informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Śledzie musztardowe z miodem

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na słono, na słodko, na kwaśno? Pewnie, ale najlepiej wszystkie te smaki połączyć w idealnym balansie w jednym słoiku. Do tego jeszcze trochę ostrości od musztardy i mamy śledzie petarda. Co do śledzi to nie nadają się raczej takie polskie solone śledzie. Szukajcie jak najdelikatniejszych. Ja użyłem śledzi litewskich, które kocham tak samo jak matjasy. Co do dostępności, to w Warszawie można jest dostać praktycznie na każdym targowisku na stoiskach rybnych.

Składniki

Śledzie

  • 500 gramów śledzi, najlepiej matjasów lub śledzi litewskich, od biedy a'la matjas
  • 500 g mleka
  • 300 ml wody
  • 100 ml miodu
  • 60 ml octu spirytusowego 10%
  • 50 gramów musztardy dijon lub rosyjskiej
  • 10 g soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu

Wykonanie

  1. Zacznij od namoczenia śledzi w mleku. Najlepiej jak śledzie będą się moczyły 24 godziny w lodówce, ale wystarczy nawet kilka godzin. Następnie zrób piklowaną gorczycę. Cebulę pokrój w półplasterki i blanszuj we wrzątku przez kilka minut, co oznacza zalanie cebuli wrzątkiem i po kilku minutach odcedzenie jej.
  2. W rondlu podgrzej wodę do temperatury, która pozwoli rozpuścić miód i sól. Powinno wystarczyć 60-70 stopni. Woda nie powinna się gotować. Do wody dodaj miód, ocet, sól, kurkumę oraz przyprawy. Pomieszaj przez chwilę do czasu połączenia składników. Na koniec dodaj musztardę i wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku. Poczekaj aż zalewa wystygnie.
  3. Śledzie odcedź z mleka i wypłucz. przełóż razem z cebulą do słoika. Zalej "po korek" zalewą wraz z przyprawami i zakręć. Marynuj w lodówce minimum przez 24 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab