promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Porchetta ze szparagami, młodymi ziemniakami i koprem włoskim

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
8 porcji
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Jakoś sporo boczku i wieprzowiny u mnie na blogu ostatnio? Obiecuję jednak, że to ostatni w tym roku przepis na to mięso. Chciałem więc zamknąć temat z przytupem. Zbliżał się termin publikacji kolejnego przepisu z serii rodzinnych obiadów w stylu sunday roast, jakie robię w tym roku we współpracy z marką Validinox, postanowiłem zrobić coś, za co zabierałem się już od jakiegoś czasu - PORCHETTA.

Czyli popularna we Włoszech pieczeń z rolowanego boczku. Porchettę najlepiej zrobić nad ogniem często obracając na specjalnym pręcie. Można też zrobić na grillu z pokrywą metodą niebezpośrednią. Można też zrobić taki boczek w piekarniku jak i ja zrobiłem tym razem.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi. 

Co ciekawe, Włosi najczęściej jadają porchettę na zimno, pokrojoną w cienkie plastry w kanapkach. Ja jednak proponuję potraktować ją jako pieczeń na obiad. Co do mięsa, to nie bójmy się boczku. Nie jemy go codziennie, a i tak radzę wybierać chudsze kawałki, bo podczas pieczenia i tak większość tłuszczu nam się wytopi. Porchettę można robić z nadzieniem lub bez. Ja postawiłem na odpowiednie zamarynowanie mięsa bez nadzienia. Włosi nie przepadają za ogromem składników, więc też starałem się ograniczać, ale chciałem żeby moja pieczeń miała wyraźny charakter. Znajdziecie tam koper włoski, skórkę cytrynową, rozmaryn, czosnek i szałwię. Pozwólcie mięsu marynować się dwa dni, a nie pożałujecie!

Dodatki wybrałem iście sezonowe. Na targu kupiłem młode ziemniaki i szparagi. Ugotowałem je najprościej jak potrafiłem. Jedyne co zmieniłem to masło na oliwę, żeby było już do końca po włosku. Zrobiłem też odświeżającą salsa verde z pietruszki i skórki cytrynowej. Do tego polecam chrupiącą i ciekawie anyżową sałatkę z kopru włoskiego. Sprawdzi się zarówno z wieprzowiną jak i rybą.

Jakiego sprzętu użyłem do gotowania?
Jako, że tę serię moich przepisów na niedzielne, rodzinne obiady wspiera polska marka naczyń kuchennych Valdinox, spieszę opowiedzieć trochę o tych magicznych garnkach. Do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs wykorzystuję ostatnio brytfankę 5,7 l z serii Expert. Potrafi zmieścić naprawdę sporą pieczeń i jest solidnie wykonana. Do gotowania ziemniaków i szparagów użyłem  pięknych garnków z serii Chrome. Naczynia wyglądają świetnie. Wykonane są z grubej, nierdzewnej stali nierdzewnej i mam przeczucie, że jeszcze mnie przeżyją. Każdy garnek ma szklaną pokrywkę i może być zapiekany w piekarniku do 220 stopni lub do 180 z pokrywką.

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

Porchetta

  • 2 kg chudego boczku ze skórą
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka kopru włoskiego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • pół łyżki płatków chilli lub suszonych peperoncino w całości
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 250 g szalotek
  • mały koper włoski
  • kilka łyżek oliwy

Salsa verde

  • pęczek pietruszki
  • 200 ml oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki orzechów pinii

Dodatki

  •  2 kg młodych ziemniaków
  • oliwa
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • szczypiorek
  • 2 pęczki szparagów
  • cytryna
  • 1 koper włoski
  • pęczek rzodkiewki
  • sól i pieprz

Sprzęt

  • brytfanka lun naczynie żaroodporne
  • szerszy garnek do szparagów
  • mniejszy garnek do ziemniaków
  • moździerz
  • sznurek wędliniarski lub sznurek lniany

Wykonanie

  1. Pracę nad porchettą najlepiej zacząć dzień-dwa przez obiadem. Wybieramy odpowiedni kawałek dobrej wieprzowiny. Ja najbardziej lubię świnkę złotnicką, gdyż ma fajny, chrupiący tłuszcz. Tłuszczu jednak nie powinno być przesadnie dużo. Nasz kawałek boczku ze skórą powinien mieć wymiary mniej więcej 30 x 20 cm a grubość 5-6 cm. Taki boczek kładziemy skórą do dołu na desce do krojenia i przekrawamy go na pół na płasko (pomiędzy warstwami mięsa i tłuszczu) lecz nie docinamy do końca. Zostawiamy 2 cm mięsa, żeby powstał jeden płaski kawałek mięsa, który łatwiej będzie rolować.
  2. Pieprz, koper włoski, chilli i kolendrę upraż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni. Następnie utrzyj za pomocą moździerza lub młynka do kawy (jak tak zrobiłem). Mięso skrop oliwą, wetrzyj w mięso i posyp solą. Posyp przyprawami z każdej strony i wetrzyj w mięso. Następnie zetrzyj skórkę z cytryny, posiekaj zioła z czosnkiem i rozłóż na mięsie od strony zwijania. Mięso zawiń rulon w taki sposób, żeby na zewnątrz była tylko skóra. Następnie za pomocą sznurka zawiąż pierwszą pętelkę na jednym z końców. Kolejne pętelki wiąż w odstępie 2-3 cm od siebie. Wiąż dosyć ciasno. Nie martw się, nie wyjdzie za pierwszym razem, rozwiąż i spróbuj od nowa. Marynuj mięso w ten sposób w temperaturze pokojowej. Najlepiej jednak zawinąć mięso w folię spożywczą i wstawić do lodówki na dzień-dwa. Pamiętać trzeba jednak żeby wyciągnąć boczek z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem lub grillowaniem.
  3. Nasza panchetta powinna piec się przez 2 do 3 godzin. Po 3 godzinach mięso będzie trudne do pokrojenia, zacznie się rozpływać. Ten ponad 2 kg kawałek piekłem 2 godziny 30 minut. Piekłem w brytfance 5,7 l Valdinox z szalotkami i pokrojonym w plastry koprem włoskim, które to po upieczeniu można potraktować jako pyszny dodatek "skonfitowany" w tłuszczu wytopionym ze świnki. Pierwsze 30 minut piekłem w temperaturze 220 stopni, żeby na kolejne 2 godziny zmniejszyć do 180 stopni. Skórka wyszła chrupiąca, ale jeśli lubicie bardzo chrupiącą skórkę to pod koniec zdejmijcie pokrywę i zwiększcie grzanie do 220 stopni. Trzeba tylko sprawdzać czy się nie przypala.
  4. W międzyczasie możemy zająć się dodatkami. Do w sumie tłustej potrawy sprawdzą się odświeżające i chrupiące dodatki. Świeży koper włoski i rzodkiewi kroimy na cienkie plastry lub siekamy za pomocą mandoliny. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajmy posiekany koperek, pietruszkę i szczypiorek i mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę dwie.
  5. Świetnym, odświeżającym sosem do porchetty będzie salsa verde na bazie pietruszki. Natkę siekamy drobno i przekładamy do moździerza, dodajemy sól i ucieramy na gładko. Dodajemy posiekaną drobno lub startą skórkę z cytryny. Dolewamy oliwy, soku z cytryny i octu. Ucieramy razem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą jeśli potrzeba więcej. Taki sos wkładamy do lodówki i możemy go używać przez kilka dni.
  6. Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 20-30 minut przez wyciągnięciem. Kiedy będą miękkie odsączamy, skrapiamy oliwą i posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
  7. Szparagi zostawiamy na koniec, bo gotują się najszybciej. Szparagi myjemy i odkrawamy jakieś 2-3 cm na końcu, następnie obieramy tylko jakie 4-5 cm końcowej skórki. Nie trzeba ich łamać. Za dużo się marnuje pysznego warzywa. Gotujemy 3 minuty w solonej wodzie. Po odcedzeniu polewamy oliwą i posypujemy odrobiną orzechów piniowych. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Porchettę można robić z nadzieniem lub bez. Ja postawiłem na odpowiednie zamarynowanie mięsa bez nadzienia. Włosi nie przepadają za ogromem składników, więc też starałem się ograniczać, ale chciałem żeby moja pieczeń miała wyraźny charakter. Znajdziecie tam koper włoski, skórkę cytrynową, rozmaryn, czosnek i szałwię. Pozwólcie mięsu marynować się dwa dni, a nie pożałujecie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab