informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kwaśny Rosół Odporności (kwaśnica)

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
ok. 5 litrów
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

[UWAGA KONTEKSTOWA] - PRZEPIS TEN NIE JEST PROPOZYCJĄ LECZENIA LUB SUPLEMENTACJI W PRZYPADKU NOWEGO KORONAWIRUSA. ODPORNOŚĆ W TYTULE PRZEPISU ODNOSI SIĘ DO FUNKCJI PROBIOTYCZNYCH KISZONEK, KTÓRE WSPOMAGAJĄ PRACĘ JELIT, KTÓRE MIĘDZY INNYMI ODPOWIEDZIALNE SĄ ZA SYSTEM IMMUNOLOGICZNY CZŁOWIEKA.

Jak pewnie wiecie, kocham sporządzać wszelkiego rodzaju rosoły i buliony. Możecie też sprawdzić moje inne pomysły na rosół:

Kiedy wyjaśniliśmy sobie już ewentualne niejasności, możemy przejść do wstępu. Pierwsze, do czego chciałbym was zachęcić, to po prostu jedzenie więcej kiszonek i picie soków po tych kiszonkach, które naturalnie dziedziczą ich właściwości. Nigdy nie wylewajcie soku po ogórkach czy kapuście! Jeśli potrzebujecie więcej dowodów na dobroczynne działanie fermentowanych warzyw odsyłam do tego naukowego tekstu opublikowanego w Journal of Scientific Research.

Mój nowy rosół posiada dwie inspiracje. Po pierwsze, kwaśnica, czyli zupa gotowana na wodzie po kapuście. Gotowana często w gospodarstwach kiedy skończyła się już kapusta, a został sam sok. Co z niego zrobić? A no nagotować zupy na tanich skrawkach wieprzowiny. Po drugie, bardzo zaintrygował mnie pomysł na jedzenie rosołu z ziemniakami zamiast z makaronem. W moich kręgach się tak nie jadło, więc kiedy pierwszy raz spróbowałem takiego rosołu, było to dla mnie jak olśnienie.

Jak wczytacie się w przepis, jest on bardzo prosty. Gotujemy długo kości i warzywa. Zostawiamy mięso jako dodatek do rosołu, gotujemy ziemniaki, a na koniec dopiero dodajemy surowego soku z kiszonek, żeby zatrzymać jak najwięcej dobrych bakterii. Oczywiście najlepiej byłoby wypić surowy sok, do czego zachęcam, ale zjedzony z rosołem też ma moc. Nie napiszę, że moc uzdrawiania, ale jedzenie regularnie kiszonek pomoże wam łagodniej przechodzić choroby wywołane bakteriami, a także wirusami. Szczególnie jeśli przy okazji przyjmujemy antybiotyki, albo kiedy choroba odbija się na naszym układnie pokarmowym. Życzę dużo zdrowia i smacznego!

Składniki

Wywar

  • 5 litrów filtrowanej wody
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 gramów wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 1 kg kości wołowych
  • 1-2 korpusy kurczaka
  • 5 marchewek
  • 4 cebule
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • garść suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub shitake)
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól do smaku

Dodatki

  • sok z kiszonych ogórków, kapusty lub pomidorów (ja użyłem z pomidorów)
  • ugotowane ziemniaki
  • natka pietruszki
  • mięso z wędzonych żeberek
  • cebulki z wywaru
  • szczypiorek

Sprzęt

  • spory garnek 7-8 litrów
  • chochla

Wykonanie

  1. W zasadzie ugotowanie tego rosołu jest proste. Tym razem nie pieczemy warzyw i mięsa, bo zależy nam na trochę jaśniejszym bulionie, który i tak zostanie sporo zredukowany przez 5 godzin gotowania. Wszystkie składniki takie jak mięso i warzywa płuczemy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na mniejsze części. Grzyby wrzucamy suche. Zalewamy 5 litrami filtrowanej wody i zaczynamy nagrzewać. Ważne, żeby płyn znajdował się jakieś 1/3 wysokości garnka nad produktami, żeby było miejsce na zredukowanie płynu. Od zagotowania odmierzamy czas ok. 5 godzin. Rosół powinien gotować się na minimalnym grzaniu bez pokrywki. W międzyczasie zbieramy szumy. Po 5 godzinach powinno odparować ok. 1/2 płynu, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Chodzi o uzyskanie dosyć skoncentrowanego płynu, ponieważ na koniec zostanie on rozcieńczony sokiem z kiszonek.
  2.  Na godzinę przed podaniem odcedzamy bulion do mniejszego garnka. Zostawiamy mięso z żeberek do zupy. Z reszty można zrobić pasztet warzywny. Bulion podgrzewamy, ale nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy przyprawami, które powinny być dodane na ostatnią godzinę, kiedy już odcedzimy płyn. Na sam koniec solą. Będzie potrzebny gorący, żeby po wymieszaniu z sokiem z kiszonek miał odpowiednią temperaturę. Osobno gotujemy ziemniaki na dodatek do zupy.
  3. W głębokim talerzu układamy wszystkie dodatki, łącznie z ziołami. Wlewamy ok. 100 ml soku z kiszonki i zalewamy to ok. 300 ml bardzo gorącego bulionu.

Pierwsze, do czego chciałbym was zachęcić, to po prostu jedzenie więcej kiszonek i picie soków po tych kiszonkach, które naturalnie dziedziczą ich właściwości. Nigdy nie wylewajcie soku po ogórkach czy kapuście!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab