informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Stara zasada, już sam nie wiem gdzie zasłyszana brzmi: jeśli chcesz aby coś było dobre, dodaj masła. Ale jeśli chcesz aby było jeszcze lepsze, dodaj więcej masła. Otóż ja tej zasadzie hołduję wierniej niż mój znany kolega Marcin z Jaja w Kuchni z jego bekonem. Myślę, że jednak bekon nie do wszystkiego pasuje, a masło pasuje prawie do wszystkiego.

Co więc zrobiłem z kurczakiem, żeby jego skórka była super chrupiąca? Wtarłem w niego całą kostkę masła połączoną z odpowiednimi przyprawami. Kurczak wyszedł super soczysty, aromatyczny, a  skórka.... sami wiecie. Ale to nie wszystko, dzięki specjalnej kratce, przez cały czas pieczenia ten tłuszcze skapywał na ziemniaki, które piekły się razem z kurą. Czy to nie jest perwersja? Odpowiedzcie sobie sam.

Składniki

Pieczony kurczak

  • 1 spory kurczak, najlepiej wiejski
  • kostka miękkiego masła
  • łyżka soli  morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • kilka sporych gałązek rozmarynu, tymianku i/lub cząbru

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kurczaka opłucz i dokładnie osusz. Inaczej pasta będzie się zsuwała z kurczaka. Miękkie masło przełóż do miski (najlepiej zrobić to w misie do miksera i za jego pomocą wymieszać składniki) i dodaj wszystkie składniki z listy. Zioła, szczególnie rozmaryn wcześniej posiekaj. Wymieszaj tworząc jednolitą pastę.
  2. Natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Na spód blaszki możesz dodać ziemniaki tak jak na filmie, nawet jeśli nie masz kratki. Po prostu kurczaka kładziesz na ziemniakach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż kurę na sam środek. Możesz włączyć termoobieg i piecz kurczaka przez ok, półtorej godziny. Pod koniec możesz usunąć zwęglone przyprawy i zioła i piec jeszcze przez chwilę do uzyskania chrupiącej skórki.

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką.

8 comments on “Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką”

  1. Postanowilam skorzystac z tego przepisu. Wole maslo niz inne tluszcze do pieczenia mieska, tu gdzie mieszkam (Kalabria, Wlochy) zwykle wszystko "plywa" w oleju podczas pieczenia, albo kryte jest tlustym boczkiem, ktory z kurczakiem mi wcale nie pasuje.... Moze zdaze zrobic zdjecie....????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab