informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Chrupiące młode ziemniaki z pieca

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4-6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Możecie wierzyć lub nie, ale przepis na pieczone ziemniaki jest bodajże najpopularniejszym przepisem, na który ludzie natrafiają w wyszukiwarkach. Zawsze się staram pokazać jakieś fajne połączenia i nietypowe składniki, ale to właśnie czytelnicy głosują swoimi żołądkami, który kierunek powinienem eksplorować.

Postanowiłem więc pociągnąć temat dalej: upiekłem młode, chrupiące i aromatyczne ziemniaki. Właściwie jest to sposób, który praktykuję już od wielu lat, po prostu wcześniej nie było okazji się nim podzielić.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie.... ale dokładne wskazówki przeczytacie w przepisie poniżej. Zapraszam!

Tutaj możecie sprawdzić mój najpopularniejszy przepis na superchrupiące ziemniaki z pieca.

Składniki

Młode ziemniaki z pieca

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 50 g masła (kilka łyżek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeże zioła: pietruszka, koperek, tymianek, estragon

Wykonanie

  1. Młode ziemniaki opłucz dokładnie z piasku i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale żeby się nie rozpadały. Najlepsze będą ziemniaki o małej lub średniej zawartości skrobi.
  2. Odsącz ziemniaki. Piekarnik nastaw na 230 stopni. Ziemniaki przełóż na blaszkę i za pomocą łyżki lub dłoni spłaszcz każdy ziemniak tak żeby pękł. Będą jeszcze bardziej chrupiące.
  3. W rondelku roztop masło i podsmażaj kilka minut z przyprawami (bez ziół). Dzięki temu masło nabierze smaku i całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  4. Polej takim masłem z przyprawami ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 20-30 minut aż skórka będzie chrupiąca. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab