powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Grillowana polenta z foie gras i kropką miętowej emulsji

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pomysł na tę przekąskę wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem. Powstał z konieczności zużycia puszki foie gras (pasztet z gęsich wątróbek), który dostałem od koleżanki z pracy. Chciałem zrobić jakiś wyjątkowo sfotografowany przepis, a okazało się, że w przeciągu jednego weekendu będę na żaglach i na wyścigach konnych. Nie wiem jak dla Was, ale takie pyszności kojarzą mi się z jakimś eleganckim, pretensjonalnym wydarzeniem jak zawody w polo czy gonitwa chartów. Niestety takich wydarzeń nie było w pobliżu. Pod żaglami były ładne widoki, ale niestety zadanie okazało się zbyt ambitne. Łódź Sigma, który wypożyczyliśmy w Klubie Mila, okazała się mało stabilna, żeby przygotować na niej przekąski i sfotografować na środku wietrznego Zalewu Zegrzyńskiego.
Na szczęście, dzień później wybraliśmy się na Derby Warszawy, czyli gonitwę konną na torze na warszawskim Służewcu. Tym razem nie brałem udziału w zawodach [ 😉 ] i mogłem się skupić na ładnych widokach i koniach... Niestety z trzech obstawionych przeze mnie gonitw nie wygrał żaden koń. Mogłem więc wykazać się w inny sposób. Wyciągnąłem moją grillowaną polentę i przygotowałem przekąski z foie gras i sosem-emulsją z białych porzeczek, mięty i anyżu. Na szczęście Ania, Kuba i Julita, z którymi obserwowałem gonitwy, czynnie włączyli się w pochłonięcie tych pyszności. Wszystko to możecie obserwować na załączonych zdjęciach.
Sama grillowana polenta, to danie znane włoskiej biedoty. To nic innego niż stężała kasza kukurydziana, którą można dostać w każdym sklepie. Normalnie polenta nie ma jakiegoś konkretnego smaku, ja natomiast miałem duży zapas sera Dziugas, który starłem do gorącej polenty. O samym foie gras nie będę dużo opowiadał, bo to klasa sama w sobie. Delikatny i kremowy. Jeśli nie lubisz smaku wątróbki, to foie gras powinno Cię przekonać do podrobów. Zwieńczeniem przekąski jest emulsja, którą zrobiłem na bazie białych porzeczek, mięty, oliwy, rumu i gwiazdki anyżu. Wszystko to, przetarte przez sito i zredukowane, daje niewiarygodne doznania smakowe. Jeśli zrobicie tej emulsji więcej, możecie dodawać takie kropki do innych potraw, np. grillowanych mięs.
Wpis powstał we współpracy z firmą Olympus, która użyczyła aparatu OM-D EM-1 oraz obiektywu 60mm, f2.8.

Składniki

Składniki na grillowaną polentą

  • szklanka kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
  • 3 szklanki wody
  • 100 gram startego sera typu parmezan lub cheddar
  • 3 łyżki masła, sól i pieprz

Składniki na sos

  • 150 g białych porzeczek
  • kieliszek białego rumu
  • 2 garści świeżej mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • gwiazdka anyżu
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Wykonanie

1. Zacznijmy od polenty. Zagotuj wodę z solą. Wsyp kaszę z serem i gotuj przez 7-10 minut aż do osiągnięcia dużej gęstości. Mieszaj ciągle drewnianą łyżką. Pod koniec dodaj 3 łyżki masła i wymieszaj na gładką masę. Formę wysmaruj masłem i wyłóż na to polentę. Nożem lub packą maczaną w maśle rozprowadź polentę na równą warstwę. Przykryj ostudzoną polentę folią spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.
2. W międzyczasie zrób sos. Owoce podgrzej w garnku. Dodaj anyż, rum, oliwę i cukier. Po ok. 5 minutach gotowania dodaj mięty i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Dopraw sokiem z limonki i solą. Przetrzyj wszystko przez sito i zredukuj w garnku do konsystencji gładkiej emulsji. Odstaw do schłodzenia.

3. Stężałą polentę pokrój w mniejsze porcje, posmaruj oliwą lub roztopionym masłem i grilluj na patelni do uzyskania chrupiącej skórki.
4. Na wystudzoną polentę nałóż trochę foie gras oraz udekoruj kropką z emulsji miętowej.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab