informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Świeża biała kiełbasa z super sezonowym czosnkiem niedźwiedzim? Brzmi jak połączenie idealne? Nie wiem dlaczego nikt tego nie robi. Po pierwsze, biała kiełbasa i tak doprawiana jest czosnkiem, a po drugie, robimy ja głownie wczesną wiosną, kiedy "zioło" te jest w swoim szczytowym sezonem. Korzystajcie z tego czasu, rwijcie (jeśli to akurat u was legalne) i kupujcie czosnek niedźwiedzi na potęgę.

Jeśli potrzebujesz inspiracji co można jeszcze zrobić z czosnku niedźwiedziego to sprawdź moje inne przepisy. Tu dowiesz się o nim trochę więcej. Sprawdź też mój ebook poświęcony wiedzy,  przetworami i pysznościami, jakie można zrobić z czosnku niedźwiedziego.

Jak Polska długa i szeroka, każdy robi białą kiełbasę trochę inaczej. Ja lubię ją mocno pieprzną, majerankową i przede wszystkim czosnkową. Tym razem dodałem siekane liście świeżego czosnku niedźwiedziego. Z powodzeniem jednak możecie poza sezonem suplementować się suszonym czosnkiem niedźwiedzim w połączeniu ze zwykłym czosnkiem. Podaję w przepisie to jako opcję.

Biała kiełbasa bierze swoją nazwę od jasnego koloru. Bierze się on od tego też, że nie używa się soli peklowej, która zabarwiłaby mięso bardziej na różowo. Biała robi się także od procesu parzenia. Świeżą kiełbasę zwykle jem maksymalnie na następny dzień, a wcześniej po prostu parzę i mrożę na później.

Doprawiam tylko solą morską, czarnym pieprzem i majerankiem, bo w tym przepisie ma się wybijać czosnek niedźwiedzi właśnie. Jeśli chcecie poszaleć to droga wolna. Z mojego przepisu powstaje kiełbasa świeża lekka, ale dobrze doprawina. Zapraszam do korzystania i dzielenia się opiniami.

Składniki

Biała kiełbasa

  • 1500 g łopatki wieprzowej

  • 500 g chudej wołowiny

  • 200 g słoniny lub podgardla

  • 250 g czosnku niedźwiedziego

  • 30 g soli

  • 10 g czarnego

  • 5 g majeranku

  • 250 ml lodowatej wody

  • naturalne osłonki kaliber 26

Wykonanie

  1. Przed mieleniem mięsa na kiełbasę warto zakupione naturalne osłonki namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. Jeśli zostaną, to odsączamy je, zasypujemy obficie solą i trzymamy w lodówce.
  2. Mięsa i słoninę kroimy w kostkę. Dobrze na 30 minut wstawić też do zamrażarki. Tłustsze kawałki będą się dzięki temu lepiej mieliły. Do zamrażarki wstawiamy też szklankę z wodą, która przyda nam się później.
  3. Jeśli mamy możliwość to wołowinę mielimy na grubszym oczku, a wieprzowinę i słoninę na cieńszym. Niektórzy też nie dodają w ogóle słoniny, albo kroją ją w kostkę. Ja lubię jak tłuszcz delikatnie emulguje się z mięsem sprawiając, że kiełbasa robi się bardziej soczysta.
  4. Farsz na kiełbasę zasypujemy solą, majerankiem i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Miksujemy tylko 2-3 minuty i wlewamy partiami lodowatą wodę, która poprawi nam konsystencję i równomierne wymieszanie. Po dodaniu wody mieszamy jeszcze przez minutę i dodajemy posiekany drobno czosnek niedźwiedzi. Mieszamy do równomiernego rozłożenia liści. Możemy też dodać zamiast tego 6 łyżek suszonego czosnku niedźwiedziego i łyżkę posiekanego zwykłego czosnku. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  5. W międzyczasie instalujemy nadziewarkę do kiełbasy. Ja mam taką kolumnową, ale producenci maszynek do mielenia mięsa często dodają końcówki do nadziewania kiełbas. Jest to o niebo gorsze rozwiązanie, ale jak się nie zamierza robić kiełbasy częściej niż raz do roku to może nie ma co inwestować tych 200-300 zł.
  6. Flaczki nakładamy na odpowiednią końcówkę. Nadziewarkę ładujemy farszem tak, że formujemy kule z mięsa i wrzucamy z pewną siłą, żeby pozbyć się kieszeni powietrza. Wyciskamy 1 cm farszu przez końcówkę i wiążemy koniec flaczka. Nadziewamy równomiernie, ale nie bardzo szczelnie. Koniec osłonki wiążemy i zakręcamy kiełbasę w równe pęta. Ja zwykle jeden flaczek łapię w połowie i najpierw zakręcam w tym miejscu, potem dopiero obie powstałe z tego strony i dalsze kiełbasy przez równy podział.
  7. Kiełbasę białą warto sparzyć. Nastawiamy duży gar z wodą o temperaturze 80 stopni i wkładamy partiami na 25 minut. Po tym czasie można przełożyć do ziemnej wody lub schłodzić naturalnie. Można trzymać taką kiełbasę przez 5 dni w lodówce lub zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab