informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Tonno del Chianti czyli toskański "tuńczyk" z wieprzowiny

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
2 x słoik 500 ml
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Na te osobliwe danie natrafiłem pierwszy i jak na razie ostatni raz w małym, toskańskim miasteczku Panzano. Dokładnie w regionie Chianti słynącym z win o tej samej nazwie. Stąd też bierze swoją nazwę ów tuńczyk z Chianti. Wyczytałem, że za współczesną formę dania, sławę i nazwę odpowiada słynny rzeźnik z Panzano - Dario Cecchini. O wizycie w jego przysklepowym bistro - Dario DOC - pisaliśmy w przewodniku po Toskanii.

Na te osobliwe danie natrafiłem pierwszy i jak na razie ostatni raz w małym, toskańskim miasteczku Panzano. Dokładnie w regionie Chianti słynącym z win o tej samej nazwie. Stąd też bierze swoją nazwę ów tuńczyk z Chianti. Wyczytałem, że za współczesną formę dania, sławę i nazwę odpowiada słynny rzeźnik z Panzano - Dario Cecchini. O wizycie w jego przysklepowym bistro - Dario DOC - pisaliśmy w przewodniku po Toskanii.

Pośród wszystkich serwowanych dań najbardziej ujął mnie najbardziej talerz ze sprytnie przygotowaną wieprzowiną, którą nazwano tuńczykiem. Rzeczywiście coś w tym było. Podobna konsystencja i smak tuńczyka wyciągniętego z puszki. Może po prostu tak smakuje wieprzowina zatopiona w oliwie? Postanowiłem to sprawdzić. Przeczesałem wiele przepisów. Oczywiście każdy był trochę inny. Punktami wspólnymi było jednak to, że wieprzowina powinna być chuda, żeby mięso rozdzielało się na ładne, czyste włókna, mięso powinno być zamarynowane w soli i przyprawach 1-2 dni, następnie taką wieprzowinę gotuje się po prostu w białym winie 4-5 godzin, studzi, odcedza, rozgniata i zalewa oliwą. I tyle.

Później zdałem sobie sprawę, że pierwotnie nie chodziło o smak tej potrawy, tylko o konserwację. W dawnych czasach, nawet w Polsce, konserwowano mięso zalewając je tłuszczem. W naszym przypadku pewnie było to smalec, w Italii - oliwa, której mieli pod dostatkiem.

Tak czy inaczej dzisiaj możemy cieszyć się tym smakiem nie tylko podróżując po Toskanii (którą skądinąd polecam - sprawdźcie przewodnik kulinarny). Tonno del Chianti świetnie sprawdzi się na imprezie jako taka zimna, mięsna sałatka. Idealny jest też do wszelkiego rodzaju kanapek z szarpaną wieprzowiną.

Składniki

Tonno del Chianti

  • 1 kg chudej wieprzowiny, najlepiej łopatki, szynki lub polędwicy
  • marynata (2 liście laurowe, 2 gałązki rozmarynu, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżka jałowca, 1 łyżka kozieradki, 1 łyżka kopru włoskiego, 3 łyżeczki soli morskiej)
  • 750 ml białego, wytrawnego wina
  • 500 ml oliwy (+ 2 liście laurowe, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, łyżeczka płatków chilli, łyżeczka kopru włoskiego, łyżeczka jałowca)

Sprzęt

  • rondel z pokrywką
  • 2x słoik 500 ml

Wykonanie

  1. Mięso oczyść z błonek i z pozostałego tłuszczu. Pokrój w kostkę 4-5 cm. Opłucz i wysusz. Przełóż do miski. Posól mięso i dokładnie wetrzyj sól. Następnie rozdrobnij przyprawy (najlepiej w elektrycznym młynku do kawy lub w moździerzu) i także wetrzyj w mięso. Przykryj miskę folią lub przełóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
  2. Po tym czasie mięso opłucz i przenieś do rondla. Wlej wino i przykryj pokrywkę. Duś przez 4-5 godzin do momentu, kiedy mięso będzie się już rozpadało. Może to się wydarzyć wcześniej. Zostaw do wystudzenia następnie przecedź i poczekaj, aż płyn dokładnie oddzieli się od mięsa. Przełóż do miski. Za pomocą dwóch widelców poszarp delikatnie wieprzowinę. Posyp przyprawami i zalej oliwą. Przełóż do dwóch 500 ml słoików. Można zapasteryzować i trzymać bez lodówki wiele miesięcy lub zjeść bez pasteryzacji w przeciągu tygodnia-dwóch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab