informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kimchi z ananasa

Czas
przygotowania
7 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.

Możecie trzymać się mojego dosyć konserwatywnego przepisu, ale zachęcam do eksperymentowania. Można dodać ziół takich jak szczypior czy kolendra. Do pasty można dodać nieco kurkumy czy pieprzu syczuańskiego. Pobawcie się też długością fermentacji. 2 dni i do lodówki, 4, 7? Na pewno im dłużej, tym będzie mniej słodyczy, a więcej "mocy".

Do czego używać takiego kimchi? Świetnie się sprawdzi jako towarzysz do mięs i warzyw z grilla, do zdrowych bowli czy jako kwaśny dodatek do kanapek, np. burgerów. Dajcie znać w komentarzach jak wam wyszło i z czym najbardziej lubicie jeść kimchi z ananasa.

Składniki

Kimchi z anansa

  • 1 spory i dojrzały ananas
  • ok. 3 łyżeczki soli morskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki papryki w płatkach gochugaru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Opcjonalnie

  • szczypiorek
  • kolendra
  • kurkuma

Wykonanie

  1. Ananas powinien być dojrzały, ale nie zbyt miękki. Najlepiej kupić teki lekko niedojrzały i trzymać w domu do momentu, kiedy lekko zmięknie i skórka zmieni kolor na brązowawy. Odkrajamy obie końcówki ananasa oraz odkrajamy skórkę. Jeśli zostanie kilka oczek to nic. Kroimy w plastry ok. 5 mm i wykrawamy twardy środek za pomocą wykrojnika. Można też po prostu pokroić ananasa w mniejsze części. Posypujemy każdy plaster dokładnie solą morską i odstawiamy na bok na godzinę dwie, aż ananas puści sok.
  2. W międzyczasie przygotowujemy pastę do kimchi. Do blendera przenosimy obrane i pokrojone jabłko, czosnek, imbir (można wypłukać, nie trzeba obierać), szalotkę, paprykę gochugaru, cukier, sos rybny i sos sojowy. Miksujemy składniki na gładką pastę. Obtaczamy w niej każdy plaster ananasa i wkładamy do słoika. Staramy się żeby ostatnią warstwę przykrywała warstwa pasty. Jeśli mamy za mało pasty, żeby wypełniła środek, możemy do środka wepchnąć 1-2 plastry ananasa pokrojone w mniejsze części. Możemy też użyć wody z solą z ananasów. Opcjonalnie możemy dodać do kimchi z ananasa szczypiorek lub kolendrę, a do samej pasty odrobinę kurkumy.
  3. Zamykamy słoik z ręcznikiem papierowym pomiędzy, uważając, żeby ręcznik nie miał kontaktu z wilgocią. Możemy zrobić wersję słodszą i kisimy 4 dni, po czym trzymamy w lodówce. Możemy też zrobić wersję kwaśną i kisimy 7 dni i przekładamy do lodówki. Oczywiście zamykamy wtedy słoik szczelnie. Używać po prostu do jedzenia lub do kanapek. Idealnie pasuje do burgerów.

 

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.

Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab