informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kontekst

Timothy Ferriss w swojej książce "4-godzinny mistrz kuchni" - książce, która ma na celu nauczyć gotowania najgorszych laików, jako pierwsze i najprostsze danie podaje wołową potrawkę. Nawet ty jesteś w stanie zrobić to danie i wiedz, że będzie pyszne. Wszystko dzięki technice Low&Slow, czyli powolnym, kilkugodzinnym duszeniu mięsa na minimalnym ogniu. Do takich dań najlepsze jest najtańsze mięso. Pełne chrząstek i ścięgien. Kilkugodzinne gotowanie sprawi, że te wszystkie wady zamienią się w zalety. Wszystko dzięki kolagenowi, który rozpuści się nadając delikatności mięsu i stworzy pyszny sos. Ogony wołowe będą do tego idealne. Nie bój się ogonów, to tylko kość z mięsem. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, kup pręgę wołową lub inną tańszą wołowinę. To danie wiele wybacza.
Potrawa podobna jest w swej konstrukcji do Boeuf Bourguignon, o którym pisałem wcześniej. Zdecydowałem się tym razem na wymianę wina na ciemne piwo porter, które nadało wołowinie ciekawy, orzechowy smak. Dodatkowym atutem gotowania z piwem jest to, że możesz kupić kilka różnych marek i rodzajów portera i popróbować, które będzie pasowało, a resztę wypić! 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Danie wykonałem w dużym garnku z grubym dnem na gazie, ale możesz je zrobić także  w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub w tagine.
2. Na początek  mięso i warzywa trzeba potraktować ostrym grzaniem, by smaki się skondensowały i skaremelizowały. Rozgrzej piekarnik do maksimum i wstaw na jakieś 25 minut. Dobrze, by mięso z zewnątrz się zarumieniło albo nawet przypaliło.
3. W tym samym czasie obierz i pokrój drobno warzywa. Kształt nie ma znaczenia, bo i tak wszystko powinno się rozpaść w sosie. W garnku w którym będziesz dusić mięso lub na patelni podgrzej olej i podsmaż cebulę, marchew i seler. Najlepiej jeśli wszystko się skarmelizuje lub trochę przypali. Pod sam koniec dodaj posiekany czosnek.
4. Wyciągnij mięso z piekarnika i dodaj wszystko do smażących się warzyw. Wlej piwo i pomidory. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Płyn powinien prawie przykrywać mięso. Jeśli tak nie jest, dolej odpowiednią ilość bulionu lub wody. Jeśli używasz wody, będzie trzeba więcej przyprawiać. Zagotuj.
5. Ogony duś pod przykryciem przez 3 godziny na minimalnym ogniu (tak, by tylko lekko  bulgotało). Jeśli używasz piekarnika, nie przekraczaj 150-160 stopni. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
6. Wyciągnij ogony i odstaw na bok, muszą trochę przestygnąć. Wykrój lub palcami wyrwij mięso i wrzuć z powrotem do sosu. Duś jeszcze przez pół godziny.
7. Podawaj w towarzystwie maślanego purée z ziemniaków. Wszystko to posyp szczodrze szczypiorkiem i pietruszką. Otwórz kolejną butelkę portera i ciesz się wspaniałym daniem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab