informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Suflet mascarpone z truskawkami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Nie wiem jak wy, ale ja dla takich przepisów specjalnie mrożę truskawki na dalszą część roku. Puszysty, kremowy suflet z truskawkami. Jak dla mnie nie ma nic lepszego co można dostać jako śniadanie do łóżka i to przez cały rok.
Zobacz videoprzepis i subskrybuj mój kanał na YouTube!

To danie wykonasz najlepiej dzięki blenderowi wszechrobiącemu Bosch.

Składniki

Składniki

  • 4 białka
  • 3 żółtka
  • 100 gramów mascarpone
  • 6 łyżek cukru
  • 500 gramów posiekanych truskawek
  • 50 gramów masła
  • laska wanilii
  • mięta
  • marakuja
  • szczypta chilli

Wykonanie

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować żółtka z mascarpone, 3 łyżkami cukru, marakują i wanilią. Posiekane truskawki usmażyć z 3 łyżkami cukru. Odstawić ⅓ i zmiksować na gładki sos z chilli. Białka ubić i połączyć delikatnie z masą z żółtek. Masłem wysmarować spore kokilki. Nałożyć połowę masy do kokilki i dodać kilka łyżek truskawek. Przykryć taką samą ilością masy. Używając kciuka odseparować masę od ścianek tworząc rowek. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20-25 minut. Podawać z sosem i listkami mięty.

One comment on “Suflet mascarpone z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab