informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Sorbet malinowy z winem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.
Maliny to dla mnie uchwycenie czegoś delikatnego, kruchego, ulotnego i niebezpiecznego. Z jednej strony rosną na kaleczących ciało krzakach, które lubią w niekontrolowany sposób plenić się na dostępnym terenie. Z drugiej strony ich ulotność i delikatność onieśmiela. Wymaga specjalnej troski, w zamian oferując zapach i smak przywołujący moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Już Leśmian pisał o przyjemnych chwilach spędzonych w malinowym chruśniaku.
Wiele lat później odkryłem maliny na nowo, jako świetny składniki w mojej kuchni. Klasykami stało się u mnie wino malinowe, które robię niczym mantrę rok do roku. Aromat tego trunku zniewala. Tak, zniewala, a nie sponiewiera, jak można by przypuszczać. Alkohol uzyskany w procesie fermentacji dodatkowo koncentruje wyjątkowy charakter tych owoców. Zapach bardzo intensywnie uderza do nozdrzy. Wino to świetnie nadaje się do powolnego delektowania się w towarzystwie równie mocnych smaków, które będą w stanie stanąć w szranki z maliną. Kolejnym moim klasykiem jest sos malinowy do mięs oraz lody malinowe z miętą. Coś czuję, że zagoszczą i na waszych stołach jeśli tylko dacie im szansę?
Kupujmy maliny, sadźmy maliny, jedzmy je, gotujmy i przetwarzajmy maliny. Mamy w Polsce wspaniałe owoce, których nie powinniśmy się wstydzić. Marzę o dniu, w którym polskie wina malinowe będą dostępne na półkach sklepowych na całym świecie, swoim smakiem sprawiając chęć odwiedzenia kraju soczystymi malinami płynącego.

Składniki

Składniki

  • 500 gramów malin
  • pół szklanki czerwonego wina (najlepiej malinowego – zobacz przepis)
  • pół szklanki 1/3 szklanki cukru
  • gałązka rozmarynu

Wykonanie

1. Maliny i cukier rozgrzej w rondlu. Dodaj gałązkę rozmarynu. Kiedy maliny się rozpadną dodaj wino i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Usuń rozmaryn i przetrzyj wszystko dokładnie przez sito o drobnych oczkach, tak żeby zostały tylko pestki. Uzyskany mus ochłódź w lodówce.
2. Lody można zrobić albo w specjalnej maszynce. Wystarczy włączyć urządzenie i poczekać 10 minut, po czym zamrozić przez minimum godzinę.
3. Lody można zrobić też bez maszynki. Mus przelej do płaskiego naczynia i mieszaj widelcem, kiedy masa zacznie się zamrażać. Czynność powtarzaj kilkukrotnie, aż do uzyskania konsystencji sorbetu. Można podawać ze świeżymi malinami, miętą i czekoladą.
Lody malinowe z winem-62 Lody malinowe z winem-8 Lody malinowe z winem-7 Lody malinowe z winem-6 Lody malinowe z winem-5 Lody malinowe z winem-3 Lody malinowe z winem-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab