informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Stek ze schabu z kością

Czas
przygotowania
35 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pomysł może i przewrotny, ale kiedy zobaczyłem na moim ulubionym stoisku z mięsem (na Hali Mirowskiej) piękny schab z kością, wiedziałem co z nim zrobić. Po pierwsze, Julita zażyczyła sobie domowego schabowego, więc nie mogłem jej odmówić. Nie wiedziała tylko, że nie dostanie rozbitego mięsa w panierce (które skądinąd bardzo lubię). Czas jednak na zmiany.

Moje plastry były dosyć grube jak wieprzowinę (ok. 2 cm), gdyż ważną kwestią jest temperatura obróbki cieplnej tego mięsa. Jeśli przy wołowinie możemy pozwolić sobie na jedzenie jej surowej lub ledwie muśniętej temperaturą, tak wieprzowina powinna być dobrze wypieczona. Wszystko ma związek z możliwością przenoszenia przez świnki różnych nieprzyjemnych drobnoustrojów. Odpowiednia temperatura dla tego mięsa powinna wynosić od 70 do 80 stopni.

Schab to mięso powszechnie uważane za suche. Wszystko dlatego, że sprzedawane jest zazwyczaj w super oczyszczonej formie. Tak naprawdę schab ma bardzo dużo wspólnego z polędwicą. Te mięśnie sąsiadują ze sobą. Pomiędzy nimi jest warstwa tłuszczu i kość. Ważne, żeby kupić schab, po pierwsze z kością, a po drugie z tłuszczem, który nawilży mięso. Do smażenia możecie użyć zwykłej patelni lub patelni grillowej. Mięso można też upiec, wtedy radzę zakupić cały duży kawałek i porcjować pomiędzy kością. Mojego steaka ze schabu podałem z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami i surówką z czarnej rzepy. Połączenie idealne!

Składniki

Schab

  • Schab z kością: 1 plaster na osobę
  • Sól, pieprz
  • Olej

Składniki na surówkę

  • Czarna rzepa: 1 średnia
  • Cebula: 1 mała
  • Natka pietruszki: 2-3 gałązki
  • Jogurt naturalny: 3-4 łyżki
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Przygotowania możesz zacząć od ziemniaków, które będą piekły się najdłużej. Tutaj znajdziesz przepis.
  2. Następnie obierz i zetrzyj na średnich oczkach rzepę. Posól, wymieszaj i odstaw na jakiś czas. rRzepa powinna puścić wodę. Po ok. 10 minutach odciśnij wodę. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki, dodaj jogurt, przypraw do smaku i dobrze wymieszaj. Surówka gotowa.
  3. Mięso umyj, osusz i posmaruj olejem. Następnie oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową. Steki smaż z jednej strony najpierw przez 3-4 minuty, potem obróć o 90 stopni, by uzyskać efekt kratki. Po ok. 7-8 minutach obróć na drugą stronę i powtórz wcześniejszy proces. Czas smażenia może się różnić w zależności od grubości mięsa i kości. Pamiętaj, by dobrze przysmażyć mięso, ale go nie wysuszyć.
  4. Po usmażeniu daj mięsu odpocząć ok. 3 minuty i podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!

One comment on “Stek ze schabu z kością”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab