powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Rybę po grecku robiło się u mnie odkąd pamiętam. Potrawa powstawała raz do roku na wigilię. Nikt oczywiście nie potrafił wyjaśnić mi co kawałki smażonej ryby i duszone warzywa mają wspólnego z Grecją, ale też nie pytałem zbyt natarczywie. Teraz już wiem, że istnieje jednak pierwowzór, który polega na tym, że całą, wypatroszoną rybę przykrywa się duszonymi warzywami (w większości pomidory) i zapieka. U mnie podawano tak rybę na zimno. Przygotowywano dzień wcześniej i odstawiało się do lodówki, do magicznego procesu “przegryzienia się”

Ja jednak postanowiłem zaczerpnąć z doświadczeń podróży na Sycylię, gdzie na każdym kroku można było zjeść pyszną caponatę z bakłażana i słodkich pomidorów. Podawano ją często do grillowanej ryby czy owoców morza. Pomyślałem, że można z tej polskiej tradycji zrobić bardziej danie główne. Pomysł jest prosty, zrobić duszone warzywa na caponatę i dodać do tego masę marchewki i korzenia pietruszki. Podlać to białym winem i doprawić oregano. Rybę, najlepiej dorodne filety z dorsza czy halibuta zamaczam w cieście naleśnikowym i obsmażam, żeby były ciepłe i chrupiące na talerzu. Możecie oczywiście wszystko wystudzić i odstawić na noc do przegryzienia się.

Składniki

Ryba smażona

  • 500 - 700 gramów świeżego dorsza lub innej ryby morskiej
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody

Caponata

  • 1 bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 puszka dobrych pomidorów lub szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki białego wina
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól morska i pieprz
  • dobre, sycylijskie oregano
  • cytryna do skropienia ryby

Wykonanie

  1. Najpierw zróbmy caponatę. Bakłażana pokrój w kostkę i posól drobną solą, żeby warzywo puściło wodę i pozbyło się goryczy (można ten proces pominąć). Po kilkunastu minutach spłucz zimną wodą i odsącz na ręcznikach papierowych.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Następnie dorzuć bakłażana i seler naciowy. Smaż jakieś 7 minut i dodaj posiekany z grubsza czosnek. Smaż 5 minut i dolej wino. Kiedy wyparuje dodaj pomidorów, startą marchew i pietruszkę oraz przetarte lub zblendowane pomidory. Duś ok. 10 minut, po czym dopraw octem, solą, pieprzem i dobrym oregano.
  3. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą morską i pieprzem. Teraz zróbmy ciasto. Do wody dodaj wszystkie składniki i roztrzep mikserem lub rózgą. Konsystencja powinna przypominać śmietanę kremówkę, żeby panierka nie była zbyt gruba. Na patelni rozgrzej jakąś szklankę oleju roślinnego do smażenia. Olej będzie gotowy, kiedy wrzucona szczypta mąki będzie bąbelkować. Usmaż na złoto i odsącz na ręcznikach papierowych.
  4. Podawaj na ciepło lub przykryj rybę caponatą i podawaj na zimno. Smacznego!

Rybę po grecku robiło się u mnie odkąd pamiętam. Potrawa powstawała raz do roku na wigilię. Nikt oczywiście nie potrafił wyjaśnić mi co kawałki smażonej ryby i duszone warzywa mają wspólnego z Grecją, ale też nie pytałem zbyt natarczywie. Teraz już wiem, że istnieje jednak pierwowzór, który polega na tym, że całą, wypatroszoną rybę przykrywa się duszonymi warzywami (w większości pomidory) i zapieka. U mnie podawano tak rybę na zimno. Przygotowywano dzień wcześniej i odstawiało się do lodówki, do magicznego procesu “przegryzienia się”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab