promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Rybę po grecku robiło się u mnie odkąd pamiętam. Potrawa powstawała raz do roku na wigilię. Nikt oczywiście nie potrafił wyjaśnić mi co kawałki smażonej ryby i duszone warzywa mają wspólnego z Grecją, ale też nie pytałem zbyt natarczywie. Teraz już wiem, że istnieje jednak pierwowzór, który polega na tym, że całą, wypatroszoną rybę przykrywa się duszonymi warzywami (w większości pomidory) i zapieka. U mnie podawano tak rybę na zimno. Przygotowywano dzień wcześniej i odstawiało się do lodówki, do magicznego procesu “przegryzienia się”

Ja jednak postanowiłem zaczerpnąć z doświadczeń podróży na Sycylię, gdzie na każdym kroku można było zjeść pyszną caponatę z bakłażana i słodkich pomidorów. Podawano ją często do grillowanej ryby czy owoców morza. Pomyślałem, że można z tej polskiej tradycji zrobić bardziej danie główne. Pomysł jest prosty, zrobić duszone warzywa na caponatę i dodać do tego masę marchewki i korzenia pietruszki. Podlać to białym winem i doprawić oregano. Rybę, najlepiej dorodne filety z dorsza czy halibuta zamaczam w cieście naleśnikowym i obsmażam, żeby były ciepłe i chrupiące na talerzu. Możecie oczywiście wszystko wystudzić i odstawić na noc do przegryzienia się.


Składniki

Ryba smażona

  • 500 - 700 gramów świeżego dorsza lub innej ryby morskiej
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody

Caponata

  • 1 bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 puszka dobrych pomidorów lub szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki białego wina
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól morska i pieprz
  • dobre, sycylijskie oregano
  • cytryna do skropienia ryby







Wykonanie

  1. Najpierw zróbmy caponatę. Bakłażana pokrój w kostkę i posól drobną solą, żeby warzywo puściło wodę i pozbyło się goryczy (można ten proces pominąć). Po kilkunastu minutach spłucz zimną wodą i odsącz na ręcznikach papierowych.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Następnie dorzuć bakłażana i seler naciowy. Smaż jakieś 7 minut i dodaj posiekany z grubsza czosnek. Smaż 5 minut i dolej wino. Kiedy wyparuje dodaj pomidorów, startą marchew i pietruszkę oraz przetarte lub zblendowane pomidory. Duś ok. 10 minut, po czym dopraw octem, solą, pieprzem i dobrym oregano.
  3. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą morską i pieprzem. Teraz zróbmy ciasto. Do wody dodaj wszystkie składniki i roztrzep mikserem lub rózgą. Konsystencja powinna przypominać śmietanę kremówkę, żeby panierka nie była zbyt gruba. Na patelni rozgrzej jakąś szklankę oleju roślinnego do smażenia. Olej będzie gotowy, kiedy wrzucona szczypta mąki będzie bąbelkować. Usmaż na złoto i odsącz na ręcznikach papierowych.
  4. Podawaj na ciepło lub przykryj rybę caponatą i podawaj na zimno. Smacznego!

Rybę po grecku robiło się u mnie odkąd pamiętam. Potrawa powstawała raz do roku na wigilię. Nikt oczywiście nie potrafił wyjaśnić mi co kawałki smażonej ryby i duszone warzywa mają wspólnego z Grecją, ale też nie pytałem zbyt natarczywie. Teraz już wiem, że istnieje jednak pierwowzór, który polega na tym, że całą, wypatroszoną rybę przykrywa się duszonymi warzywami (w większości pomidory) i zapieka. U mnie podawano tak rybę na zimno. Przygotowywano dzień wcześniej i odstawiało się do lodówki, do magicznego procesu “przegryzienia się”

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab