informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Czarny rosół regeneracji

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jak pewnie wiecie, kocham sporządzać wszelkiego rodzaju rosoły i buliony. Możecie też sprawdzić moje inne pomysły na rosół.

Sam nie wiem kiedy wpadłem na pomysł ugotowania czarnego rosołu, ale chodził za mną od jakiegoś czasu. Może mi się to przyśniło, może miały na na to wpływ miesiące grania w Diablo II, gdzie zmęczony walką Palladyn szukał życiodajnych butelek z magiczną maną? Może przyczyniły się do tego długie godziny spędzone nad udoskonalaniem przepisu na ramen, gdzie wpierw rumieniłem w piekarniku wszystkie produkty? Pewnym jest, że każdy rosół, czyli długo gotowany wywar z warzyw i mięsa jest od wieków znanym, naturalnym lekarstwem na regenerację. Natura już mnie tak zaprogramowała, że średnio raz na tydzień mam ogromną potrzebę zjedzenia jakiegoś rosołu. Często kończy się to na odkrywaniu bogatej w tego typu zupy kuchni azjatyckiej i jedzenie na mieście. Coraz częściej jednak zabieram się za gotowanie rosołu w domu. Traktuję tę czynność czysto terapeutycznie. Mam wtedy czas żeby włączyć sobie w kuchni muzykę, serial czy jakiś dokument i przez 4 godziny powoli budować smak bulionu.
Jeszcze tylko krótko, o co chodzi z tym całym czarnym rosołem? Chodzi o jego barwę, którą oddają upieczone praktycznie na czarno składniki rosołu. Biorę warzywa i różne mięsa, nastawiam piekarnik na 250 stopni z termoobiegiem i piekę aż nie będzie porządnie zrumienione. Tak ugotowany rosół ma wyjątkowy kolor, aromat lekkiej wędzonki i niepowtarzalny, intensywny smak. Lekko słodki. Nie potrzebuje już wiele soli i to jest jego główna zaleta. Jest pełen składników odżywczych, które wpływają dobroczynnie na organizm i go regenerują. Warto dodać też kilka "Magicznych Składników" i pobawić się jego wykończeniem. Co sądzicie? Czekam na komentarze!

Składniki

Czarny rosół

  • dwa kawałki mięsnego szponderu z kością (ok. 700 gramów)
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • 1 por
  • 10 szalotek
  • 1 główka czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/4 małej główki kapusty
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • kilka sztuk młodej cebulki ze szczypiorem
  • kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • Magiczne Składniki - dwa goździki, gwiazdka anyżu i 1 nasiono czarnego kardamonu
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 5 litrów wody źródlanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cytryna

Wykonanie

  1. Jeśli zgromadzisz odpowiednie produkty, samo gotowanie jest już bardzo proste. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem na 250 stopni. Opłucz mięso i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj delikatnie olejem i połóż na blaszkę. Ułóż na górę piekarnika pod grill, ale nie za wysoko. Drugą blaszkę posmaruj olejem i wyłóż wszystkimi warzywami (bez natki, lubczyku i szczypiorku). Nie trzeba obierać (poza selerem). Wystarczy opłukać dokładnie, osuszyć i pokroić z grubsza. Włóż do piekarnika i obserwuj co jakiś czas. Kiedy mięso i warzywa będą przypalone jak na zdjęciu wyciągnij z pieca.
  2. W dużym garnku rozgrzej 5 litrów źródlanej wody. Przełóż wszystkie upieczone produkty razem z przyprawami i doprowadź do wrzenia. Przestaw na najmniejszy możliwy palnik, lub na indukcji na nr. 2-3. Chodzi o to, żeby tylko delikatnie się gotowało. Po 4-5 godzinach dodaj natkę, lubczyk i szczypior, a także magiczne składniki. Gotuj jeszcze pół godziny i na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Na ostatnie minuty dosłownie pokrój cytrynę w plasterki i dodaj kila. Cytryna nada ostatecznego szlifu mojemu czarnemu rosołowi.

8 comments on “Czarny rosół regeneracji”

  1. Dzisiaj zrobiłem pomidorową, ale ile można jeść pomidorową. Nawet, gdy szalejemy z ryżem/makaronem. Po weekendzie pewnie zrobię Scouse, czyli zupę z Liverpoolu, ale ten rosół kusi.

      1. ryżowego nigdy nie próbowałem 🙂 o rzepakowym to tyle złego się naczytałem, że niezdrowy i wgl, że nie wiem czy znowu będę go używać 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab