informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Będzie to zdecydowanie najkrótsza kulinarna opowieść w moim wykonaniu. Wyobraźcie sobie rośliny w pełni rozkwitu, podane w najbardziej odpowiedni dla nich sposób ze wszystkich.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane. Zioła obrywam i moczę je w wodzie w lodówce przez kilka godzin, żeby nabrały wyjątkowej jędrności i kruchości (tego tricku nauczyłem się kiedyś od doświadczonej stylistki jedzenia).

Zioła traktuję tak samo, jak liście sałaty. Wszystko przed podaniem skrapiam dobrej jakości olejem z rzepaku (tłoczonym na zimno) i naturalnym octem (polecam Octovnia). Jeszcze trochę dobrej soli w płatkach i pieprzu. Można wymieszać dłonią i gotowe!

Jeśli nie możecie się nasycić wiosną, to niech wiosna was nasyci taką oto świeżą i chrupiącą sałatką.

Składniki

Sałatka z chrupiących szparagów

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka garści świeżych ziół (mięta, pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon), może też być bazylia, kolendra, lubczyk, oregano, liście selera, raczej nie tymianek, majeranek, melisa.
  • kilka łyżek dobrego oleju z rzepaku tłoczonego na zimno
  • 1-2 łyżki dobrego, naturalnego octu
  • sól morska w płatkach i pieprz

Wykonanie

  1. Zioła zalej zimną wodą i trzymaj w lodówce kilka godzin, aby nabrały jędrności. Przy okazji się wypłuczą.
  2. Zielone szparagi oddziel od zdrewniałych części i pokrój w 5 mm talarki. Wrzuć na wrzątek na 15 sekund i od razu odcedź. Przełóż do miski z zimną wodą (może być z lodem). Po 5 minutach odcedź. Przełóż do miski. Zioła osusz i porwij do sałatki. Możesz też pokroić grubo nożem.
  3. Skrop olejem, octem, dopraw i wymieszaj.

 

 

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab