powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kanie smażone w chrupiącej panierce. Do tej pory pamiętam grzybobrania z rodzicami, z których wracaliśmy z kilkoma dorodnymi kaniami, a raczej Czubajkami kaniami. Grzyba tego w młodym stadium można pomylić z trującym muchomorem zielonawym, dlatego zbieraliśmy tylko takie ogromne, rozłożyste okazy po 20 cm wzwyż. Pamiętam, że jedliśmy je takie prosto z patelni w panierce a'la schabowe i nie potrzeba było niczego innego. Ja jednak mam dla was sposób na podanie kani, jaki wymyśliłem jakiś czas temu podczas jednych z wielu kulinarnych burz mózgów.

Wyobraziłem sobie chrupiącą kanię położoną na kremowym puree z ziemniaków. Kiedy zacznę kanię naciskać do talerza, to puree zacznie wychodzić bokami i będzie można odkrawając kawałek grzyba nałożyć sobie od razu ziemniaków. Chciałem, żeby pure było maślane, ale też trochę kwaskowate, dlatego zamiast mleka użyłem kwaśnej śmietany. Można też dodać kefiru. Do tego wszystkiego chciałem zrobić grzybowy sos. Przypomniała mi się dyskusja z zaprzyjaźnionym chefem kuchni Witem Szychowskim - Pan Tasak, który opowiadał o gryczanym demi-glace. Jednak po tę opowieść i przepis zapraszam tutaj (przepis na grzybowy gryczany demi-glace z piwem porter)

Składniki

Chrupiące kanie

  • 4 kanie ok. 20 cm średnicy
  • litr mleka
  • 2 jajka
  • szklanka-dwie mąki pszennej
  • szklanka-dwie bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia

Śmietanowe puree ziemniaczane

  • 1 kg kremowych ziemniaków typu C lub BC
  • 100 gramów masła
  • 200 ml śmietany kwaśnej 12%
  • 50-100 ml wody z gotowania ziemniaków
  • sól do posolenia wody
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie - łyżeczka masła truflowego lub pasty truflowej

Wykonanie

  1. Kanie czyścimy i obcinamy trzonek, moczymy w mleku przynajmniej 2 godziny. Dzięki temu będą bardziej soczyste i panierka będzie się chętniej przyklejała. Można ten etap pominąć.
  2. Zacznijmy od puree ziemniaczanego. Ziemniaki obieramy, kroimy na pół lub 4 części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut) odcedzamy, ale nie wylewamy całej wody, gdyż przyda się później (najlepiej zlać do blaszanego garnuszka i trzymać na kuchence żeby była gorąca). Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło w kostkach, mieszamy łyżką, aż się rozpuści. Następnie dolewamy śmietany i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy konsystencję i jeśli potrzeba dolewamy trochę gorącej wody z gotowania ziemniaków i dalej mieszamy. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową i jeśli mamy możliwość truflami w różnej postaci. Ja dodałem masło z białą truflą. Puree przykrywamy i trzymamy albo w kąpieli wodnej lub na kuchence na najmniejszym ustawieniu.
  3. Kiedy ziemniaki się gotują 2 jajka roztrzepujemy w szerokiej misce z solą i pieprzem. W jednej misce wsypujemy mąkę pszenną i opruszamy odsączone z mleka kanie. następnie zamaczamy w roztrzepanym jajku i przekładamy do drugiej miski gdzie posypujemy dokładnie bułką tartą. Na sporej, ciężkiej patelni rozgrzewamy sporo oleju z dodatkiem masła i czekamy, aż się rozgrzeje (na indukcji 7 ustawienie na 10). Na tłuszcz wsypujemy nieco bułki tartej żeby sprawdzić temperaturę. Jesli zacznie się pienić, to oznacza, że temperatura jest odpowiednia. Zimny tłuszcz sprawi, że kania napije się oleju. Smażymy z 2 stron na złoto, po czym odsączamy na ręcznikach papierowych.
  4. Podajemy z puree ziemniaczanym. Na tym kładziemy usmażoną kanię i dociskamy tak, żeby puree wychodziło po bokach. Podlewamy sosem z tego przepisu lub innym sosem pieczeniowym. Można podać z ogórkiem kiszonym i ziołami.

Kanie smażone w chrupiącej panierce. Do tej pory pamiętam grzybobrania z rodzicami, z których wracaliśmy z kilkoma dorodnymi kaniami, a raczej Czubajkami Kaniami. Grzyba tego w młodym stadium można pomylić z trującym muchomorem zielonawym, dlatego zbieraliśmy tylko takie ogromne, rozłożyste okazy po 15-20 cm. Pamiętam, że jedliśmy je takie prosto z patelni w panierce a'la schabowe i nie potrzeba było niczego innego. Ja jednak mam dla was sposób na podanie kani, jaki wymyśliłem jakiś czas temu podczas jednych z wielu kulinarnych burz mózgów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab