informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kokosowe curry z liczi i tofu

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jak już pewnie  niejednokrotnie wspominałem, lubię dania jednogarnkowe. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu i nie pochłaniają zbyt wiele czasu. Kokosowe curry z liczi i tofu jadłem kiedyś w jednej z hinduskich knajp, jakich wiele w Warszawie. Dominowały 3 wrażenia: ostrość chilli, łagodność mleczka kokosowego i słodycz liczi. Postanowiłem to odtworzyć we własnej kuchni. Tym razem odszedłem jednak od podania curry z ryżem i zrobiłem placki z mąki z ciecierzycy.

Składniki

Składniki curry

  • tofu: 1 opakowanie (300 g)
  • liczi: 15-20 sztuk
  • pomidory: 1 puszka
  • mleko kokosowe: 1 puszka
  • marchew: 3 średnie
  • szalotka: 2 średnie
  • kumin: 1,5 łyżeczki nasion
  • zielony kardamon: ziarenka z 5 nasion
  • gorczyca: 1,5 łyżeczki
  • kolendra: 1 łyżeczka nasion
  • kurkuma: 1 łyżeczka
  • chilli w płatkach: 1,5 łyżeczki
  • imbir: 1 łyżka
  • czosnek: 2 ząbki
  • olej: 2-3 łyżki
  • sól lub sos sojowy do smaku (opcjonalnie)

Składniki placki

  • mąka z ciecierzycy: 125 gramów
  • sól: ½ łyżeczki
  • soda: ⅓ łyżeczki
  • woda: 200 ml
  • olej do smażenia

Wykonanie

Wykonanie curry:
1. Na suchej patelni praż nasiona kolendry, kuminu, gorczycy i kardamonu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzyj je w moździerzu lub użyj blendera.
2. Przygotuj garnek z grubym dnem lub teflonową powłoką, w którym zrobisz curry. Szalotkę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry i smaż na oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodaj uprażone przyprawy oraz kurkumę, płatki chilli, liść laurowy, imbir i zmiażdżone ząbki czosnku. Niech wszystko razem smaży się jeszcze 1-2 minuty.
3. Pomidory zblenduj. Dodaj do garnka razem z mleczkiem kokosowym, gotuj około 10-15 minut na średnim ogniu, aby płyn nieco odparował.
4. W tak zwanym międzyczasie obierz liczi. Nie zapomnij usunąć pestek. Tofu pokrój w kostkę.
5. Liczi i tofu dodaj na sam koniec, przemieszaj delikatnie z curry i gotuj wszystko razem jeszcze przez 3-5 minut.

Wykonanie placki:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz sodę. Dolej wodę i mieszaj energicznie do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut.
2. Następnie na patelni rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placki.
3. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab