informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

JAGODNIK - Chłodnik jagodowy wytrawny

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt z jagodami. To najprawdziwszy chłodnik na botwinie i jogurcie z dodatkiem pieczonych jagód, które przenoszą chłodni na inny poziom.

Tradycyjnie zaczynam chłodnik od podsmażenia cebuli, czosnku i botwiny. Ostatnio lubię chłodniki gładkie, takie musowe, więc dokładnie miksuję to z zakwasem z buraków, który daje piękny kolor i wyrazistość. Chłodnik jest zdecydowanie wytrawny w stronę bardziej kwaśną, ale zbalansowaną solą i odrobiną cukru. Jagody pełnią w nim funkcję wzbogacającą smak i konsystencję, ponieważ każda łyżka dostarcza nam wybuchających w ustach jagodowych kuleczek. Musicie tego spróbować dopóki dostępne są jagody i jest na tyle ciepło, że jest sens jedzenia chłodków.

Składniki

Chłodnik jagodowy

  • 1,5 litra jogurtu
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 2-3 pęczki botwiny bez liści (małe buraczki i łodygi
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki (białe części)
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 litr jagód leśnych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Dodatki

  • śmietana
  • olej smakowy (np. szczypiorkowy lub estragonowy)
  • mieszanka ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka, mięta)

Wykonanie

  1. Na patelni podgrzewamy masło. Podsmażamy szalotkę, dymkę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kosteczkę w botwinę i smażymy do lekkiego skarmelizowania. Studzimy całość.
  2. Jagody pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Głównie dlatego, żeby zapasteryzować owoce, które jedzone na surowo mogą być źródłem przenoszonej przez lisy bąblowicy.
  3. Następnie przenosimy zawartość patelni do blendera, dodajemy zakwas z buraków, sól, cukier, sok z cytryny i pieprz i blendujemy najdokładniej jak się da, na mus.
  4. Do miski wlewamy jogurt oraz nasz mus i mieszamy. Pod koniec dodajemy prawie wszystkie jagody wraz sokiem, ale zostawiamy część do dekoracji. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby chłodnik się ochłodził, a smaki połączyły.
  5. Podajemy z ziołami. Bardzo fajnie sprawdzają się oleje smakowe. Przepis na olej z czosnku niedźwiedziego macie w moim eBooku. Na tej samej zasadzie można robić oleje z innymi ziołami.

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt z jagodami. To najprawdziwszy chłodnik na botwinie i jogurcie z dodatkiem pieczonych jagód, które przenoszą chłodni na inny poziom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab