informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kontekst

Powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Marynowane cytryny, fotografowane na Sycylii z Sandrą, trafiły do marokańskiego dania, które zrobiliśmy na powitanie, kiedy odwiedziła nas w Warszawie. Minął akurat miesiąc od zamknięcia cytryn w słoiku, co oznaczało,  że są już gotowe. Postanowiłem zrobić prosty, ale aromatyczny tagine z kurczakiem (mam nadzieję, że zagrodowym), marynowanymi cytrynami i figami. Do tego przygotowałem sałatkę z bulguru (rodzaj kaszy), kopru włoskiego i pomarańczy. Zrobiliśmy sobie prawdziwą marokańską ucztę. Lubię takie szczere gotowanie, kiedy danie jest smaczne i kolorowe, ale nie muszę przykładać uwagi do estetyki. Stawiam naczynia na stole, a goście sami się obsługują.
Smaki mojego kurczaka są głębokie. Wszystko to dzięki magicznej, marokańskiej marynacie Chermoula, którą najczęściej dodaje się do drobiu. Robi się ją blendując świeżą kolendrę, cebulę, czosnek, chilli, kurkumę, kumin, nasiona kolendry, cynamon, sól i pieprz oraz oliwę. Wychodzi z tego taka pasta, którą naciera się mięso i zostawia na noc, żeby nabrało smaku wszystkich przypraw. Chermoula jest też dostępna gotowa w sklepach z egzotyczną żywnością.

Składniki

Składniki na tagine z kurczaka

  • ok. kilogram drobiowych udek ze skórą
  • dwie średnie cebule
  • 10 suszonych fig (mogą też być świeże)
  • 2 marynowane cytryny
  • 150 ml pomidorowej passaty
  • woda
  • świeża kolendra
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na chermoula

  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny

Składniki na sałatkę z bulguru

  • 200 gramów bulguru
  • mały koper włoski
  • średnia pomarańcza
  • puszka ciecierzycy
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej pietruszki i kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

0. Dzień przed (lub przynajmniej na kilka godzin) posiłkiem zamarynuj mięso. Zmiksuj wszystkie składniki chermouli i natrzyj kurczaka, także pod skórą. Przełóż do miski i zawiń folią. Wstaw do lodówki.
1. Na godzinę przed gotowaniem wyciągnij mięso, żeby się ociepliło. Usuń nadmiar marynaty i usmaż kurczaka na złoto na patelni. Nie wyrzucaj marynaty, posłuży później jako przyprawa. Przełóż do tagine lub do innego naczynia żaroodpornego. Pokrój cebulę w piórka i dodaj do mięsa. Dodaj passatę pomidorową i tyle wody, żeby prawie przykryła mięso. Wstaw do rozgrzewającego się do 180 stopni piekarnika.
2. Po godzinie dodaj 2 łyżki chermouli, pokrojone w kostkę cytryny i figi. Przemieszaj wszystko i gotuj jeszcze godzinę.
3. W tym czasie przygotuj sałatkę. Ugotuj kaszę bulgur jak podaje producent. W moim przypadku było tak. Koper włoski pokrój na cienkie plastry, najlepiej używając do tego mandoliny. Dodaj puszkę ciecierzycy (bez wody), pokrojone pomidorki, pietruszkę i kolendrę. Dodaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz i przemieszaj wszystko. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze.
4. Po godzinie wyciągnij naczynie i dopraw do smaku chermoulą, solą i pieprzem. Przemieszaj i wstaw jeszcze na 15 minut. Podawaj danie posypane świeżą kolendrą i sałatką.

2 comments on “Marokański tagine z kurczakiem i marynowanymi cytrynami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab