golonki i cydru z jabłkami”

  1. Brzmi świetnie, zwłąszcza jabłka i cydr. Koniecznie muszę wypróbować, choć pokupszę się chyba o dorzucenie kawałka kurczaka. Pozdrawiam

  2. Zrobiłam, pszne. Niestety gdy wlewałam cydr bulion zmętniał.
    Nie był to jakiś wielki problem, ale potem pomyślałam, że mogłam cydr podgrzać...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab