informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ludzie mówią mi, że często wchodząc na mojego bloga lubią oglądać zdjęcia, ale sami by sobie czegoś takiego nie ugotowali. Mówię im wtedy, że przepisy, które publikuję to jest efekt moich poszukiwań wykorzystania składników i poszukiwaniu smaku. To nie znaczy, że codziennie na obiad mam gravlaxa w whisky i kawie, bycze jądra, lody malinowe z tabasco czy grilowaną polentę z foie gras. Choć chciałbym. Moje codzienne menu składa się z prostych przepisów. Często do ich stworzenia stosuję pozostałe w lodówce składniki, tak żeby nie marnować jedzenia. Szczególnie lubię przepis na curry z ciecierzycy, ponieważ jest prosty i konkretny w smaku. Następnego dnia mam gotowy obiad do pracy.
Jeszcze szybciej przygotowuję makaron z pomidorami. Jeśli mam wrzącą wodę na makaron, to sos ten zajmuje mi dosłownie 7 minut. Ostatnio dodałem trochę czerstwego chleba i to okazało się strzałem w dziesiątkę! Zresztą, to nie jest jakiś mój pomysł, tylko Włosi tak właśnie jedzą. Nawet jeśli nie zawsze dodają chleb do sosu, to po skończonym posiłku wycierają nim talerz i w ten sposób nic się nie marnuje. Spróbujcie dodać trochę czerstwego chleba czy bułki, a uzyskacie bardzo przyjemną strukturę. Aksamitność was zachwyci. Choć to nie jest jakieś wielkie odkrycie, to zapraszam na mój przepis, który jest pełen smaków, które uwielbiam.

Składniki

Składniki

  • pomidory z puszki, krojone
  • 200 gramów makaronu typu spaghetti
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kromki czerstwego chleba lub bułki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • łyżeczka sosu Tabasco lub łyżeczka octu z białego wina i szczypta chilli w proszku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • pietruszka lub świeża bazylia do ozdoby

Wykonanie

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i podsmaż przez 2 minuty. Następnie dorzuć 2 ząbki posiekanego drobno czosnku i smaż jeszcze minutę. Na koniec dodaj puszkę pomidorów i dopraw wszystkimi przyprawami.
2. Dodaj pokrojony w kostkę chleb i wymieszaj. Dodaj ok. 4-5 łyżek wody z makaronu i przemieszaj jeszcze. Sos powinien być gotowy razem z makaronem (7-10 minut).
3. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj makaron z sosem. Przełóż makaron na talerz, na nim połóż łyżkę jogurtu lub śmietany i posyp zieleniną. Ja na koniec doprawiam jeszcze Tabasco. Smacznego! 🙂

8 comments on “Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem”

  1. Spaghetti z pomidorami robię przynajmniej raz w tygodniu, tylko z czerstwym chlebem problem - najwyżej kupię dwie kromki i sobie "uczerstwię". Albo spróbuję z ciemnym. W każdym bądź razie - przepis wypróbuje na pewno 🙂

      1. Udało mi się, chociaż dopiero za drugim podejściem [za pierwszym byłam na tyle zmęczona, że dopiero po przechyleniu puszki nad patelnią zorientowałam się, że trzymam czerwoną fasolkę, a nie pomidory] i potwierdzam - bardzo dobry pomysł z tym chlebem. Polecam 🙂

          1. Nie był 🙂 Za to dzięki chlebowi nic się nie zmarnowało 🙂 Bo co nie zostało na makaronie to wchłonęły kawałki chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab