powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Stek ze schabu z kością

Czas
przygotowania
35 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pomysł może i przewrotny, ale kiedy zobaczyłem na moim ulubionym stoisku z mięsem (na Hali Mirowskiej) piękny schab z kością, wiedziałem co z nim zrobić. Po pierwsze, Julita zażyczyła sobie domowego schabowego, więc nie mogłem jej odmówić. Nie wiedziała tylko, że nie dostanie rozbitego mięsa w panierce (które skądinąd bardzo lubię). Czas jednak na zmiany.

Moje plastry były dosyć grube jak wieprzowinę (ok. 2 cm), gdyż ważną kwestią jest temperatura obróbki cieplnej tego mięsa. Jeśli przy wołowinie możemy pozwolić sobie na jedzenie jej surowej lub ledwie muśniętej temperaturą, tak wieprzowina powinna być dobrze wypieczona. Wszystko ma związek z możliwością przenoszenia przez świnki różnych nieprzyjemnych drobnoustrojów. Odpowiednia temperatura dla tego mięsa powinna wynosić od 70 do 80 stopni.

Schab to mięso powszechnie uważane za suche. Wszystko dlatego, że sprzedawane jest zazwyczaj w super oczyszczonej formie. Tak naprawdę schab ma bardzo dużo wspólnego z polędwicą. Te mięśnie sąsiadują ze sobą. Pomiędzy nimi jest warstwa tłuszczu i kość. Ważne, żeby kupić schab, po pierwsze z kością, a po drugie z tłuszczem, który nawilży mięso. Do smażenia możecie użyć zwykłej patelni lub patelni grillowej. Mięso można też upiec, wtedy radzę zakupić cały duży kawałek i porcjować pomiędzy kością. Mojego steaka ze schabu podałem z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami i surówką z czarnej rzepy. Połączenie idealne!

Składniki

Schab

  • Schab z kością: 1 plaster na osobę
  • Sól, pieprz
  • Olej

Składniki na surówkę

  • Czarna rzepa: 1 średnia
  • Cebula: 1 mała
  • Natka pietruszki: 2-3 gałązki
  • Jogurt naturalny: 3-4 łyżki
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Przygotowania możesz zacząć od ziemniaków, które będą piekły się najdłużej. Tutaj znajdziesz przepis.
  2. Następnie obierz i zetrzyj na średnich oczkach rzepę. Posól, wymieszaj i odstaw na jakiś czas. rRzepa powinna puścić wodę. Po ok. 10 minutach odciśnij wodę. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki, dodaj jogurt, przypraw do smaku i dobrze wymieszaj. Surówka gotowa.
  3. Mięso umyj, osusz i posmaruj olejem. Następnie oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową. Steki smaż z jednej strony najpierw przez 3-4 minuty, potem obróć o 90 stopni, by uzyskać efekt kratki. Po ok. 7-8 minutach obróć na drugą stronę i powtórz wcześniejszy proces. Czas smażenia może się różnić w zależności od grubości mięsa i kości. Pamiętaj, by dobrze przysmażyć mięso, ale go nie wysuszyć.
  4. Po usmażeniu daj mięsu odpocząć ok. 3 minuty i podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!

One comment on “Stek ze schabu z kością”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab