Stek ze schabu z kością

Czas
przygotowania
35 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pomysł może i przewrotny, ale kiedy zobaczyłem na moim ulubionym stoisku z mięsem (na Hali Mirowskiej) piękny schab z kością, wiedziałem co z nim zrobić. Po pierwsze, Julita zażyczyła sobie domowego schabowego, więc nie mogłem jej odmówić. Nie wiedziała tylko, że nie dostanie rozbitego mięsa w panierce (które skądinąd bardzo lubię). Czas jednak na zmiany.

Moje plastry były dosyć grube jak wieprzowinę (ok. 2 cm), gdyż ważną kwestią jest temperatura obróbki cieplnej tego mięsa. Jeśli przy wołowinie możemy pozwolić sobie na jedzenie jej surowej lub ledwie muśniętej temperaturą, tak wieprzowina powinna być dobrze wypieczona. Wszystko ma związek z możliwością przenoszenia przez świnki różnych nieprzyjemnych drobnoustrojów. Odpowiednia temperatura dla tego mięsa powinna wynosić od 70 do 80 stopni.

Schab to mięso powszechnie uważane za suche. Wszystko dlatego, że sprzedawane jest zazwyczaj w super oczyszczonej formie. Tak naprawdę schab ma bardzo dużo wspólnego z polędwicą. Te mięśnie sąsiadują ze sobą. Pomiędzy nimi jest warstwa tłuszczu i kość. Ważne, żeby kupić schab, po pierwsze z kością, a po drugie z tłuszczem, który nawilży mięso. Do smażenia możecie użyć zwykłej patelni lub patelni grillowej. Mięso można też upiec, wtedy radzę zakupić cały duży kawałek i porcjować pomiędzy kością. Mojego steaka ze schabu podałem z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami i surówką z czarnej rzepy. Połączenie idealne!


Składniki

Schab

  • Schab z kością: 1 plaster na osobę
  • Sól, pieprz
  • Olej

Składniki na surówkę

  • Czarna rzepa: 1 średnia
  • Cebula: 1 mała
  • Natka pietruszki: 2-3 gałązki
  • Jogurt naturalny: 3-4 łyżki
  • Sól, pieprz







Wykonanie

  1. Przygotowania możesz zacząć od ziemniaków, które będą piekły się najdłużej. Tutaj znajdziesz przepis.
  2. Następnie obierz i zetrzyj na średnich oczkach rzepę. Posól, wymieszaj i odstaw na jakiś czas. rRzepa powinna puścić wodę. Po ok. 10 minutach odciśnij wodę. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki, dodaj jogurt, przypraw do smaku i dobrze wymieszaj. Surówka gotowa.
  3. Mięso umyj, osusz i posmaruj olejem. Następnie oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową. Steki smaż z jednej strony najpierw przez 3-4 minuty, potem obróć o 90 stopni, by uzyskać efekt kratki. Po ok. 7-8 minutach obróć na drugą stronę i powtórz wcześniejszy proces. Czas smażenia może się różnić w zależności od grubości mięsa i kości. Pamiętaj, by dobrze przysmażyć mięso, ale go nie wysuszyć.
  4. Po usmażeniu daj mięsu odpocząć ok. 3 minuty i podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!


Koniecznie spróbuj

One comment on “Stek ze schabu z kością”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab