informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Czysty biały sok pomidorowy i surowy przecier z pomidorów

Czas
przygotowania
4 godziny
Liczba
porcji
Ile chcesz
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Biały sok pomidorowy to jest taki składnik, co do którego jestem prawie pewien, że nie wpadliście na niego
wcześniej. Jeśli wymyśliliście to niezależnie to dostajecie ode mnie z automatu order im. Magika Tomsona. Przepis powstał w mojej kuchni praktycznie przez przypadek, kiedy odsączałem przetarte pomidory na filtrze do kawy. Zależało mi na skoncentrowanych, surowych pomidorach, a nie na tej wodzie. Do tego byłem pewien, że woda z pomidorów będzie miała czerwony kolor. Zdziwiłem się, że ta ciecz jest mniej lub bardziej bezbarwna, a smakuje jak pomidory. Rodziło to całkiem ciekawe konsekwencje.

Co z robić z takim sokiem? Można po prostu wypić schłodzony dla przyjemności. Można coś zamarynować, bo ma kwasowy odczyn. Myślę też, że barmani powinni się tym zainteresować. Spróbujcie mojego przepisu na BIAŁĄ KRWAWĄ MARY, ale ten przepis jest już w moim płatnym eBooku o POMIDORACH - sprawdźcie koniecznie.

Co ciekawe, ten sok można było spróbować w lipcu 2025 podczas mojego popupu pomidorowego w warszawskiej restauracji RENE. Zrobiłem tam tacosy z Texas Red Chilli z surowym przecierem z pomidorów, a jako bonus był dodawany właśnie biały sok z pomidorów. Myślę jednak, że zastosowań jest od groma i na pewno wpadniecie na jakiś ciekawy pomysł co z tym zrobić, białym sokiem i tym skoncentrowanym, surowym przecierem, który zostaje na sicie lub filtrze do kawy.

Składniki

Niezbędnik

  • Pomidory: malinowe, śliwkowe, bawole serce
  • Pomidorów na 1 000 g: 1500 g
  • Sprzęt: blender/sokowirówka/maszyna do przecierania, sito stalowe, rózga stalowa, lejek, filtry do kawy, drip do kawy
  • Zastosowanie: bezpośrednio do picia, do cocktaili

Wykonanie

Do produkcji 1 l takiego soku potrzeba minimum 1,5 kg soczystych pomidorów, np. malinówek, dojrzałych śliwkowych lub bawolego serca. Pomidory obieramy, czyścimy z szypułek i blendujemy w całości. Taki sok możemy też uzyskać kiedy czyścimy większe ilości pomidorów z gniazd nasiennych. Przecieramy przez sito, żeby zatrzymać pestki. Na każdy litr przecieru dodajemy ok. 7 gramów (łyżeczka) soli morskiej i mieszamy do rozpuszczenia. Sól rozbije komórki pomidorowe i uwolni więcej soku. Czekamy ok. 15-30 minut po czym filtrujemy za pomocą filtra do kawy lub sita o drobnych oczkach. Jeśli używamy sita to pierwsze krople będą zabarwione na czerwono, ale po chwili osad sprawi, że będzie skapywał tylko czysty sok. Można ten pierwszy płyn wlać z powrotem na górę, żeby jeszcze raz się przefiltrował. Gotowy sok przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce. Pozostały przecier zjadamy w jakiś smaczny sposób, np. na kanapkach lub z makaronem i oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab