Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Rybę po grecku robiło się u mnie odkąd pamiętam. Potrawa powstawała raz do roku na wigilię. Nikt oczywiście nie potrafił wyjaśnić mi co kawałki smażonej ryby i duszone warzywa mają wspólnego z Grecją, ale też nie pytałem zbyt natarczywie. Teraz już wiem, że istnieje jednak pierwowzór, który polega na tym, że całą, wypatroszoną rybę przykrywa się duszonymi warzywami (w większości pomidory) i zapieka. U mnie podawano tak rybę na zimno. Przygotowywano dzień wcześniej i odstawiało się do lodówki, do magicznego procesu “przegryzienia się”

Ja jednak postanowiłem zaczerpnąć z doświadczeń podróży na Sycylię, gdzie na każdym kroku można było zjeść pyszną caponatę z bakłażana i słodkich pomidorów. Podawano ją często do grillowanej ryby czy owoców morza. Pomyślałem, że można z tej polskiej tradycji zrobić bardziej danie główne. Pomysł jest prosty, zrobić duszone warzywa na caponatę i dodać do tego masę marchewki i korzenia pietruszki. Podlać to białym winem i doprawić oregano. Rybę, najlepiej dorodne filety z dorsza czy halibuta zamaczam w cieście naleśnikowym i obsmażam, żeby były ciepłe i chrupiące na talerzu. Możecie oczywiście wszystko wystudzić i odstawić na noc do przegryzienia się.


Składniki

Ryba smażona

  • 500 - 700 gramów świeżego dorsza lub innej ryby morskiej
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody

Caponata

  • 1 bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 puszka dobrych pomidorów lub szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki białego wina
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól morska i pieprz
  • dobre, sycylijskie oregano
  • cytryna do skropienia ryby







Wykonanie

  1. Najpierw zróbmy caponatę. Bakłażana pokrój w kostkę i posól drobną solą, żeby warzywo puściło wodę i pozbyło się goryczy (można ten proces pominąć). Po kilkunastu minutach spłucz zimną wodą i odsącz na ręcznikach papierowych.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Następnie dorzuć bakłażana i seler naciowy. Smaż jakieś 7 minut i dodaj posiekany z grubsza czosnek. Smaż 5 minut i dolej wino. Kiedy wyparuje dodaj pomidorów, startą marchew i pietruszkę oraz przetarte lub zblendowane pomidory. Duś ok. 10 minut, po czym dopraw octem, solą, pieprzem i dobrym oregano.
  3. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą morską i pieprzem. Teraz zróbmy ciasto. Do wody dodaj wszystkie składniki i roztrzep mikserem lub rózgą. Konsystencja powinna przypominać śmietanę kremówkę, żeby panierka nie była zbyt gruba. Na patelni rozgrzej jakąś szklankę oleju roślinnego do smażenia. Olej będzie gotowy, kiedy wrzucona szczypta mąki będzie bąbelkować. Usmaż na złoto i odsącz na ręcznikach papierowych.
  4. Podawaj na ciepło lub przykryj rybę caponatą i podawaj na zimno. Smacznego!

Rybę po grecku robiło się u mnie odkąd pamiętam. Potrawa powstawała raz do roku na wigilię. Nikt oczywiście nie potrafił wyjaśnić mi co kawałki smażonej ryby i duszone warzywa mają wspólnego z Grecją, ale też nie pytałem zbyt natarczywie. Teraz już wiem, że istnieje jednak pierwowzór, który polega na tym, że całą, wypatroszoną rybę przykrywa się duszonymi warzywami (w większości pomidory) i zapieka. U mnie podawano tak rybę na zimno. Przygotowywano dzień wcześniej i odstawiało się do lodówki, do magicznego procesu “przegryzienia się”

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab