informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Bazowy przepis na chrupiące podpłomyki (z kwiatami cukinii i kurkami)

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4 podpłomyki
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Trzeba to sobie od razu jasno powiedzieć, że podpłomyk nie jest pizzą i nie dodaje się do niego drożdży. Jednak, co ciekawe, odpowiednio upieczone ciasto rośnie, zupełnie jak chlebek pita, ponieważ tworzą się pod wpływem temperatury kieszenie powietrzne. Polecam podpłomyki piec na kamieniu do pizzy, żeliwnej patelni lub bezpośrednio na rozgrzanej blaszce.

Mój przepis powstał w lecie, więc miałem dostęp do kwiatów cukinii i kurek, ale nie sugerujcie się tym, jeśli czytacie ten przepis w innej porze roku. Ciasto i sos powinny pozostać takie same, a to co dodasz na górę to jest już kwestia twojej fantazji.

Zapraszam też do obejrzenia filmu, gdzie krok po kroku, dosyć dokładnie pokazuję cały proces.

Składniki

Ciasto na 4 podpłomyki

  • 400 g mąki pszennej 500
  • 50 g mąki pszennej 2000
  • 130 ml wody
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • łyżeczka soli (10 g)
  • łyżeczka cukru

Sos

  • 200 ml śmietany 18%
  • 50 g startego, twardego sera, np. pecorino lub dziugas
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie gałka muszkatołowa, tymianek, etc.

Dodatki

Do jednego podpłomyka użyłem cukinii, kwiatów cukinii oraz porostu - solanki, do drugiego użyłem kurek, szczypioru i szałwii.

Wykonanie

Ciasto:
Połącz mąki ze sobą, dodaj soli i cukru i wymieszaj. Połącz jogurt z wodą, wymieszaj i dodaj do mąki. Dodaj oleju i wymieszaj wstępnie łyżką lub widelcem. Następnie wyrabiaj chwilę dłonią do momentu połączenia mąki z płynami. Utwórz kulę i przykryj folią. Odczekaj 30 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę i ugniataj 5-10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryj folią i odczekaj kolejne 30 minut. Podziel ciasto na 4 części i z każdej utwórz kulkę wtłaczając ciasto pod spód (patrz film). Przykryj kulki ciasta folią. Odczekaj 10 minut. Rozwałkuj ciasto cienko. Placek powinien mieć ok. 30 cm średnicy.

Sos:
Połącz śmietanę z jajkiem, startym serem i przyprawami.

Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik z blaszką do 230 stopni. Wyciągnij blaszkę i połóż na rozgrzanej powierzchni ciasto. Posmaruj kilkoma łyżkami sosu i ułóż ulubione dodatki. Piecz przez ok. 10 minut.

Polecam piec podpłomyki na kamieniu do pizzy, żeliwnej patelni lub bezpośrednio na rozgrzanej blaszce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab