informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Sposób na białe szparagi? Według mnie to sos do szparagów, obok którego nie można przejść obojętnie.

Przez wiele lat sosy na bazie gorgonzoli kojarzyły mi się źle. Wiecie, z takim składnikiem, który miał zadać szyku, ale okazuje się, że do niczego nie pasuje. Nie dla mnie brokuły w sosie gorgonzola czy zupa serowa z gorgonzolą. Ten ser ma być przyprawą i tak właśnie traktuję go w moim przepisie.

Jak często bywa i tym razem wizyta w restauracji była dla mnie inspiracją, żeby zrobić swoją wersją. Tym razem wpadliśmy do Super Fly Wine na warszawskim Powiślu na butelkę pomarańczowego wina  od cudownej Katevan Berishvili (Gogo wine), w której winnicy byłem w 2021. Spróbowałem tam białych szparagów w gęstym, śmietanowym sosie i od razu zapisałem w notatkach, że coś podobnego musi trafić na MS. Nie boję się podawać inspiracji, bo według mnie tak to powinno wyglądać. Na tym polega szacunek do osób, które cię dobrze nakarmiły.

Skompletujcie wszystkie składniki i do dzieła. To danie musi pojawić się na waszym stole w szparagowym sezonie.

Składniki

Szparagi w sosie

  • pęczek białych szparagów
  • 60-80 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki zwykłego masła
  • 1 łyżka palonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • jajka w koszulce (przepis)
  • garść prażonych orzechów lasowych
  • kilka gałązek pietruszki
  • olej smakowy, np. szczypiorkowy

Palone Masło

  • 200 g masła
  • rondel z grubym dnem lub żeliwna patelnia

Wykonanie

  1. Ten przepis najlepiej smakuje z palonym masłem (brązowe masło), które ma świetny, orzechowy aromat, ale można ten element pominąć. Całą kostkę masła rozpuszczamy rondlu z grubym dnem. Ustawiamy połowę mocy kuchenki. Masło zacznie się pienić i powinniśmy ciągle mieszać obserwując kolor piany i cząstek białka. Kiedy zapach zmieni się na taki "orzechowy" i masło zacznie lekko brązowieć ściągamy rondel z kuchenki i ochładzamy rondel w misce z zimną wodą, żeby przeciwdziałać spaleniu masła. Trzeba dobrze wyczuć moment, dlatego trzeba być uważnym. Można też użyć termometru, który nie powinien wskazywać większej temperatury niż 160 stopni Celsjusza. Ciepłe masło przecedzamy przez sitko i przelewamy do słoika. Trzymamy w lodówce.
  2. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Smażymy na patelni z masłem na złoto i odkładamy szparagi na bok. Dodajemy łyżkę palonego masła lub zwykłego i smażmy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cząstki cytryny. Po 2 minutach  zalewamy śmietaną. Podgrzewamy i dodajemy ser gorgonzola pokrojony w kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szparagi i dusimy przez kilka minut, aż sos się nieco zredukuje, a szparagi zmięknął.
  3. Podajemy z jajkami w koszulce, pokruszonymi orzechami laskowymi, pietruszką i olejem smakowym.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Sprawdź przepisy >


To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab