informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Właśnie dlatego proponuję sporządzenie sobie takiej przyjemniej przekąski, tosta, zapiekanki złożonej ze świeżych borowików, orzechów włoskich oraz serów. Czy mogą być to inne grzyby? Mogą, w końcu ser i pieczarki to klasyczne połączenie, ja jednak apeluję o zdobycie kilku dorodnych borowików, ponieważ w połączeniu z masłem, orzechami włoskimi, kozieradką oraz dojrzałym serem stanowi danie, przed którym ciężko się obronić. Pamiętajcie też o dobrym chlebie. Najlepszy będzie taki rzemieślniczy pszenny na zakwasie z dużymi dziurami lub jakaś dobra foccacia. Co do sera to potrzebujemy dwóch rodzajów, ten na dole powinien mieć smak, ale też się dobrze topić. Sama mozzarella to będzie za mało. Ja użyłem sera tylżyckiego, a na górę klasyczny parmezan, który dodaje się już po upieczeniu jako przyprawę.

Składniki

4 tosty

  • 4 kromki dobrego chleba
  • 400 gramów borowików
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki masła
  • 150-200 g sera np. gouda lub tylżycki
  • kilka łyżek strtego twardego sera, np. Parmezanu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Borowiki warto wcześniej oczyścić z piasku i zabrudzeń za pomocą pędzelka.
  2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy borowiki pokrojone w podłużne plastry. Smażymy do uzyskania lekko złotego koloru i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą, pieprzem i kozieradką i mieszamy kilka minut.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z grillem. Kromki chleba smarujemy masłem, na tym układamy plastry sera do stopienia i wkładamy do pieca na ok. 10 minut lub do stopienia sera.
  4. Na gorącym serze od razu układamy grzyby z orzechami, żeby całość się nie rozpadała. posypujemy grzyby startym parmezanem oraz szczypiorkiem.

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab