informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kukurydza z grilla heblowana

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
3-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Mam pewne opory przed dzieleniem się przepisami na tak proste rzeczy, ale zwykle najprostsze okazuje się najsmaczniejsze, czyż nie? Tym razem cukrowa kukurydza z grilla w formie przystawki, ale to tylko kwestia skali, żeby przerodziła się w pełen posiłek.

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren z masłem i odrobiną soli uważam za jedno z najlepszych połączeń w ogóle. Zwykle całą kolbę przekrajam w poprzek na kilka plastrów co ułatwia obgryzanie. Wielkim postępem okazał się jednak pomysł "heblowania" ugotowanej kukurydzy ostrym nożem i temu przedsięwzięciu oddamy się dzisiaj.

Niby nic, odkrajanie ugotowanych już ziaren, ale z drugiej strony kto tak robi? Dosłownie kilka razy spotkałem się z tym w restauracjach, a zmienia to wszystko. Mamy w końcu wolne i czyste dłonie. Możemy też pobawić się w doprawianie kukurydzy bez obawy, że przyprawa się nie utrzyma.

W mojej wersji ugotowałem kolby i opaliłem je palnikiem. Można jednak zrobić to na grillu, w piekarniku z termoobiegiem czy w air fryerze. Doprawiłem olejem chilli (możesz zrobić z mojego przepisu lub kupić mój CHRUPIĄCY OLEJ CHILLI), olejem szczypiorkowym (możecie zrobić swój lub kupić mój OLEJ Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM), startym dojrzałem serem, przyozdobiłem koprem włoskim i posypałem moim FURIKAKE, które stworzone zostało właśnie do takich dań.

Składniki

Kukurydza heblowana

  • 4 kolby kukurydzy cukrowej
  • 4-6 łyżeczek oleju chilli
  • 2-3 łyżki oleju szzypiorkowego lub podbnego
  • 4-5 łyżek startego dojrzałego sera
  • 1-2 łyżki posypki furikake
  • koper włoski lub szczypiorek do posypania

Wykonanie

  1. Kukurydzę gotujemy w posolonej wodze do miękkości. W moim przypadku gotowałem ok. 15 minut, ale są kukurydze, które będą potrzebowałby nieco więcej czasu. Następnie dobrze je lekko opalić. Będziemy potrzebowali albo grilla, albo palnika lub piekarnika z termoobiegiem nastawionym na maksymalną temperaturę. Nie można jednak dopuścić do przesuszenia kolby. Proces musi być szybki. Dzięki temu uzyskamy dymne nuty.
  2. Ugotowaną kukurydzę stawiamy na sztorc i ostrym nożem odkrajamy ugotowane ziarna. Układamy w misce i polewamy olejem chilli i olejem szczypiorkowym. Olej chilli możecie zrobić sami z mojego przepisu, a jeśli się wam nie chce to możecie taki kupić u mnie w sklepie lub użyć jakikolwiek inny. Co do oleju szczypiorkowego to dokładny przepis podaję w moim eBooku POMIDORY. Jednak jeśli nie macie w planach zakupu to możecie też zrobić ten sos szczypiorkowy. Będzie idealny. Na koniec ścieramy jakiś dobry dojrzały ser typu parmezan. Dekorujemy ziołami, może być świeży koper włoski, ale dobry będzie też szczypiorek czy kolendra. Posypujemy też posypką FURIKAKE. Możecie użyć mojej, ale jeśli nie macie takich planów to sieć pełna jest prostych przepisów na podstawową przyprawę. Podajemy na ciepło lub na zimno. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab