informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Robię ten przepis w zimie 2025, ponieważ kapusta stożkowa akurat pojawiła się wszędzie w sprzedaży. Do tego na przestrzeni 2 tygodni kapustę stożkową pieczoną jadłem w 3 restauracjach. Coś jest na rzeczy i mam nadzieję, że produkt ten będzie z nami trochę dłużej. Szczególnie że uprawiana jest w Hiszpanii, więc powinna być dostępna cały rok. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to jest to gatunek bardzo kruchy i delikatny. Zupełnie jakby skrzyżowano sałatę z kapustą. Jest świetna na surowo, dosyć szybko więdnie pod wpływem temperatury, właśnie dlatego w formie pieczonej ważne jest, żeby uchwycić ją w punkt.

Moją wersję pieczonej kapusty stożkowej podpatrzyłem w warszawskiej restauracji Koneser Grill, gdzie szef kuchni Piotr Wójcik przygotował pieczoną z dodatkiem chilli. Tak mi posmakowała, że postanowiłem zrobić swoją wersję. Kapustę, także stożkową piekłem już nie raz, ale teraz znalazłem na nią sposób, do którego chyba właśnie została stworzona. Będzie to danie na szybko. Błyskawiczna marynata, choć można potrzymać w niej kapustę dłużej. Szybkie i intensywne pieczenie i danie mamy w 20 minut na stole. Moja marynata składa się z fajnego balansu prostych smaków. Oleju chilli mojej produkcji, przepis znajdziecie na blogu. Do tego sos sojowy dla słoności, miód i odrobina octu. Chodzi o to, żeby trochę płynu wniknęło pod liście, dlatego polewamy ją przeciętą do góry.

Co ciekawe, kapustę można upiec w piekarniku lub popularnym ostatnio Air Fryerze. Podaję dwa sposoby.

Do pieczonej kapusty polecam prosty u szybki sos z prażonego sezamu na bazie białej fasoli z puszki i kilku przypraw. Wszystko znajdziecie poniżej w tabelce i sposobie wykonania.

Składniki

Kapusta pieczona

  • 1 kapusta stożkowa
  • 3-4 łyżki oleju chilli z przyprawami
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu np. ryżowego lub z białego wina

Sos sezamowy

  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 ząbki cozsnku
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 50 g prażonego sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • 50-100 ml wody

Dodatki

  • sok z limonki
  • prażona cebulka
  • kolendra

Wykonanie

  1. Kapustę myjemy i przekrajamy wzdłuż na ćwiartki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i polewamy kapustę od góry tak żeby wniknęło trochę pomiędzy liście. Nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na 230 stopni i pieczemy na natłuszczonej blaszce 15-20 minut. Kapusta powinna z zewnątrz się zarumienić, ale nie oklapnąć. Trzeba złapać ją w punkt i ok. 15 minuty obserwować. Każdy piekarnik jest inny. Można też upiec w Air Fryerze. Ja piekłem przez 13 minut w temperaturze 200 stopni. Tu też trzeba pod koniec obserwować, żeby nie przepiec kapusty, która w środku powinna być chrupiąca.
  2. Sos sezamowy zrobimy w blenderze kielichowym, ale ręcznym w jakimś naczyniu też można zrobić z powodzeniem. Wszystkie składniki (fasolę odcedzamy z zalewy) przenosimy do blendera i miksujemy na gładką masę. Sezam trzeba wcześniej uprażyć na delikatnym ogniu na suchej patelni. Można też wstępnie zmielić na proszek.
  3. Gotową kapustę układamy na kilku łyżkach sosu, skrapiamy limonką i posypujemy prażoną cebulką (ja zrobiłem swoją) oraz jakimś ziołem, kolendrą lub szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab