promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Kontekst

Stereotypowo galareta, czy inaczej nóżki, kojarzy się z ostro zakrapianą i tłustą libacją u wujka. I tak i nie. Po mojemu będzie inaczej. Proponuję dekonstrukcję tradycyjnej galarety. W wyniku kilku zabiegów dostaniecie lekkie, kruche i zaskakujące danie. Zostawiam to, co najlepsze, czyli duże kawałki pysznego mięsa. Okazuje się, że golonka nie musi być tłusta, by była pyszna.
Przypadkiem odkryłem ciekawe połączenie smaków. Zimna wieprzowina z surowymi, chrupiącymi jabłkami i odrobiną jabłkowego cydru dla wzmocnienia smaku. Przekąskę tę można serwować także na bardziej eleganckich przyjęciach i nie koniecznie tyko do wódki. Świetnie sprawdzi się z musującym cydrem. Musicie tego spróbować!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Opłucz golonkę i kości. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotuj i delikatnie zbierz wszystkie szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
2. Pokrój warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj przez następną godzinę. W połowie czasu dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij mięso, przecedź płyn. Dodaj około szklankę cydru i redukuj płyn jeszcze przez pół godziny. Z garnka przez cały czas gotowania powinniśmy zredukować płyn o co najmniej 1/3 objętości.
3. Wyłącz grzanie i rozpuść żelatynę w gorącym wywarze długo mieszając. Wystudź płyn na tyle, by tłuszcz wypłynął na powierzchnię i zestalił się. Usuń większość tłuszczu.
4. Ugotowaną golonkę oczyść z tłuszczu i wszelkich błonek. Rozedrzyj mięso w palcach na mniejsze kawałki.
5. Pokrój jabłko w cienkie słupki. Rozsyp jabłko na dnie naczynia. Na nim układaj mięso. Posyp pieprzem i zalej płynem. Galaretę odstaw na kilka godziny do lodówki. Podawaj na plasterku cytryny z wódką lub cydrem.

2 comments on “Lekka galareta z golonki i cydru z jabłkami”

  1. Brzmi świetnie, zwłąszcza jabłka i cydr. Koniecznie muszę wypróbować, choć pokupszę się chyba o dorzucenie kawałka kurczaka. Pozdrawiam

  2. Zrobiłam, pszne. Niestety gdy wlewałam cydr bulion zmętniał.
    Nie był to jakiś wielki problem, ale potem pomyślałam, że mogłam cydr podgrzać...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab