informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Maślany kurczak smażony

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kurczak smażony to mój tak zwany produkt podstawowy jeśli myślę o domowym obiedzie lub kolacji. Zwykle nie chcę od razu piec całego kurczaka, tylko przygotowuję 2 porcje i mam na to maksymalnie godzinę. Trzeba to oczywiście zaplanować wcześniej, bo moja wersja, do której dochodziłem latami wymaga jednak wcześniejszej marynaty. Zależy mi, żeby mięso było miękkie i soczyste, ale żeby nie smażyło się czy piekło godzinami. Zawarty w maślance kwas przyczynia się do denaturacji białek czyniąc nawet starego (co za tym idzie smaczniejszego) kurczaka mięciutkim. Poczytajcie sobie z resztą naukowy artykuł koleżanki Marty Szumiatej z bloga Nauka na Talerzu w tym temacie.

Przez lata też dochodziłem do idealnej według mnie mieszanki do przyprawiania kurczaka. Możecie tej przyprawy używać także do pieczonego kurczaka czy do pieczonych warzyw. W kurczaku przede wszystkim lubię czuć czosnek i paprykę wędzoną, właśnie dlatego jest ich w tej mieszance najwięcej. Pozostałe przyprawy i zioła po prostu dopełniają całość.

Co do smażenia to całą, dosyć prostą w założeniach, technikę podaję poniżej. Zależy mi, żeby skórka była ładna, chrupiąca, ale też nie za bardzo przypieczona. Lubię miękkiego, soczystego kurczaka i ten kontrast w postaci chrupiącej skórki. Przepis nie bez powodu też ma w nazwie "maślany" gdyż jest w nim wprost skąpany. Co ciekawe, po smażeniu możecie to masło przecedzić i używać jako płynnej przyprawy, np. do pieczonych ziemniaków.

Dajcie znać w komentarzach co sądzicie o moim przepisie i jakie wy macie sposoby na smażonego kurczaka?

Składniki

Przyprawa do kurczaka

  • 3 łyżeczki papryki wędzonej

  • 3 łyżeczki suszonego czosnku

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1/2 chilli

  • 1/2 imbiru

  • 1/2 cynamonu

Marynata i smażenie

  • 250 ml maślanki

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki przyprawy

  • 100 g masła

  • 2 udka kurczaka ze skórą bez kości (uda i podudzia)

Wykonanie

Przyprawa do kurczaka

Wszystkie składniki przyprawy przenieść do elektrycznego młynka do kawy lub blendera (ale tu będą potrzebne większe proporcje, żeby mielenie ruszyło) i zmielić na drobny proszek.

Marynata

Na dwa duże (ok. 300 g każdy) uda kurczaka odmierzamy 250 ml maślanki, dodajemy 2 czubate łyżeczki soli morskiej (ok. 15 g) i 4 czubate łyżeczki przyprawy (ok. 15 g). Mieszamy dokładnie i obtaczamy w marynacie kurczaka. Czas marynowania od. 12 do 18 godzin. Następnie odsączamy z nadmiaru marynaty za pomocą ręczników papierowych.

Smażenie

Do smażenia wybieramy ciężką żeliwną patelnię lub stalową z grubym dnem. Może być pokryta warstwą nieprzywierającą. Podgrzewamy 100 g masła lub masła klarowanego. Jeśli smażymy na zwykłym maśle, dobrze jest ściągnąć białą pianę, jaka zacznie się pojawiać podczas podgrzewania. Kiedy masło będzie dobrze rozgrzane zaczynamy smażyć od strony mięsa. Jeśli zaczniemy smażyć od skóry to jest niebezpieczeństwo, że skurczy się wyginając nienaturalnie mięso i ciężko będzie o równomiernie chrupiącą skórkę. Obsmażamy na złoto z każdej strony, zmniejszamy grzanie do 1/4 i przykrywamy pokrywką. Smażymy przez 30 minur od czasu do czasu przewracając. Ostatnie smażenie robimy od strony skóry, żeby pozostała chrupiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab