Śledzie musztardowe z miodem

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Śledzie musztardowe. Chciałbym coś mądrego napisać we wstępie, ale cóż można więcej dodać? Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na słono, na słodko, na kwaśno? Pewnie, ale najlepiej wszystkie te smaki połączyć w idealnym balansie w jednym słoiku. Do tego jeszcze trochę ostrości od musztardy i mamy śledzie petarda. Co do śledzi to nie nadają się raczej takie polskie solone śledzie. Szukajcie jak najdelikatniejszych. Ja użyłem śledzi litewskich, które kocham tak samo jak matjasy. Co do dostępności, to w Warszawie można jest dostać praktycznie na każdym targowisku na stoiskach rybnych.


Składniki

Śledzie

  • 500 gramów śledzi, najlepiej matjasów lub śledzi litewskich, od biedy a'la matjas
  • 500 g mleka
  • 300 ml wody
  • 100 ml miodu
  • 60 ml octu spirytusowego 10%
  • 50 gramów musztardy dijon lub rosyjskiej
  • 10 g soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu









Wykonanie

  1. Zacznij od namoczenia śledzi w mleku. Najlepiej jak śledzie będą się moczyły 24 godziny w lodówce, ale wystarczy nawet kilka godzin. Następnie zrób piklowaną gorczycę. Cebulę pokrój w półplasterki i blanszuj we wrzątku przez kilka minut, co oznacza zalanie cebuli wrzątkiem i po kilku minutach odcedzenie jej.
  2. W rondlu podgrzej wodę do temperatury, która pozwoli rozpuścić miód i sól. Powinno wystarczyć 60-70 stopni. Woda nie powinna się gotować. Do wody dodaj miód, ocet, sól, kurkumę oraz przyprawy. Pomieszaj przez chwilę do czasu połączenia składników. Na koniec dodaj musztardę i wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku. Poczekaj aż zalewa wystygnie.
  3. Śledzie odcedź z mleka i wypłucz. przełóż razem z cebulą do słoika. Zalej “po korek” zalewą wraz z przyprawami i zakręć. Marynuj w lodówce minimum przez 24 godziny.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab