informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Domowa musztarda z koprem włoskim

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Do czego wykorzystuję musztardy? Przede wszystkim do wędlin, do grilla, do kanapek, do kiełbasy z ogniska, do sosu do sałatek, ale też jako marynatę do mięsa. Uwielbiam tę ostrość gorczycy oraz to, że tak bardzo się lubi ze wszystkimi smakami, od słonego po słodki.
Moja pierwsza, autorska musztarda jest hybrydą. W połowie składa się z drobno zmielonej gorczycy, a w połowie z piklowanej gorczycy, którą zrobiłem już wcześniej i używam jako dodatek do mięs czy kanapek. Do tego użyłem domowego octu z pigwy, który dostałem. Jedak ocet może być jaki sobie wymyślicie. Może być jabłkowy, z białego wina czy spirytusowy. Ostateczny sznyt mojej musztardzie nadał koper włosi, który tym samym przesuwa mój sos w stronę Włoch i idealnie współgra z włoskimi czy hiszpańskimi kiełbasami, salami, chorizo czy szynkami. Sprawdźcie sami. Wydaje mi się, że mój przepis można z powodzeniem przerabiać pod siebie. Można koper włoski zamienić na np. chilli, chrzan, kozieradkę, kumin czy inną przyprawę. Zapraszam do testowania i bawienia się musztardą!

Składniki

Piklowana gorczyca

  • 50 g brązowej gorczycy
  • 50 g żółtej gorczycy
  • 100 ml octu
  • 200 ml wody
  • 10 g soli
  • 50 g cukru

Musztarda z koprem włoskim

  • 60 g żółtej gorczycy
  • 100 g piklowanej gorczycy
  • 50 ml octu z białego wina lub innego 5%
  • 100 ml wody
  • łyżka (20 gramów) miodu
  • płaska łyżeczka (3 gramy) kurkumy
  • 15 gramów soli
  • 1 łyżeczka (3 gramy) kopru włoskiego

Wykonanie

Piklowana gorczyca

Gorczycę przesyp do rondla i zalej szklanką wody. Zagotuj i odcedź, czynność powtórz 3 razy, żeby pozbyć się nadmiaru gorczycy. Odcedzoną gorczycę przełóż do miski. W rondlu podgrzej pozostałe składniki marynaty do rozpuszczenia soli i cukru. Dodaj przepłukaną gorczycę i wymieszaj. Przełóż do słoika. Trzymaj w lodówce lub zapasteryzuj, żeby móc trzymać w zamknięciu bez lodówki.
Musztarda z koprem włoskim

Gorczycę i koper włoski delikatnie podpraż na suchej patelni. Ostudź i zmiel za pomocą młynka elektrycznego do kawy. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Mieszaj tak długo, aż sól się rozpuści. Spróbuj i dopraw jeśli potrzeba. Świeża musztarda może się wydawać zbyt ostra, ale gwarantuję, że po tygodniu i dłużej przebywania w lodówce smaki się przegryzą i ustabilizują. Musztardę można trzymać w lodówce dosyć długo. Sól, cukier i ocet są naturalnymi konserwantami.

Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab