powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Moja obsesja na punkcie bakłażanów trwa w najlepsze. Już teraz zapraszam was na przepis na chińskie bakłażany w lepkim sosie yu xiang qiezi, czy mój autorski pomysł na długo pieczony  w niskiej temperaturze bakłażan w miso. Tym razem, ostatnia wycieczka na grecką wyspę Rodos spowodowała nawrót tej "psiankowej" fascynacji.

W Grecji byłem wcześniej tylko w Atenach (zobacz film) i tamta podróż zaowocowała przepisem na małe pączki lukumades o smaku tradycyjnego, greckiego  deseru, czyli jogurt z miodem i orzechami włoskimi. Tymczasem na Rodos, zaraz obok uroczej mieściny Lindos, w Kalathos znaleźliśmy prowadzoną przez rodzinę tawernę Alli Fasi 1907. Co ciekawe, mają tam dolmy zawinięte nie tylko w liście winogron, ale także w kapustę. W większym zamówieniu znalazła się sałatka z bakłażana, którą zamówiliśmy na wyraźne polecenie pana kelnera. Na stole wylądowała miseczka z drobno pokrojonym, mięciutkim bakłażanem, który smakował oliwą, czosnkiem i delikatnie octem winnym. Proste, ale każdy kolejny kęs nie nudził. Później zapytałem jak to robią i oczywiście zaczynają od opalenia bakłażana nad ogniem, dzięki czemu Melitzanosalata zyskuje ten charakterystyczny aromat. Trzeba też wyjaśnić, że Melitzano oznacza po prostu bakłażana. Już podczas kolacji stwierdziłem, że będę chciał odtworzyć te smaki na moim blogu.

Może jesteście ciekawi co z taką melitzanosalata można w ogóle zrobić? Przede wszystkim może być używana jak wszelakie pasty typu hummus, babaganoush czy smalec z fasoli. Ja lubię zrobić z tej sałatki część większego meze lub skomponować zdrowego bowla na kolację na kanapie. Można też użyć jako sosu do gyrosu czy souvlaki. Wybór należy wiecie do kogo.

Składniki

Składniki na 4 porcje

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku (1 łyżeczka posiekanego)
  • 30-50 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny + skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka płatków chilli (ja dałem gochugaru)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej
  • opcjonalnie: odrobina dobrego oregano, odrobina kminu rzymskiego lub sumaku

Dodatki

Wykonanie

1. Co do obróbki bakłażana można to zrobić na 4 sposoby:

  • Upiec na grillu
  • Upiec/opalić nad palnikiem na kuchence gazowej
  • Upiec w piekarniku
  • Upiec w air fryerze, co ja właśnie zrobiłem.

W lecie, jeśli miałbym możliwość to pewnie bym wrzucił na mocno rozgrzanego grilla, żeby skórka się zwęgliła, a bakłażan był miękki w środku.

Bakłażany pieczemy ze skórką do miękkości. W Air fryerze zajęło mi to ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. W piekarniku może to zająć odrobinę dłużej, ale polecam ustawić maksymalną temperaturę, żeby skórka się zwęgliła.

2. Następnie usuwamy skórkę lub wydrążamy miąższ. Odciskamy na sicie nadmiar płynu i siekamy nożem. Mogą zostać grubsze kawałki, można też przesiekać bardzo drobno jeśli chcemy używać melitzanosalata jako dipu czy smarowidła.

3. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobno czerwoną cebulę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, oliwę, skórkę i sok z cytryny, ocet, sól, pieprz, jakieś płatki chilli (może być opcjonalnie). Opcjonalnie też można dodać nieco oregano, sumaku czy kminu rzymskiego. Mieszamy wszystko delikatnie i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły. Można trzymać w słoiku w lodówce ok. 1 tygodnia. Można też zapasteryzować.

Na talerzu sałatkę dekorujemy oliwkami kalamata, odrobiną pokruszonej fety i natką pietruszki.

Moja obsesja na punkcie bakłażanów trwa w najlepsze. Już teraz zapraszam was na przepis na chińskie bakłażany w lepkim sosie yu xiang qiezi, czy mój autorski pomysł na długo pieczony  w niskiej temperaturze bakłażan w miso. Tym razem, ostatnia wycieczka na grecką wyspę Rodos spowodowała nawrót tej "psiankowej" fascynacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab