informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Polska "Panna Cotta" - Kasza manna z malinami i chia - Konkurs nalewek i win owocowych

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Tak naprawdę zawsze chciałem zrobić ten kultowy od czasów przedszkola deser. Nazywam go polską "Panna Cottą". Pamiętam jako mały chłopiec zajadałem się kaszą manną z sokiem malinowym. Później zapomniałem o tym cudownym produkcie, aż do teraz, kiedy postanowiłem zrobić jego "dorosłą" wersję. Podstawowy przepis jest bardzo prosty i wymaga ugotowania jakkolwiek kaszy i polania jej sokiem malinowym. Ja jednak sięgnąłem inspiracją do Włochów, którzy robią swoją słynną panna cottę, czyli zestaloną śmietankę z wanilią z malinami. Ugotowałem kaszę na kremówce i doprawiłem miodem, wanilią i co ciekawe - pieprzem. Może się to wydać dziwne, ale uwierzcie mi, że jest to genialne połączenie w deserach. Do wszystkiego dodałem nasion chia, głównie ze względów estetycznych i żeby wzbogacić konsystencję. Wszystko zwieńczyłem malinami, które marynowały się jakiś czas w delikatnej nalewce malinowej 18%. Oczywiście najlepsze będą maliny odsączone z waszej nalewki jeśli taką posiadacie. Pyszny, sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa z obowiązkowym "twistem".

Składniki

Składniki

  • szklanka kremówki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • spora garść malin
  • 2 kieliszki nalewki malinowej
  • laska wanilii
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 4-5 łyżek miodu
  • mięta do przybrania

Wykonanie

Kilka godzin wcześniej namocz nasiona chia w szklance wody. Maliny zalej nalewką i rozgnieć je widelcem lub zblenduj. W rondlu z grubym dnem podgrzej mleko ze śmietaną. Dodaj nasiona z jednej przekrojonej laski wanilii. Samą laskę też wrzuć. Kiedy zacznie się delikatnie gotować, dodaj 3-3,5 łyżki kaszy manny. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Ciągle mieszaj, aż do zgęstnienia (kasza powinna mieć konsystencję rzadkiej śmietany). Odstaw do częściowego ostygnięcia i dodaj nasiona chia. Dobrze wymieszaj. Tak jak na zdjęciach możesz podawać w szklanych naczyniach, bardziej jak włoski deser, lub bardziej tradycyjnie na talerzu. Maliny w nalewce dodaj albo na spód deseru lub na górę i ozdób świeżą miętą. Życzę smacznego!
Kasza manna z chia-22

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab