informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Sycylijskie pączki pistacjowe z mozzarellą i prosciutto (Siciliane fritte al pistacchio)

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

SYCYLIJSKIE PĄCZKI Z PISTACJAMI, SZYNKĄ I SEREM. Przepis ten miałem pierwotnie opublikować rok temu w Tłusty Czwartek, ale wtedy wybuchła wojna i pączki to było ostatnie o czym wtedy myślałem. Później zgubiłem zdjęcia z aparatu i dopiero w wczoraj przypomniałem sobie, że zawsze, dla backupu robię kilka zdjęć i filmów telefonem. Może nie jest to jakość LUX, ale chyba mogą być?

Co to jest za wytrawne pączki? Rzeczywiście jadłem takie ciastko podczas ostatniej wizyty na Sycylii. W miejscowości Linguaglossa, pod Etną natknęliśmy się na cieszącą się popularnością wśród miejscowych kawiarnię Nica Nuci. Kupiliśmy kilka wypieków, w tym takie cudo obsypane dosyć obficie pistacjami, z których też słynie ten region. Od obsługi dowiedzieliśmy się, że jest to coś w rodzaju wytrawnego pączka z serem i szynką w środku. Jednak nadzienie było o wiele bardziej wilgotne i mocno pistacjowe. Wszystko to za sprawą pistacjowego beszamelu.
Totalnie zakochałem się w tym pączku, dlatego później pisałem z właścicielami na Instagramie, żeby poznać przepis na ten specjał. Przy pomocy translatora, po włosku, udało się dojść do sedna. Dziękuję Nica Nuci jeszcze raz, że mogłem odtworzyć ten przepis w domu i podzielić się z wami.
Dajcie znać czy próbowaliście kiedyś czegoś podobnego?

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej 00 (12-13% białka)
  • 200 g drobno zmielonej semoliny ( Semola rimacinata di grano duro)
  • 350 ml mleka
  • 30 gramów cukru
  • 10 g soli
  • 50 gramów smalcu
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny lub 2 łyżeczki ekstraktu ze skórki z cytryny
  • 1 łyżka spirytusu

Beszamel pistacjowy

  • 250 ml mleka
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • 50 g pasty z pistacji lub zmielonych pistacji
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Farsz

  • 200 g mozzarelli
  • 50 g startego, dojrzałego sera
  • 200 g gotowanej szynki (ewentualnie typu parmeńskiej)
  • cały beszamel
  • 10 łyżeczek zmielonych pistacji

Dekoracja

  • smalec lub olej do smażenia
  • zmielone pistacje
  • skórka z cytryny

Wykonanie

Ciasto:
Roztapiamy smalec (ewentualnie może być masło). Mąkę odmierzamy i wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże i mieszamy dodając po trochę mleka (temperatura pokojowa) oraz roztopionego smalcu. Dodajemy też skórkę lub ekstrakt z cytryny oraz spirytus. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia wszystkich składników. Tworzymy kulę i przykrywamy folią. Czekamy 10 minut, po czym na stolnicy wyrabiamy ciasto 5-10, aż będzie gładkie i jedwabiste. Tworzymy kulę z ciasta, przykrywamy folią i czekamy, aż powiększy swoją objętość 2-3 krotnie (ok. 45 minut).
Beszamel:
W czasie kiedy ciasto będzie rosło robimy i studzimy pistacjowy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, łączymy z mąką oraz solą i smażymy chwilę. Następnie dodajemy mleko i za pomocą kuchennej rózgi mieszamy i gotujemy kilka minut do uzyskania gładkiego beszamelu. Na koniec dodajemy pieprz i pastę pistacjową. Mieszamy i studzimy.
Składanie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, ok. 100 każda. Robimy kulki i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem, żeby odpoczęły. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na kilkunastocentymetrowe elipsy. Smarujemy łyżką beszamelu, na tym układamy szynkę, łyżeczkę zmielonych pistacji, mozzarellę, starty dojrzały ser oraz kolejną łyżkę beszamelu. Zamykamy ciasto tak, żeby nie było żadnej przerwy i formujemy okrągłe lub eliptyczne pączki.
Smażenie i dekoracja:
Smażymy na złoto z obu stron. Najlepiej na smalcu lub oleju rzepakowym. Po smażeniu odsączamy. Zmielone na drobną mąkę pistacje przenosimy do miski. Na tym układamy każdego pączka i posypujemy pistacjami, żeby się przykleiły. U góry układamy skórkę z cytryny. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z roztopionym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab