powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
słoik
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tym ziołem. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Sprawdź też przepis na pierogi (raviolo) z czosnkiem niedźwiedzim.

Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdowpodobnie najczęściej szukany przepis na ten składnik. Jest to oczywiście włoski patent na zutylizowanie nadmiaru ziół, w tym przypadku bazylii, ale w polskich warunkach często wykorzystuje się pietruszkę czy czosnek niedźwiedzi właśnie.
Postanowiłem maksymalnie "spolszczyć" ten sos czy może bardziej pastę. Jak zwał tak zwał. Moje pesto zrobiłem na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który kocham chyba najbardziej ze wszystkich olejów. Do tego, zamiast absurdalnie drogich orzechów pinii, dorzucam podprażone ziarna słonecznika i nasiona dyni.
W pesto nie ma też ani grama parmezanu, czy innego włoskiego sera, za to dodałem nasz polski i świetny ser Bursztyn. Sprawdzi się praktycznie każdy twardy i dojrzały ser z mleka krowiego.
Do czego można wykorzystać takie pesto? Ja polecam najbardziej kluski z pesto, na które przepis znajdziecie w eBooku "Czosnek niedźwiedzi", ale tak na prawdę ilość zastosowania jest nieograniczona. Do tatara, do twarogu, do pierogów, do steka, do makaronu, na chleb, na pizzę... Na pewno wymyślicie jeszcze wiele innych zastosowań.
Gdzie kupić czosnek niedźwiedzi? Polecam dostępne w sezonie prywatne aukcje czy ogłoszenia na Allegro czy OLX. Kupowałem już wiele razy i nigdy się nie zawiodłem. Przesyłka przychodzi do domu, kurierem. Liście są świeże i jędrne. Zawierają też pędy, które można wykorzystać w moim przepisie na "polskie kapary" z eBooka. Jedynie co to trzeba przebrać czosnek z suchych liści i gałązek i porządnie opłukać. Czosnek niedźwiedzi można trzymać w lodówce nawet i tydzień pod mokrą ściereczką.

Składniki

Pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 300 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g startego sera twardego, np. Bursztynu
  • 100-150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 10 g soli morskiej (łyżeczka)
  • 5 g pieprzu
  • 50 ml soku z cytryny

Wykonanie

Do pesto z czosnku niedźwiedziego użyjemy wszystkich części umytego i osuszonego czosnku niedźwiedziego. Ze sprzętu będziemy potrzebowali takiego specjalnego miksera, który nazywa się malakser albo z angielska food processor. Ma on taką ważną funkcję, że żywności nie blenduje na gładką papkę, tylko ją sieka. I o to nam właśnie chodzi!
Z góry informuję, że każdy, kto użyje do sporządzenia pesto moździerza, dodatkowo zostanie oficjalnie uhonorowany przeze mnie wirtualnym orderem Virtuti Culinari.

Wykonanie jest bajecznie proste, więc uważajcie,
 bo nie będę powtarzał. Przekładacie wszystkie składniki do wyżej wymienionego urządzenia i mielicie przez minutę czy dwie, aż wszystko się połączy.
Na koniec wypada spróbować i skorygować tak, aby osiągnąć smak, jaki nam najbardziej pasuje. Nie zapominajcie jednak o soku z cytryny! Kwasowe środowisko pozwoli zachować żywy, zielony kolor oraz dodatkowo zabezpieczy pesto mikrobiologicznie. Pamiętajcie, że pesto powinno być przechowywane tylko i wyłącznie w lodówce. Jeśli ma stać dłużej niż tydzień, to warto zamrozić.

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tym ziołem. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Spis Treści eBooka Czosnek Niedźwiedzi:

Prep

Olej i pasta z czosnku niedźwiedziego
Piklowane pąki czosnku - polskie kapary
Kiszony czosnek niedźwiedzi + zakwas
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Puree z czosnku niedźwiedziego
Polska przyprawa bbq z suszonego czosnku niedźwiedziego
Majonez z czosnku niedźwiedziego
Bitwa maseł czosnkowych: surowy vs. suszony
Konfitowane łodygi czosnku niedźwiedziego albo olej dla leniwych
Oksymel z czosnku niedźwiedziego

Przepisy:

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
Polska pizza, czyli podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim
Tatar wołowy z majonezem, olejem i pąkami czosnku niedźwiedziego
Chłodnik z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim
Devolay z masłem czosnkowym, puree i ogórkiem małosolnym
Turbo ruskie z czosnkiem niedźwiedzim
Kluski śląskie z niespodzianką i pesto z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tym ziołem. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab