informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Makaron z kurkami, figami i serem ricotta

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czym jest dla mnie tzw. Comfort Food? To moment, w którym mogę połączyć na talerzu wszystkie ulubione produkty w nieograniczonych ilościach. Dlaczego podczas codziennego obiadu nie robić swoim najbliższym takich prezentów? Pomyśl co najbardziej lubicie jeść, a potem zrób z tego główny składnik obiadu czy kolacji. Niezależnie od pory roku, zawsze znajdziesz kilka produktów, żeby połączyć je z makaronem. Ja uwielbiam duże muszle np. Lumaconi lub Conchiglioni. Lubię wtedy nakładać do takiej muszli trochę sosu i innych dobroci i jeść je w całości. No, nie ma nic lepszego!
W tym przepisie połączyłem kilka genialnych składników. Przesmażyłem kurki na oliwie z listkami szałwii i kawałkami dobrej włoskiej kiełbasy. Wystarczy jedynie doprawić i dodać lekko podsmażone lub surowe figi. Nie bójcie się fig w wytrawnym daniu. Ja zawsze uważałem, że danie powinno być odpowiednio zbalansowane i odrobina słodyczy uszlachetnia taką potrawę. Wszystko to na talerzu przełamuję neutralną i kremową ricottą i chrupiącymi listami szałwii.
A jakie wy macie ulubione składniki? Razem z Coca-Cola zachęcam was do robienia swojej rodzinie i przyjaciołom na co dzień takiej kulinarnej przyjemności 🙂
#TasteTheFeeling #RazemSmakujeLepiej

Składniki

Składniki

  • 200 gramów makaronu Lumaconi lub Conchiglioni
  • 200 gramów kurek, rydzy lub innych leśnych grzybów blaszkowych
  • 2-3 figi
  • 200 gramów sera ricotta
  • 150 gramów włoskiego salami lub hiszpańskiego chorizo
  • 1 papryczka chilli np. pepperoni
  • 5-6 łyżek oliwy
  • skórka z połowy cytryny
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 10 – 15 listków szałwii

Wykonanie

  1. Kurki trzeba najpierw oczyścić z piasku i runa leśnego. Można tozrobić albo na sucho pędzelkiem albo na mokro, jednak później trzeba osuszyć dokładnie grzyby.
  2. Zagotuj wodę z solą morską i zacznij gotować makaron. Przy rekomendowanym kształcie będzie to ok. 10 minut. Wystarczy do zrobienia "sosu".
  3. Podgrzej oliwę i podsmaż listki szałwii i posiekaną papryczkę chilli przez minutę dwie. Następnie dorzuć kiełbasę, podsmaż minutę i dodaj kurki. Mieszaj je delikatnie przez 7 minut podrzucając patelnią lub pomagając sobie szczypcami i doprawiając solą, pieprzem i skórką z cytryny. Na koniec odsuń kurki na jedną stronę i połóż delikatnie pokrojone w ćwiartki figi. Niech się zagrzeją 2 minuty i odstwaw je na bok.
  4. Makaron odsącz dodając na koniec 3-4 łyżki wody z makaronu na patelnię do kurek. Dodaj na patelnię makaron i przemieszaj podrzucając patelnią.
  5. Nakładaj makaron na talerz w ten sposób, żeby nałożyć składniki do środka muszli. Na środku nałóż ser ricotta i gotowe. Dodatkowo można wszystko skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

makron-z-kurkami-i-figami-12 makron-z-kurkami-i-figami-11 makron-z-kurkami-i-figami-10 makron-z-kurkami-i-figami-9 makron-z-kurkami-i-figami-7 makron-z-kurkami-i-figami-5 makron-z-kurkami-i-figami-3 makron-z-kurkami-i-figami-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab