informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Biała fasolka nie po bretońsku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Musicie tego spróbować. Teraz też nie użyłem pomidorów, czy raczej koncentratu pomidorowego. Spytacie co jest nie tak z fasolką w pomidorach? Nic i bardzo ją lubię. Postanowiłem jednak zrobić kolejną wersję "całą na biało". Za gęsty sos odpowiada zblendowana gruszka i pietruszka, a za profil smakowy wędzona kiełbasa, majeranek i kozieradka, która świetnie gra z fasolą właśnie. Zapraszam do spróbowania tego przepisu i jestem ciekawy, czy wam posmakuje.

Zobacz też inne dania z fasolą w roli głównej.

 

Składniki

Fasolka nie po bretońsku

  • 400 g białej fasoli
  • 1 spora gruszka
  • 1 litr wody z gotowania fasoli
  • 50 g masła
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • kiełbasa wędzona (jakieś 250 gramów)
  • 6 łodyg selera naciowego / 1 cały seler
  • 1 łyżka majeranku
  • biały pieprz, sól
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki kozieradki

Wykonanie

  1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie minimum 12 godzin wcześniej. Gotujemy fasolę w lekko osolonej wodzie ok. godzinę bez przykrywki. Większa fasola Piękny Jaś może gotować się nieco dłużej. Fasola może być jeszcze trochę twarda w środku, ponieważ dogotuje się jeszcze w drugim etapie. Odcedzamy fasolę, ale nie wylewamy wody, będzie ona podstawą sosu. Jeśli mamy mniej niż 1 litr płynu, to dolewamy wody, żeby był 1 litr.
  2. W małym rondlu podgrzewamy wodę i gotujemy w niej pokrojona w kostkę pietruszkę i gruszkę. Gotujemy tak minimum pół godziny, po czym miksujemy na gładki mus.
  3. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeśli kiełbasa jest tłusta, to możemy użyć mniej masła, bo wytopi się dodatkowy tłuszcz. Następnie co kiełbasy dodajemy cebulę oraz seler naciowy pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Kiedy wszystko będzie już się złociło, dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilę.
  4. Do garnka z fasolą dojemy zmiksowaną miksturę oraz wszystko z patelni. Gotujemy 20-30 minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy białym pieprzem, majerankiem, kozieradką (zmieloną) i solą do smaku. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki się połączyły.

 

Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab