powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Epicki kompot z rabarbaru

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zawsze, kiedy nadchodzi lato, warzę mój epicki kompot. Składa się on głownie z rabarbaru, ale nie tylko. Gotuję go powoli i pieczołowicie, niczym najlepszy rosół. Doprawiam przyprawami korzennymi, dzięki którym nabiera głębi. Zwykłe robię tak, i polecam ten sposób, że kupuję dużą butelkę z wodą 5 l i na niej gotuję kompot, który po wystudzeniu trafia z powrotem do lodówki w tej butelce. Oszczędzam miejsce w lodówce i jest wygodniej nalewać.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar.

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak, dodaję trochę truskawek. Dorzucam też jabłka, które uważam za dobrą bazę do wszelkich kompotów. Napój ten gotuję bardzo wolno przez 4-5 godzin. Krótkie i intensywne gotowanie pozbawia kompot aromatu. Olejki ulatują wraz z parą wodną.
Chcę, żeby mój kompot był kwaśny i tylko delikatnie słodki. Dzięki temu będzie bardziej uniwersalny i lepiej ugasi pragnienie.
Na koniec warto w wspomnieć o przyprawach. Można się bez nich obejść, jednak ja zawsze dodaję anyż, cynamon, goździki, a nawet kardamon. Wszystko to w rozsądnych ilościach. Chodzi po prostu o odrobinę więcej przyjemności, ale nie robimy przecież indyjskiego curry, tylko słodki napój.
Najlepiej, jeśli po gotowaniu kompot naturalnie wystudzi się przez całą noc i nabierze dodatkowo mocy. Najlepszy jest nawet po kilku dniach w lodówce.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się wam udał mój kompot? 🙂

Składniki

Kompot

  • 5l wody źródlanej lub z filtra
  • 2,5 kg rabarbaru
  • 500 g jabłek
  • 500 g truskawek
  • sok z 4 cytryn
  • 10 gożdzików
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • opcjonalnie 3 ziarna czarnego kardamonu, od biedy zielonego
  • 250 g cukru brązowego

Wykonanie

  1. Rabarbar i owoce myjemy. Truskawki odszypułkowujemy, jabłka kroimy w mniejsze części jak i rabarbar.
  2. Przekładamy do dużego garnka z pokrywką i zalewamy 5l wody. Gotujemy na małym ogniu 3-5 godzin. Na ostatnie pół godziny dodajemy przyprawy. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
  3. Po wystygnięciu przecedzamy przez sito. Odlewamy pół litra płynu i w rondlu na ogniu rozpuszczamy cukier. Taki syrop dodajemy do kompotu. Dolewamy też sok z cytryny i próbujemy, czy czegoś nie brakuje. Ewentualnie dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny. Przelewamy do butelki 5l, słoików lub trzymamy w garnku w lodówce. Kompot można pasteryzować i trzymać nawet cały rok bez lodówki lub ok. tygodnia w lodówce. Można oczywiście mrozić.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu.

Zawsze, kiedy nadchodzi lato, warzę mój epicki kompot. Składa się on głownie z rabarbaru, ale nie tylko. Gotuję go powoli i pieczołowicie, niczym najlepszy rosół. Doprawiam przyprawami korzennymi, dzięki którym nabiera głębi. Zwykłe robię tak, i polecam ten sposób, że kupuję dużą butelkę z wodą 5 l i na niej gotuję kompot, który po wystudzeniu trafia z powrotem do lodówki w tej butelce. Oszczędzam miejsce w lodówce i jest wygodniej nalewać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab