informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

PATUSONY - pikantne marynowane patisony

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
Ile chcesz
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Geneza PATUSONÓW sięga zamierzchłych czasów, kiedy na Nocnym Markecie z moją obecną żoną Anią i przyjaciółką Edie robiliśmy popup PATOLE. To był... koncept z szaszłyczkami z różnymi nadzianymi mięsami w marynatach. Do tego dedykowane dodatki, których było tyle, że praktycznie przez 5 dni w ogóle nie spaliśmy tylko gotowaliśmy. Śmieszne to były czasy, niech nie wracają. Mieliśmy jednak wtedy dobrą zabawę i kreatywną wenę. Naszym hasłem reklamowym było na przykład "chodźcie na patole i po pitę", no bo do każdego patola serwowaliśmy pitę. Nieważne. Liczy się to, że zrobiliśmy wtedy świetne ogórki, tak zwane krokodylki w ostrej zalewie. To właśnie z tej inspiracji powstały PATUSONY, czyli mini patisony marynowane gorącą, pikantno-miodową zalewą. Serio wystarczy pół godziny, żeby to nabrało mocy, a przez noc w lodówce to macie prawdziwą bombę smaku w słoiku. Polecam serdecznie wszędzie gdzie potrzeba konkretnego uderzenia, przełamania lub przemówienia do rozsądku.

Składniki

Patusony

  • 500 g patisonów
  • 20 g soli
  • 50 g miodu
  • 5 gramów pieprzu w ziarenkach
  • 2 g kurkumy (pół płaskiej łyżeczki)
  • 10 g papryki gochugaru
  • 40 g sezamu
  • 50 ml oleju
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie

Nic prostszego. Bierzecie patisony. Mogą być małe, mogą być większe. Kroicie na cienkie plastry. Zasypujecie solą, delikatnie mieszacie i zostawiacie tak na dwa kwadranse, żeby warzywo zmiękło. Po tym delikatnie naciskając odsączacie patisony. W rondlu zagotowujecie wszystkie składniki poza patisonami i solą. Czosnek przeciskacie przez praskę, a sezam warto najpierw podprażyć. Można też delikatnie zmielić, będzie bardziej intensywnie. Zalewacie gorącym sosem patisony w misce. Mieszacie i przekładacie do słoików. To jest tak kwaśne, że nie powinno się zepsuć nigdy, ale też nie sądzę, żeby długo postało kiedy spróbujecie PATUSONÓW.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab