powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.  

Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków.

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje jak pierogi ruskie. Inspiracją była zupa Jurajska Polewka, której spróbowałem kiedyś na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej właśnie. Pamiętam, że tamten moment był dla mnie kulinarnym objawieniem. Mój sos najlepiej pasuje do klusek śląskich, na które przepis znajdziecie tutaj. Już sam sos smakuje jak pierogi, ja jednak proponuję okrasić danie dodatkowym twarogiem i smażoną cebulką, bądź skwarkami. To jest właśnie nowa definicja Kuchni Polskiej, do której mi bardzo blisko.

Spróbuj też innych przepisów z ziemniaków.

Składniki

Sos pierogowy

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków typu B-C
  • 100 g masła
  • 200 g cebuli
  • 400 ml wody z gotowania ziemniaków
  • 300 ml maślanki
  • magiczny składnik - 30 g koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 10 g soli morskiej

Dodatki

  • kluski śląskie
  • twaróg
  • cebulka smażona na maśle
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: surówka z czerwonej kapusty, ogórki małosolne

Wykonanie

  1. Ziemniaki typu kulinarnego B do C (polecam popularną odmianę Gala) obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do wykorzystania na później. Ziemniaki trzymamy w garnku pod przykryciem, żeby były ciepłe.
  2. Na patelni smażymy cebulę na maśle, aż stanie się złota, ale nie możemy pozwolić, żeby się przypaliła. Dodajemy do ziemniaków razem z odmierzoną ilością ciepłej wody z gotowania ziemniaków. Dodajemy też maślankę i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli gdzieniegdzie będzie kawałek niezmielonej cebulki to w porządku. Na koniec doprawiamy koncentratem bulionu warzywnego lub drobiowego, solą i pieprzem i jeszcze raz miksujemy. Bulion jest opcjonalny, ale odkryłem, że idealnie pasuje w celu podbicia wszystkich smaków.
  3. Podajemy z kluskami śląskimi, twarogiem, smażoną cebulką, ogórkiem małosolnym lub kiszonym oraz szczypiorkiem

 

Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.

Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab