promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z najlepszymi przepisami w promocji
tylko 33 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Stek ze schabu z kością

Czas
przygotowania
35 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pomysł może i przewrotny, ale kiedy zobaczyłem na moim ulubionym stoisku z mięsem (na Hali Mirowskiej) piękny schab z kością, wiedziałem co z nim zrobić. Po pierwsze, Julita zażyczyła sobie domowego schabowego, więc nie mogłem jej odmówić. Nie wiedziała tylko, że nie dostanie rozbitego mięsa w panierce (które skądinąd bardzo lubię). Czas jednak na zmiany.

Moje plastry były dosyć grube jak wieprzowinę (ok. 2 cm), gdyż ważną kwestią jest temperatura obróbki cieplnej tego mięsa. Jeśli przy wołowinie możemy pozwolić sobie na jedzenie jej surowej lub ledwie muśniętej temperaturą, tak wieprzowina powinna być dobrze wypieczona. Wszystko ma związek z możliwością przenoszenia przez świnki różnych nieprzyjemnych drobnoustrojów. Odpowiednia temperatura dla tego mięsa powinna wynosić od 70 do 80 stopni.

Schab to mięso powszechnie uważane za suche. Wszystko dlatego, że sprzedawane jest zazwyczaj w super oczyszczonej formie. Tak naprawdę schab ma bardzo dużo wspólnego z polędwicą. Te mięśnie sąsiadują ze sobą. Pomiędzy nimi jest warstwa tłuszczu i kość. Ważne, żeby kupić schab, po pierwsze z kością, a po drugie z tłuszczem, który nawilży mięso. Do smażenia możecie użyć zwykłej patelni lub patelni grillowej. Mięso można też upiec, wtedy radzę zakupić cały duży kawałek i porcjować pomiędzy kością. Mojego steaka ze schabu podałem z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami i surówką z czarnej rzepy. Połączenie idealne!


Składniki

Schab

  • Schab z kością: 1 plaster na osobę
  • Sól, pieprz
  • Olej

Składniki na surówkę

  • Czarna rzepa: 1 średnia
  • Cebula: 1 mała
  • Natka pietruszki: 2-3 gałązki
  • Jogurt naturalny: 3-4 łyżki
  • Sól, pieprz







Wykonanie

  1. Przygotowania możesz zacząć od ziemniaków, które będą piekły się najdłużej. Tutaj znajdziesz przepis.
  2. Następnie obierz i zetrzyj na średnich oczkach rzepę. Posól, wymieszaj i odstaw na jakiś czas. rRzepa powinna puścić wodę. Po ok. 10 minutach odciśnij wodę. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki, dodaj jogurt, przypraw do smaku i dobrze wymieszaj. Surówka gotowa.
  3. Mięso umyj, osusz i posmaruj olejem. Następnie oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową. Steki smaż z jednej strony najpierw przez 3-4 minuty, potem obróć o 90 stopni, by uzyskać efekt kratki. Po ok. 7-8 minutach obróć na drugą stronę i powtórz wcześniejszy proces. Czas smażenia może się różnić w zależności od grubości mięsa i kości. Pamiętaj, by dobrze przysmażyć mięso, ale go nie wysuszyć.
  4. Po usmażeniu daj mięsu odpocząć ok. 3 minuty i podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!


Koniecznie spróbuj

One comment on “Stek ze schabu z kością”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab