informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kalafior Masło+Miso

Czas
przygotowania
40 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ostatnio przeszedłem jakąś wtórną fascynację gotowaniem warzyw na parze. Od wieków uważałem, że gotowanie w ten sposób to taki trick z telezakupów, żeby sprzedać więcej garnków i niepotrzebnych urządzeń na modę na beztłuszczową dietę. Myliłem się.

Parowanie jest cudowne, choć nie jest to technika wykańczania warzywa, ale jego zmiękczania, bez utraty smaku i wartości odżywczych. Później trzeba oddać sprawiedliwość tłuszczom i solidnie takiego dajmy na to kalafiora potraktować. Ten przepis to jest mój hołd dla klasycznego kalafiora z bułką tartą na maśle, ale podkręconego do granic możliwości dzięki cudownemu połączeniu masła, jednego miso, sezamu i oleju chilli. Brzmi to jak dobra, zgrana kapela, choć na pozór każdy gra w innej tonacji. Kto spróbuje?
Jeśli lubicie takie przepisy to zapraszam też na KARTACZE po SYCZUAŃSKU.

Składniki

Kalafior Masło+Miso

  • 1 kalafior
  • 60 g masła
  • 35 g miso (2 łyżki)
  • 1 łyżka tahini (lub mielonego sezamu)
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub panko
  • 1 łyżeczka oleju chilli (lub 1 łyżka płatków chilli)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sezam i szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Kalafiora obieramy z liści  i myjemy. Gotujemy na parze kilkanaście minut do miękkości (sprawdzamy wbijając nóż w środek czy nie jest twardy).
  2. W małym rondelku roztapiamy masło, ale nie powinno być zbyt gorące. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza bułką tartą) i mieszamy za pomocą rózgi na gładką masę. Jeśli zawiesina jest grudkowa, można pomóc sobie jeszcze chwilę podgrzewając.
  3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do mikstury dodajemy na sam koniec bułki tartej i mieszamy. Jeszcze lepiej sprawdzi się panko. Smarujemy tym całego kalafiora i pieczemy przez ok. 15-20 minut, uważając, żeby się nie przypaliło. Dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Ostatnio przeszedłem jakąś wtórną fascynację gotowaniem warzyw na parze. Od wieków uważałem, że gotowanie w ten sposób to taki trick z telezakupów, żeby sprzedać więcej garnków i niepotrzebnych urządzeń na modę na beztłuszczową dietę. Myliłem się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab